Omlet prowansalski – pyszny i banalny przepis na lekkie i błyskawiczne śniadanie
Przygotowanie lekkiego omletu z warzywami i szynką to szybki i smaczny sposób na śniadanie. Dodatek przyprawy prowansalskiej sprawi, że omlet stanie się jeszcze bardziej apetyczny. Warto spróbować i cieszyć się pysznym daniem!
Omlet prowansalski to rodzaj omletu, który zawiera warzywa, zioła i czasami mięso, a typowo kojarzy się z kuchnią z Prowansji we Francji. Może być przyrządzony z różnymi warzywami, takimi jak pomidory, papryka, cebula i cukinia, a często doprawiany ziołami, takimi jak bazylia i tymianek. Omlet może być podawany na ciepło lub na zimno i jest popularnym daniem na śniadanie i lunch. Można go jeść samodzielnie lub podawać z pieczywem lub sałatką.
Lekki omlet z warzywami i szynką – przepis
Lekki omlet z warzywami i szynką to doskonały sposób na pyszne i błyskawiczne śniadanie. Dodatek przyprawy prowansalskiej sprawi, że puszysty omlet zyska odświeżający charakter. Smacznego!
Składniki:
- 2 łyżeczki Przyprawy Prowansalskiej (np. Przyprawy w płynie Qulino)
- 4 plastry ulubionej szynki
- 6 jajek
- 1 papryka
- ¼ szklanki mleka
- szczypta mąki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Szynkę oraz paprykę pokroić w kostkę, a następnie lekko podsmażyć
- Mleko wymieszać z jajkami, mąką i przyprawą prowansalską
- Masę jajeczną wlać na rozgrzaną patelnie z olejem i smażyć na małym ogniu do momentu aż omlet lekko „urośnie”. Dodać na wierzch szynkę oraz paprykę i smażyć jeszcze przez minutę.
Smacznego!