Omlet hiszpański z ziemniakami
Omlet hiszpański z ziemniakami:
Składniki:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- Kilka pieczarek
- 4-5 jajek
- 50 ml mleka
- Sos sojowy Kikkoman
- 1-2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czarny pieprz
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.
Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski – ambasador marki Kikkoman oraz TABASCO, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.