Latem eksperymentuj w kuchni! Oryginalne połączenia smaków, które Cię zachwycą
Czy słyszałyście kiedyś o foodpairingu? Tym terminem profesjonalni szefowie kuchni określają proces łączenia ze sobą pozornie niepasujących do siebie składników i smaków. Nie wiemy wprawdzie, jaki impuls popycha ludzi do zestawiania ze sobą ingrediencji, takich jak ser feta i tarty imbir czy awokado i czekolada, jednak faktem jest, że oryginalne połączenia smaków okazują się czasem prawdziwym strzałem w dziesiątkę, przynosząc radość wiecznie nienasyconym kulinarnym poszukiwaczom. Dziś zdradzamy kilka zadziwiających czy wręcz szokujących (w teorii), a w praktyce zachwycających kulinarnych zestawień! Może zdecydujecie się wypróbować któreś z nich we własnej kuchni? Wakacje to czas eksperymentów!
Latem eksperymentuj w kuchni! Oryginalne połączenia smaków, które Cię zachwycą
Polecamy także: Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!
Bekon i masło orzechowe
To połączenie, które na pierwszy rzut oka może się wydawać kulinarnym samobójstwem, powstało wbrew pozorom dzięki bardzo logicznemu założeniu, że słony podprażony na patelni bekon doskonale zgra się z równie słonawym, kremowym masłem orzechowym. Cóż… tak właśnie się dzieje! Te dwa składniki świetnie smakują w postaci burgera, ale także na chrupiącym toście, uzupełnione odrobiną płynnego miodu!
Szynka, ostra musztarda i powidła śliwkowe
Oryginalny, prosty i pyszny zarazem pomysł na imprezową przekąskę, która zachwyci Twoich gości? Kanapki z szynką, musztardą typu Dijon i słodkimi śliwkowymi powidłami. Delikatna słodycz i głębia śliwkowego owocu zrównoważy pikantne nuty musztardy i zgra się z mięsem (równie dobrze, jak tradycyjne suszone śliwki dodawane do pieczeni). Zaufaj nam!
Latem eksperymentuj w kuchni! Oryginalne połączenia smaków, które Cię zachwycą
Może zainteresuje Cię także: Truskawki – 12 ciekawostek o pysznych owocach
Truskawki z parmezanem
Doskonałe zarówno w postaci prostej sałatki – np. z rukolą, jak i w wersji koreczka. Wystarczy nabić truskawki i kawałki parmezanu na wykałaczkę. Efekt słono-słodkiej i zarazem orzeźwiającej przekąski zapadnie w pamięć szczególnie wielbicielom dobrego wina i desek serów!
Pieczone kiełbaski i pianki
To połączenie dla odważnych, a jednak coraz częściej preferują je miłośnicy ogniskowych przekąsek rodem z kempingu. Chrupiące słone kiełbaski i ciągnące pianki? Dlaczego by nie spróbować?
Latem eksperymentuj w kuchni! Oryginalne połączenia smaków, które Cię zachwycą
Polecamy także: Pomysły na owocowe desery z grilla, które zachwycą Twoich przyjaciół!
Czekoladowy mus z prażoną cebulką
Pasjonaci kuchni już od jakiegoś czasu zachwycają się nowo odkrytymi właściwościami cebuli, wynikającymi z faktu, że odpowiednio smażona potrafi wydzielać naturalne cukry. Na rynku znajdziemy marmoladę ze słodkiej cebulki (chętnie dodawaną np. do burgerów), a w restauracjach słodkawą wersję cebulowej zupy, równoważoną przez słone kozie i szwajcarskie sery. Nowym dokonaniem miłośników foodpairingu jest czekoladowy mus z chrupiącą prażoną cebulką!
Awokado z czekoladą
To już połączenie dużo popularniejsze i coraz częściej wykorzystywane np. przez wegan. Kremowe i subtelne w smaku awokado w zestawieniu z czekoladą stanowi wyśmienitą bazę zarówno dla musów deserowych, jak i dla ciast, brownie czy koktajli!
Latem eksperymentuj w kuchni! Oryginalne połączenia smaków, które Cię zachwycą
Tymianek i mandarynka
Zdumiewające połączenie smaków pozwalające na przygotowanie pysznego orzeźwiającego i zarazem aromantycznego drinka, ale także mrożonej cytrusowej herbaty czy lemoniady. Polecane szczególnie na upalne letnie popołudnia!
Chcecie dowiedzieć się więcej o odkryciach foodpairingu? A może macie własne nietypowe zestawienia, po które chętnie sięgacie w kuchni? Jesteśmy ciekawe Waszych opinii!
Może ewentualnie truskawki z parmezanem, ale cała reszta brzmi dziwnie i mało apetycznie. Bekon z masłem orzechowym? To nawet brzydko razem wygląda 🙂
Kiedyś czytałam że Elvis Presley zajadał się kanapkami z bekonem, masłem orzechowym i… bananami, ale nie wiem czy to prawda.
Natomiast ostatnio szukałam pomysłu na tort dla chłopaka i znalazłam przepis na czekoladowy tort z whisky i karmelizowanym boczkiem. Nie skorzystałam z tego przepisu :p
Whisky jeszcze mogłabym zaakceptować 🙂
Zrobiłam z whisky ale dodałam jej stanowczo za mało 😉
jakoś nie widzą mi się takie połączenia smakowe zwłaszcza bekon z masłem orzechowym – no ale nie przekonany się czy istotnie jest to niedobre aż do chwili degustacji, także w przyszłości, pewnie się skuszę XD Czasem warto poeksperymentować z nowymi smakami 🙂
Szaleństwo! Kocham masło orzechowe, ale z bekonem?! AAA! Nie mogę sobie tego wyobrazić. Bekon, śliwka i musztarda- ok, truskawki z parmezanem- no nie wiem… chociaż ostatnio zajadałam się połączeniem melona i szynki parmeńskiej. Schłodzony melon i słona szynka, to naprawdę fajna przekąska do białego wina latem.
Ponoć w żołądku i tak wszystko się wymiesza. No to idę robić kolację 😀
Kanapki z szynką, musztardą i powidłami – jadłam i są rewelacyjne 😉
Jestem zszokowana ale pozytywnie 🙂
Propozycje bardzo ciekawe na wyrafinowane gusta jednak chyba nie dla mnie ostatnio robiłam sałatke z rukolą mix sałat parmezanem i truskawkami pyszna
Zadziwiające połączenia 🙂 O ile jeszcze większości byłabym w stanie spróbować, to jednak jakoś czekoladowy mus z prażoną cebulką w ogóle mi się nie widzi 😀
Z ciekawości mogłabym spróbować 😉