Organizowanie przyjęć i przyjmowanie gości – mini poradnik
Jaka jest optymalna liczba gości organizowanego w domu przyjęcia? Jak ułożyć menu, aby nikt nie wyszedł od Ciebie głodny? Ile wina należy wlać do kieliszka i jaki kształt powinno mieć to naczynie? Jeśli nie znasz odpowiedzi na te pytania – ten poradnik jest właśnie dla Ciebie!
Planując spotkanie w gronie rodziny i znajomych można delikatnie pominąć pewne konwenanse. Najbliżsi przyjmą je zapewne z wyrozumieniem. Kiedy jednak na horyzoncie pojawi się organizacja przyjęcia, które może mieć istotny wpływ np. na rozwój kariery zawodowej lub stosunki z przyszłymi teściami, nie można pozwolić sobie na niedociągnięcia. Przekonaj się jak uniknąć wpadki i zasłużyć na miano perfekcyjnej gospodyni!
Robimy zakupy i gotujemy
Spodziewasz się gości? Kulinarne eksperymenty i testowanie nowych przepisów odłóż na inny dzień. Potrawy, które podasz podczas przyjęcia powinny być Ci dobrze znane, a ich przygotowanie nie może napawać lękiem. Zaserwuj gościom swoje popisowe dania lub posiłki, które wielokrotnie (i z doskonałym skutkiem) przygotowywałaś. Zwróć uwagę, czy w sklepie sprawdziłaś jakość wszystkich potrzebnych składników – wybierz wyłącznie sprawdzone produkty. Pamiętaj, że w przypadku pewnych dań jeden szczegół może przesądzić o całości. Owszem, każdą potrawę można przesolić czy przypalić, ale to nic w porównaniu z ciastem drożdżowym, które nie urosło, czy twardą kaczką, której nie da się już „pomóc”.
Dla własnego komfortu i dobrego samopoczucia gości warto podać potrawy, które nie wymagają stałego mieszania czy też skomplikowanego przygotowywania. Jeśli się na nie zdecydujesz, zamiast z gośćmi spędzisz większość czasu w kuchni, lub co najwyżej między kuchnią a salonem. Wiedz, że nie każdy jest amatorem wątróbki, bardzo pikantnych przypraw, owoców morza, czosnku w nadmiernej ilości, czy tatara. Nie znasz gustu gości? Postaw na „bezpieczne” rozwiązania. Weź pod uwagę, że nie wszyscy mogą przyjść na czas – postaraj się zatem nie przygotowywać dań, które muszą być podane o bardzo ściśle określonej porze.
Komu dokładkę?
Twoi domownicy nie mogą narzekać na apetyt, a może przeciwnie – masz do czynienia z niejadkami? Zastanawiasz się ile jedzenia przygotować dla gości?
Przyjmuje się, że dorosły człowiek zjada ok 1/2 litra zupy (jeśli jest ona jednym z głównych dań), ok 200 g mięsa i ok 250 g warzyw będących do niego dodatkiem. Ziemniaki, jako jeden ze składników dania głównego, powinny ważyć ok 200 g, zaś ryż – 100g.
Na Twoim przyjęciu będą milusińscy? Zwykło się przyjmować, że dwoje dzieci zjada tyle, ile jedna dorosła osoba. Torty dzieli się z reguły na 8, 10, a nawet 16 części. Wszystko zależy od rodzaju ciasta – czy jest lekkie – kruche i owocowe, czy też bardzo słodkie z dużą ilością kremu lub śmietany. Nie bez znaczenia jest także sama wielkość ciasta, czy raczej formy, w której zostało upieczone.
Do wartości tych należy podchodzić elastycznie, wszak goście mogą poprosić o dokładkę lub też (np. z uwagi na upały) będą jedli mniej, niż zwykle. Zwróć uwagę, by posiłki podawać na odpowiednio dużych talerzach, aby goście mogli swobodnie kroić mięso, łączyć je z sosem, czy warzywami. Gotując zupę dla czterech osób, sięgnij po trzylitrowy garnek, dzięki temu bez problemu ją wymieszasz.
Wybór wina do posiłku
Odpowiednio dobrane do posiłku wino pozwoli wydobyć jego smak i aromat, nada mu także nieco bardziej wykwintnego charakteru. Wiesz już co ugotujesz? Świetnie, gdyż wino wybiera się zawsze do dania głównego lub dominującego składnika posiłku. Jeśli na stole pojawi się potrawa w sosie, wino musi komponować się właśnie z nim. Do przygotowania potrawy (lub sosu) użyjesz konkretnego wina? To samo powinno znaleźć się na stole. Poza tym, warto wziąć sobie do serca kilka podstawowych zasad. – Do czerwonych mięs podaje się czerwone, a do drobiu oraz ryb – białe wino. Jeśli naszych gości chcemy uraczyć daniem wywodzącym się z kuchni regionalnej, zaproponujmy im wino lokalne – radzi Katarzyna Kasprzak z firmy Jantoń oferującej m.in. wina do posiłku marki Celebro. Wino to powstało po to, by towarzyszyć posiłkom. Każdy produkt z serii Celebro idealnie komponuje się z wybraną potrawą lub jej składnikiem. Umieszczone na etykiecie wina tej marki piktogramy sprawiają, że wybór właściwego trunku zajmie dosłownie chwilę. Wino wybrane, w jakiej kolejności je podawać? – Podobnie jak w przypadku dań, obowiązuje kolejność od najlżejszego do najcięższego. Białe podajemy przed czerwonym i różowym, wytrawne przed słodkim, które podajemy wyłącznie do deserów. – uzupełnia K. Kasprzak.
Jakie kieliszki?
Jeśli decyzja „białe” czy „czerwone” została już podjęta, czas zastanowić się w jakich naczyniach podasz wino. Kieliszki z kolorowego szkła zostawmy na szczególne, ale mniej formalne okazje. Eleganckie przyjęcie wymaga podania wina w przeźroczystych, gładkich i prostych naczyniach. Wino należy serwować w kieliszkach w kształcie tulipana, które zwężają się ku górze. Białe podajemy w kieliszkach z długą, cienką nóżką (dzięki temu nie ogrzejemy go ciepłem naszych dłoni). Z kolei czerwone wino wymaga nieco większego kieliszka (szerszego, bardziej pękatego tulipana) na niższej nóżce.
Ile płynu powinno znaleźć się w kieliszku? Wino powinno oddychać, stąd nie należy wlewać trunku po same brzegi naczynia. Zbyt mała ilość trunku także nie jest dobrze postrzegana (wino zwyczajnie „zgubi się” w kieliszku). Złota zasada mówi, że w naczynkach o pojemności 250 ml, powinno znaleźć się ok 125 ml wina, a więc butelka o pojemności 1 litra musi wystarczyć na osiem kieliszków.
Niektóre osoby świetnie odnajdują się w roli gospodarza, innym przychodzi to z trudem. Nawet jeśli organizowanie przyjęć nie jest Twoją najmocniejszą stroną, nie bój się ich urządzać. Każdego gościa przywitaj serdecznym uśmiechem, a on z pewnością go odwzajemni.