Oryginalny przepis na: Słodkie barany ziemniaczane z twarogiem i jagodami

Słodkie-barany-z-twarogiem-i-serkiem-wiejskim-z-jagodami_Piątnica

Oryginalny pomysł na smaczny obiad – Słodkie barany ziemniaczane z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami. Danie dla poszukiwaczy nowych smaków.  Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki na danie: Słodkie barany ziemniaczane z twarogiem i jagodami

  • – serek wiejski z jagodami „Piątnica”                        150g
  • – twaróg tłusty „Piątnica”                                           200g
  • – ziemniaki ugotowane tłuczone                               300g
  • – ziemniaki surowe                                                      200g
  • – mąka ziemniaczana                                                   2 łyżki
  • – mąką pszenna                                                            4 łyżki
  • – jajko                                                                            1 szt.
  • – żółtko jajka                                                                 1 szt.
  • – cukier waniliowy                                                        1 łyżeczka
  • – cukier                                                                          2 łyżki
  • – sól do smaku

Wykonanie:

Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie – dodać mąki pszennej.

Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.

Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek
i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.

Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (215 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. plum12  3 sierpnia 2016 11:55

    Barany?

    Odpowiedz
  2. Ewcia  3 sierpnia 2016 12:32

    Śmieszna nazwa, ale wyglądają apetycznie.

    Odpowiedz
  3. kasia87g  3 sierpnia 2016 14:02

    oo nie znałam wcześniej tego przepisu

    Odpowiedz
  4. martucha180  3 sierpnia 2016 22:10

    Takiego „barana” jeszcze nie jadłam 😉

    Odpowiedz
  5. Dakota  4 sierpnia 2016 00:09

    Przepysznie wygląda te danie. Z pewnością wypróbuję przepis, bo nie wydaje się taki trudny.

    Odpowiedz
  6. macierzanka  4 sierpnia 2016 16:40

    Lubię nowe smaki,więc wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  4 sierpnia 2016 21:59

    Bardzo ciekawy przepis jak i nazwa którą pierwszy raz słyszę u mnie na ziemniaki surowe tarte i mieszane z ugotowanymi mówi się pyzy ziemniaczane i nadziewane mięsem natomiast nadziewane serem nie wiem czy ten smak mi podejdzie

    Odpowiedz
  8. sylwiawes  5 sierpnia 2016 22:10

    Ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  9. mama_kazala  11 sierpnia 2016 11:35

    o żesz! to to musi być dobre!

    Odpowiedz
  10. Aneta  27 września 2016 15:21

    Przeczytałam”banany” 😀 Na zdjęciu wygląda smakowicie!

    Odpowiedz
  11. AnnStyl  26 grudnia 2016 22:17

    Fajny przepis. Ale czemu one nazywają się barany?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany