Olejek jaśminowy. Pięknie pachnie i świetnie pielęgnuje!

Kwiat jaśminu posiada charakterystyczny, mocny i słodki zapach. Niezwykle wonna roślina w wielu kulturach jest symbolem miłości lub romansu. Mało kto wie, że jaśmin znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Szczególnie cenny w pielęgnacji jest olejek, który uzyskuje się z kwiatów.

Olejek jaśminowy ma bardzo intensywny zapach, który utrzymuje się na skórze kilka godzin. Damy na królewskich dworach Indii i Bliskiego Wschodu dawniej używały go jako afrodyzjaku i kusiły nim mężczyzn. Dziś produkt wykorzystywany jest przede wszystkim w aromaterapii, jednak pozytywnie działa nie tylko na zmysły, ale też skórę i włosy. Jakie ma właściwości oraz działanie? Jak go stosować? Podpowiadamy!

Olejek jaśminowy

pixabay.com

Pachnące olejki z kwiatów – prezentujemy najlepsze i podajemy przepisy na domowe mikstury

Pachnące olejki z kwiatów – prezentujemy najlepsze i podajemy przepisy na domowe mikstury

Olejki do włosów lub ciała powstałe z kwiatów są bezcenne w aromaterapii, masażu, kąpielach leczniczych i pielęgnacji. Pięknie pachną oraz doskonale radzą sobie z problemami skóry. Cenimy je za właściwości odżywcze, relaksujące i odmładzające. Które

Olejek jaśminowy: właściwości i działanie

Produkt pozyskuje się z jaśminu królewskiego lub lekarskiego. W medycynie tradycyjnej produkt wykorzystuje się do udrażniania nosa i dróg oddechowych za pomocą inhalacji, łagodzenia dolegliwości bólowych, czy wspomagania leczenia depresji oraz bezsenności. A w kosmetyce? Olejek wykorzystuje się w pielęgnacji ciała i włosów.

Produkt działa antyseptycznie, dezynfekująco, ochronnie na skórę. Olejek stosuje się w leczeniu stanów zapalnych i szczególnie wykorzystuje w pielęgnacji cery suchej oraz wrażliwej. Pomaga w leczeniu egzemy, blizn po trądziku, redukuje rozstępy. Łagodzi zaczerwienia skóry. Olejek wspomaga naturalną odnowę komórkową, poprawia elastyczność i sprężystość. Przywraca blask szarej, zmęczonej cerze. Działa kojąco, łagodząco i odmładzająco. Nawilża, zmiękcza skórę i włosy, zapobiega utracie wody.

Olejek jaśminowy: zastosowanie

Produkt można dodawać do balsamów nawilżających i kremów do twarzy. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do toniku, kosmetyków ujędrniających lub kąpieli.

Można go stosować  w rozcieńczeniu z innym olejem (lnianym, kokosowym) na włosy i skórę głowy. Neutralizuje podrażnienia, zmniejsza nadprodukcję sebum, nawilża, działa antyseptycznie. Dodawany do szamponów, masek i odżywek poprawia kondycję matowych, szorstkich włosów. Przyspiesza porost pasm, chroni je przed wypadaniem lub siwieniem. Sprawia, że włosy stają się miękkie, błyszczące oraz pachnące. Regularne olejowanie pasm sprawia, że pasma są odżywione i gładkie.

Produkt może uczulać. Przed jego zastosowaniem warto więc zrobić próbę alergiczną.

Olejek rycynowy na rzęsy i nie tylko. Poznaj wszechstronny kosmetyk!

Olejek rycynowy na rzęsy i nie tylko. Poznaj wszechstronny kosmetyk!

Jak stosować olejek rycynowy na rzęsy? Po jakim czasie widać efekty i jakie ma działanie? Obawiasz się efektów ubocznych stosowania olejku rycynowego na rzęsy? Nie wiesz, czy można go aplikować także na brwi, twarz, włosy lub

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (108 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  18 czerwca 2018 19:31

    Cudny zapach!

    Odpowiedz
  2. martucha180  18 czerwca 2018 21:10

    Uwielbiam zapach jaśminu!

    Odpowiedz
  3. agasam9  18 czerwca 2018 22:14

    najpiękniejszy zapach 🙂

    Odpowiedz
  4. xtina120  18 czerwca 2018 22:37

    Jaśmin to jeden z moich ulubionych zapachów

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany