Omlet czekoladowy z truskawkami

Omlet

Przepis na Omlet czekoladowy z truskawkami  jest autorstwa Justyny Pląskowskiej – Szefa wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta z zakresu zdrowego żywienia.

 

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Poziom : Łatwy

 

Składniki (porcja na 1 os) na danie: Omlet czekoladowy z truskawkami 

  • – 2 jajka
  • – 3 dag masła
  • – sól
  • – 2 dag cukru pudru
  • – 2 dag kakao (przesiane)
  • – 10 dag truskawek
  • – melisa świeża

 

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem energicznie na puszystą pianę. Gdy będzie ona gotowa, dodawać stopniowo żółtka i mieszać na wolnych obrotach. Następnie przesiać kakao do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kawałek masła. Gdy będzie gorące, wylać jajeczną masę na patelnię i smażyć omlet delikatnie i powoli. W międzyczasie pokroić truskawki na drobniejsze kawałki. Nie zapomnijmy przewrócić omleta na drugą stronę w celu podpieczenia i pamiętajmy, że druga strona potrzebuje znacznie mniej czasu, aby całość stała była gotowa. Przełożyć omlet na talerz, obsypać go truskawkami i cukrem pudrem. Udekorować melisą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (236 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...