Omlet hiszpański z ziemniakami

Omlet-hiszpanski-z-ziemniakami

Omlet hiszpański z ziemniakami:

Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • Kilka pieczarek
  • 4-5 jajek
  • 50 ml mleka
  • Sos sojowy Kikkoman
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • czarny pieprz
  • Olej do smażenia

 

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić  w  cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić  sosem sojowym Kikkoman  i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.

 

Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski – ambasador marki Kikkoman oraz TABASCO, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (210 głosów, średnia: 4,33 z 5)
zapisuję głos...