Oryginalne przepisy na kawę z jajkami
Oto dwa oryginalne przepisy na kawę, do której zrobienia wykorzystujemy m.in. jajka. Warto szukać nowych, alternatywnych sposobów picia tego naparu, bowiem espresso, cappuccino, latte czy americano już na dobre u nas zagościły i smaki te nie są żadną niespodzianką. A kawa po skandynawsku czy po wietnamsku może Was przyjemnie zaskoczyć. Spróbujcie!
Kawa po wietnamsku – przepis
W tym przepisie nie obejdzie się bez jajka – wystąpi ono jako jadalny składnik naparu. W przypadku kawy po wietnamsku mamy bowiem do czynienia z pozycją deserową. Jej podstawę stanowi intensywny napar przygotowywany w zaparzaczu, który łączy w sobie cechy aeropressu i metody przelewowej. Składa się on z prostego metalowego sitka oraz tłoku i można go spotkać w całej Azji Południowo-Wschodniej. Jako zastępstwa można użyć kawy zaparzonej w kawiarce lub espresso. By powstała kawa po wietnamsku napar należy zwieńczyć kremem przygotowanym z żółtek oraz skondensowanego mleka.
Sposób parzenia
- Przygotowujemy napar z ciemno palonej kawy. Najlepiej sprawdzi się tradycyjnie używana przez Wietnamczyków robusta – jej gorycz świetnie kontrastuje ze słodyczą kremu jajecznego.
- W mikserze łączymy dwa żółtka i trzy łyżki skondensowanego mleka. W zależności od upodobań możemy dodać cukier i syrop waniliowy. Całość miksujemy około trzy minuty aż do uzyskania jednolitej barwy i kremowej konsystencji. W połowie procesu dodajemy łyżeczkę gorącej kawy.
- Przygotowujemy tzw. kąpiel wodną. Pustą filiżankę wkładamy do miseczki. Miseczkę wypełniamy wrzącą wodą. Do filiżanki wlewamy 80% przygotowanej wcześniej kawy, którą przykrywamy warstwą kremu jajecznego. Czekamy minimum 30 sekund.
- Wyjmujemy filiżankę z wody. Dopełniamy ją pozostałą częścią kawy. Całość delikatnie mieszamy.
Skandynawska kawa z jajkiem
Ta mało znana metoda jest tak dziwna, że większość osób, które słyszą o niej po raz pierwszy, nie może uwierzyć własnym uszom. Wywodzi się ona ze Skandynawii, ale praktykują ją również niektórzy potomkowie nordyckich imigrantów z USA. Kawa parzona w ten sposób ma delikatny smak i piękną bursztynową barwę.
Sposób parzenia:
- Trzy łyżki grubo zmielonych ziaren kawy wsypujemy do naczynia. Do środka wbijamy surowe jajko, możemy również dorzucić skorupkę. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odrobina zimnej wody ułatwi nam zadanie.
- W rondelku zagotowujemy trzy filiżanki wody. Wlewamy do niej wcześniej przygotowaną miksturę. Mieszamy, dbając, by całość nie wykipiała.
- Gotujemy przez około trzy minuty. Jajko zetnie się, otaczając swoją masą zmielone ziarna, co zapewnia łagodną ekstrakcję i chroni kawę przed przegrzaniem.
- Na koniec dodajemy filiżankę zimnej wody. Dzięki temu masa jajeczno-kawowa osiada na dnie rondelka.
- Przelewamy bursztynowy napar przez sito do filiżanek. Kawa ma bogaty smak i wspaniałą barwę. Obejdzie się bez mleka i cukru.
***
Przepisy na te niezwykłe kawy przygotował dla Was portal www.sky4fly.net – internetowe biuro podróży założone w 2006 r. Specjalizuje się w sprzedaży biletów lotniczych i wycieczek.