Omlet hiszpański z ziemniakami

Omlet-hiszpanski-z-ziemniakami

Omlet hiszpański z ziemniakami:

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • Kilka pieczarek
  • 4-5 jajek
  • 50 ml mleka
  • Sos sojowy Kikkoman
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • czarny pieprz
  • Olej do smażenia

 

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić  w  cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić  sosem sojowym Kikkoman  i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.

 

Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski – ambasador marki Kikkoman oraz TABASCO, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (168 głosów, średnia: 4,36 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  25 lipca 2014 16:16

    Wygląda przepysznie.

    Odpowiedz
  2. martucha180  25 lipca 2014 22:18

    Smakowicie!

    Odpowiedz
  3. Ewelina  30 marca 2015 22:51

    ciekawy przepis, można zrobic na obiad 🙂

    Odpowiedz
  4. marcia7  31 marca 2015 17:01

    wymarzone śniadanie

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  1 lipca 2015 22:38

    Muszę to wypróbować

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  21 października 2015 19:28

    Ale zgłodniałam.

    Odpowiedz
  7. efffciaa  14 marca 2016 15:17

    Szybki i prosty przepis na sycące danie , pewnie wypróbuję go w swojej kuchni dla odmiany jajecznicy , którą wszyscy tak uwielbiamy , każdy z innymi dodatkami oczywiście 🙂

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  11 listopada 2016 14:50

    Na pewno będzie smakowity.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany