Oryginalny przepis na: Słodkie barany ziemniaczane z twarogiem i jagodami
Oryginalny pomysł na smaczny obiad – Słodkie barany ziemniaczane z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami. Danie dla poszukiwaczy nowych smaków. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na danie: Słodkie barany ziemniaczane z twarogiem i jagodami
- – serek wiejski z jagodami „Piątnica” 150g
- – twaróg tłusty „Piątnica” 200g
- – ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
- – ziemniaki surowe 200g
- – mąka ziemniaczana 2 łyżki
- – mąką pszenna 4 łyżki
- – jajko 1 szt.
- – żółtko jajka 1 szt.
- – cukier waniliowy 1 łyżeczka
- – cukier 2 łyżki
- – sól do smaku
Wykonanie:
Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie – dodać mąki pszennej.
Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.
Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek
i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.
Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.