Przepis na: Orientalne grillowane krewetki
Składniki na danie – Orientalne grillowane krewetki:
- obrane krewetki królewskie
- kolorowa papryka
- olej roślinny
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka płatków chilli
- łyżka świeżej kolendry
- limonka
- sól
- patyki do szaszłyków Jan Niezbędny
- tacki do grilla Jan Niezbędny
Przyrządzenie:
W miseczce wymieszaj olej, sól, płatki chili oraz sok wyciśnięty z limonki. Posiekaj drobno czosnek oraz kolendrę. Dodaj do marynaty. Tak przygotowaną marynatą zalej krewetki i wstaw je a godzinę do lodówki.
Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielki kawałki. Krewetki odsącz z marynaty i nabij je na patyki, przekładając kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki połóż na tacce do grilla i smaż ok. 8 minut, często je obracając, by krewetki zarumieniły się z każdej strony.
Komentarze
Nie jadłam nigdy krewetek, tym bardziej z grilla.
Chyba nie spróbuję…
Lubię krewetki, ale grillowanych nie jadłam.
Może wreszcie pora na danie kolejnej szansy krewetkom? 😉
Super przepis. Na pewno go wykorzystam.
To może być dobre danie. Wygląda apetycznie. Uwielbiam krewetki, a zwłaszcza te wielkie są najlepsze. Mniam. A te zaproponowane tutaj z grilla wyglądają zachęcająco i chętnie bym się skusiła na ich pyszną degustację.
W tym wydaniu krewetki smakują rewelacyjnie 😉 Ja jeszcze do takich szaszłyków dodaję kawałki świeżego ananasa 😉 Wspaniale pogłębia smak grillowanych krewetek .