Omlet czekoladowy z truskawkami
Przepis na Omlet czekoladowy z truskawkami jest autorstwa Justyny Pląskowskiej – Szefa wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta z zakresu zdrowego żywienia.
- Czas przygotowania: 15 minut
- Poziom : Łatwy
Składniki (porcja na 1 os) na danie: Omlet czekoladowy z truskawkami
- – 2 jajka
- – 3 dag masła
- – sól
- – 2 dag cukru pudru
- – 2 dag kakao (przesiane)
- – 10 dag truskawek
- – melisa świeża
Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem energicznie na puszystą pianę. Gdy będzie ona gotowa, dodawać stopniowo żółtka i mieszać na wolnych obrotach. Następnie przesiać kakao do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kawałek masła. Gdy będzie gorące, wylać jajeczną masę na patelnię i smażyć omlet delikatnie i powoli. W międzyczasie pokroić truskawki na drobniejsze kawałki. Nie zapomnijmy przewrócić omleta na drugą stronę w celu podpieczenia i pamiętajmy, że druga strona potrzebuje znacznie mniej czasu, aby całość stała była gotowa. Przełożyć omlet na talerz, obsypać go truskawkami i cukrem pudrem. Udekorować melisą.