Oryginalne przepisy na kawę z jajkami

Oto dwa oryginalne przepisy na kawę, do której zrobienia wykorzystujemy m.in. jajka. Warto szukać nowych, alternatywnych sposobów picia tego  naparu, bowiem espresso, cappuccino, latte czy americano już na dobre u nas zagościły  i smaki te nie są żadną niespodzianką. A kawa po skandynawsku czy po wietnamsku może Was przyjemnie zaskoczyć. Spróbujcie!

Yves Rocher

Kawa po wietnamsku – przepis

sky4fly-net_kawa-po-wietnamsku

W tym przepisie nie obejdzie się bez jajka – wystąpi ono jako jadalny składnik naparu. W przypadku kawy po wietnamsku mamy bowiem do czynienia z pozycją deserową. Jej podstawę stanowi intensywny napar przygotowywany w zaparzaczu, który łączy w sobie cechy aeropressu i metody przelewowej. Składa się on z prostego metalowego sitka oraz tłoku i można go spotkać w całej Azji Południowo-Wschodniej. Jako zastępstwa można użyć kawy zaparzonej w kawiarce lub espresso. By powstała kawa po wietnamsku napar należy zwieńczyć kremem przygotowanym z żółtek oraz skondensowanego mleka.

Sposób parzenia

  1. Przygotowujemy napar z ciemno palonej kawy. Najlepiej sprawdzi się tradycyjnie używana przez Wietnamczyków robusta – jej gorycz świetnie kontrastuje ze słodyczą kremu jajecznego.
  2. W mikserze łączymy dwa żółtka i trzy łyżki skondensowanego mleka. W zależności od upodobań możemy dodać cukier i syrop waniliowy. Całość miksujemy około trzy minuty aż do uzyskania jednolitej barwy i kremowej konsystencji. W połowie procesu dodajemy łyżeczkę gorącej kawy.
  3. Przygotowujemy tzw. kąpiel wodną. Pustą filiżankę wkładamy do miseczki. Miseczkę wypełniamy wrzącą wodą. Do filiżanki wlewamy 80% przygotowanej wcześniej kawy, którą przykrywamy warstwą kremu jajecznego. Czekamy minimum 30 sekund.
  4. Wyjmujemy filiżankę z wody. Dopełniamy ją pozostałą częścią kawy. Całość delikatnie mieszamy.

Skandynawska kawa z jajkiem

sky4fly-net_kawa-po-skandynawsku

Ta mało znana metoda jest tak dziwna, że większość osób, które słyszą o niej po raz pierwszy, nie może uwierzyć własnym uszom. Wywodzi się ona ze Skandynawii, ale praktykują ją również niektórzy potomkowie nordyckich imigrantów z USA. Kawa parzona w ten sposób ma delikatny smak i piękną bursztynową barwę.

Sposób parzenia:

  1. Trzy łyżki grubo zmielonych ziaren kawy wsypujemy do naczynia. Do środka wbijamy surowe jajko, możemy również dorzucić skorupkę. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odrobina zimnej wody ułatwi nam zadanie.
  2. W rondelku zagotowujemy trzy filiżanki wody. Wlewamy do niej wcześniej przygotowaną miksturę. Mieszamy, dbając, by całość nie wykipiała.
  3. Gotujemy przez około trzy minuty. Jajko zetnie się, otaczając swoją masą zmielone ziarna, co zapewnia łagodną ekstrakcję i chroni kawę przed przegrzaniem.
  4. Na koniec dodajemy filiżankę zimnej wody. Dzięki temu masa jajeczno-kawowa osiada na dnie rondelka.
  5. Przelewamy bursztynowy napar przez sito do filiżanek. Kawa ma bogaty smak i wspaniałą barwę. Obejdzie się bez mleka i cukru.

***

Przepisy na te niezwykłe kawy przygotował dla Was portal www.sky4fly.net –  internetowe biuro podróży założone w 2006 r. Specjalizuje się w sprzedaży biletów lotniczych i wycieczek.

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  21 października 2016 12:28

    Zainteresowała mnie ta skandynawska kawa z jajkiem,myślę że warto spróbować zrobić według tego przepisu.Ten napój ma piękny kolor i mam nadzieje że oryginalny smak.

    Odpowiedz
    • Aneta  21 października 2016 13:18

      Oj, a mnie właśnie jakoś nie przekonał ten przepis 🙂

      Odpowiedz
  2. Aneta  21 października 2016 13:19

    Pozostanę chyba jednak przy swojej ulubionej kawie z mlekiem bez cukru 😉

    Odpowiedz
  3. ewalub  21 października 2016 14:19

    Ciekawe, chętnie spróbowałabym, ale w kawiarni. Za bardzo czasochłonne są te kawy, aby chciało mi się je w domu przygotować. Pozostanę przy moim ekspresie ciśnieniowym.

    Odpowiedz
    • Joanna007  24 października 2016 21:43

      Ten pierwszy sposób bardziej mnie przekonuje. Zimą lubię pić kawę po irlandzku. Chociaż whiskey nie lubię w tej wersji smakuje szczególnie;) Pycha, polecam.

      Odpowiedz
  4. mama_kazala  21 października 2016 15:58

    uwielbiam kawe, ale w uważam, że w Polsce ciężko dostać dobrą… w porównaniu z Włochami czy Portugalią (ach) to straszne siki..

    też tak macie?

    Odpowiedz
  5. nungal  21 października 2016 17:54

    szczerz mówiąc jakoś mnie nie zauroczyła ani nie zainteresowała taka opcja i też pozostanę przy moich sprawdzonych przepisach na kawy, które robię na co dzień 🙂

    Odpowiedz
  6. A. czy  21 października 2016 18:13

    Czego to sie człowiek dowie przeglądając dla przyjemności internet. Coś czuje, że niedługo stanę się znawcą w tej dziedzinie. A tak w ogóle to dla mnie liczy się tylko jedna kawa – rano, z dużą ilością mleka i bez cukru:) Polecam gorąco XD

    Odpowiedz
  7. A. czy  21 października 2016 18:15

    Ale warto wypróbowac chociaż z samej ciekawości XD Bo czemu nie 🙂

    Odpowiedz
  8. martucha180  21 października 2016 18:36

    A ja nie spróbuję… ja herbaciara.

    Odpowiedz
  9. luna341  21 października 2016 21:37

    Jestem kawoszem i wszelkie nowinki kawowe bardzo mnie interesują ,Mam kawiarkę i aeropress Urządzenie tu opisane ,czyli dwa w jednym bardzo by mi sie przydało ,Kawa w nim zaparzona na pewno ma wyjątkowy smak i aromat

    Odpowiedz
  10. Aniaa  22 października 2016 14:15

    Uwielbiam kawę <3

    Odpowiedz
  11. kasia87g  22 października 2016 16:11

    surowe żółtka, to odpada

    Odpowiedz
  12. Jaworka  24 października 2016 18:58

    Trochę pracy trzeba włożyć w przygotowanie jej więc chyba z niej zrezygnuję chociaż chętnie bym się jej napiła i spróbowała jeśli ktoś by mi ją przygotował, rzeczywiście wyjątkowy sposób parzenia i pierwszy raz o tym słyszę

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  18 listopada 2016 09:18

    Nie dla mnie.

    Odpowiedz
  14. efffciaa  11 maja 2017 15:18

    Jestem typową kawoszką 🙂 Prawdziwa kawa wietnamska nie jest aż tak gorzka … przynajmniej to jest moje zdanie . Jednak moja ulubioną kawą , która pasuje do wszystkiego 🙂 jest włoska lavazza 🙂

    Odpowiedz
  15. Joanna  22 grudnia 2018 22:05

    Od lat zabielam kawę koglem moglem, nawet nie wiedziałam, że to pomysł z drugiego końca świata, polecam wszystkim 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany