Omlet prowansalski – pyszny i banalny przepis na lekkie i błyskawiczne śniadanie

Przygotowanie lekkiego omletu z warzywami i szynką to szybki i smaczny sposób na śniadanie. Dodatek przyprawy prowansalskiej sprawi, że omlet stanie się jeszcze bardziej apetyczny. Warto spróbować i cieszyć się pysznym daniem!

Omlet prowansalski to rodzaj omletu, który zawiera warzywa, zioła i czasami mięso, a typowo kojarzy się z kuchnią z Prowansji we Francji. Może być przyrządzony z różnymi warzywami, takimi jak pomidory, papryka, cebula i cukinia, a często doprawiany ziołami, takimi jak bazylia i tymianek. Omlet może być podawany na ciepło lub na zimno i jest popularnym daniem na śniadanie i lunch. Można go jeść samodzielnie lub podawać z pieczywem lub sałatką.

Lekki omlet z warzywami i szynką – przepis

Lekki omlet z warzywami i szynką to doskonały sposób na pyszne i błyskawiczne śniadanie. Dodatek przyprawy prowansalskiej sprawi, że puszysty omlet zyska odświeżający charakter. Smacznego!

Składniki:

  • 2 łyżeczki Przyprawy Prowansalskiej (np. Przyprawy w płynie Qulino)
  • 4 plastry ulubionej szynki
  • 6 jajek
  • 1 papryka
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę oraz paprykę pokroić w kostkę, a następnie lekko podsmażyć
  2. Mleko wymieszać z jajkami, mąką i przyprawą prowansalską
  3. Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnie z olejem i smażyć na małym ogniu do momentu aż omlet lekko „urośnie”. Dodać na wierzch szynkę oraz paprykę i smażyć jeszcze przez minutę. 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (48 głosów, średnia: 4,94 z 5)
zapisuję głos...