Przepis na: Orientalne grillowane krewetki

Orientalne grillowane krewetki

Składniki na danie – Orientalne grillowane krewetki:

  •  obrane krewetki królewskie
  • kolorowa papryka
  • olej roślinny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka płatków chilli
  • łyżka świeżej kolendry
  • limonka
  •  sól
  • patyki do szaszłyków Jan Niezbędny
  • tacki do grilla Jan Niezbędny

 Przyrządzenie:

W miseczce wymieszaj olej, sól, płatki chili oraz sok wyciśnięty z limonki. Posiekaj drobno czosnek oraz kolendrę. Dodaj do marynaty. Tak przygotowaną marynatą zalej krewetki i wstaw je a godzinę do lodówki.

Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielki kawałki. Krewetki odsącz z marynaty i nabij je na patyki, przekładając kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki połóż na tacce do grilla i smaż ok. 8 minut, często je obracając, by krewetki zarumieniły się z każdej strony.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (135 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  5 lipca 2014 16:31

    Nie jadłam nigdy krewetek, tym bardziej z grilla.

    Odpowiedz
  2. martucha180  5 lipca 2014 18:32

    Chyba nie spróbuję…

    Odpowiedz
  3. bbo  5 lipca 2014 20:03

    Lubię krewetki, ale grillowanych nie jadłam.

    Odpowiedz
  4. as_sa  6 lipca 2014 23:38

    Może wreszcie pora na danie kolejnej szansy krewetkom? 😉

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  13 kwietnia 2015 11:54

    Super przepis. Na pewno go wykorzystam.

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  20 grudnia 2016 15:53

    To może być dobre danie. Wygląda apetycznie. Uwielbiam krewetki, a zwłaszcza te wielkie są najlepsze. Mniam. A te zaproponowane tutaj z grilla wyglądają zachęcająco i chętnie bym się skusiła na ich pyszną degustację.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany