Omlet z kolendrą prawie po japońsku
Omlet z kolendrą prawie po japońsku
Składniki:
- 1 porcja
- 2-3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- Sos sojowy Kikkoman
- TABASCO® Original
- kawałek korzenia imbiru
- pół łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka oleju sezamowego
- świeża kolendra
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zwinąć omlet w płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.
Autorem przepisu na Omlet z kolendrą prawie po japońsku jest Grzegorz Łapanowski – ambasador marki Kikkoman oraz TABASCO, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.