Olejek cynamonowy – poznaj jego prozdrowotne właściwości

Dobry na młodzieńczy trądzik. Poprawia pamięć i pobudza umysł do działania. Odstrasza namolne komary. Zapobiega zawałom serca i nowotworom. Bywa też stosowany jako afrodyzjak. Cóż to takiego? To olejek cynamonowy!

Cynamon to przyprawa, którą pozyskuje się ze zmielonej kory cynamonowca cejlońskiego. Jej intensywny zapach i szczególne właściwości doceniamy, kiedy nachodzą zimniejsze wieczory, a zwłaszcza, kiedy zbliżają się święta. Szczególną atencją cieszą się pierniki z dodatkiem cynamonu czy grzańce ze szczyptą tej aromatycznej przyprawy. Mniej jednak jest popularny w płynnej formie – a niesłusznie, bowiem olejek cynamonowy ma wiele właściwości prozdrowotnych!

""</p

Olejek cynamonowy – poznaj jego prozdrowotne właściwości

Olejek cynamonowy to rodzaj olejku eterycznego, który bywa wykorzystywany w aromaterapii. Posiada on wiele cennych związków aktywnych, które są korzystne dla naszego zdrowia. Wśród związków tych znajduje się aldehyd cynamonowy, który zmniejsza stany zapalne i zarazem pełni funkcję antybakteryjną. Jako naturalna substancja aktywna, niszczy lub hamuje rozwój między innymi bakterii i grzybów.

Bez problemu można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale jego samodzielne wykonanie w domu nie powinno sprawić trudności. Wystarczy umieścić pałeczki cynamonu w słoiku, a następnie całkowicie zalać oliwą extra virgin. Zakręcony szczelnie  słoik zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsamy słoikiem, a po 2 tygodniach przecedzamy olejek przez gazę i przelewamy do butelki z ciemnego szkła.

Właściwości olejku cynamonowego

 

Jedną z właściwości olejku cynamonowego jest jego zdolność do oczyszczania jamy ustnej i odświeżania oddechu. Dlatego jest on często wykorzystywany w produkcji gum do żucia, a także past do zębów.

Dzięki słodkiemu zapachowi olejek cynamonowy wykorzystywany jest także w perfumach i innych kosmetykach do pielęgnacji ciała. Wdychanie go jest doskonałym sposobem na pozbycie się przeziębienia, zapalenia jelit, a nawet przekrwienia. Mocny aromat uwalniany z tego olejku eterycznego, przeczyszcza zatoki, a także pomaga w łatwiejszym oddychaniu, co pozytywnie wpływa na samopoczucie chorego.

Cynamon stosowany jako przyprawa, uznawany jest za bardzo dobry środek ułatwiający trawienie. Ponieważ olejek cynamonowy wspiera eliminowanie kwasowości, może być też pomocny przy leczeniu biegunki i porannych mdłości.

Zupełnie inną korzyścią związaną z obecnością cynamonu w naszym domu jest jego zdolność do odstraszania komarów i owadów. Naukowcy wykazali, że olej z cynamonu może być skutecznym środkiem naturalnym w zwalczaniu larw komarów. Wystarczy dodać kilka kropel specyfiku do butelki z wodą w sprayu i spryskać nim ubrania, ciało, a także włosy.

Liczne badania potwierdziły zbawienny wpływ olejku na funkcjonowania mózgu. Zwiększa jego aktywność, poprawia pamięć i koncentrację. Warto go więc wykorzystać przy działaniach wymagających wysiłku intelektualnego.

 

Olejek cynamonowy zapobiega występowaniu zawału serca

 

Odkryto, że olejek cynamonowy oczyszcza krew, a także poprawia jej krążenie w organizmie. Zawarta w nim substancja aktywna rozrzedzająca krew, wspiera zmniejszenie bólu, a także dostarczenie tlenu do komórek. W kilku badaniach udowodniono nawet, że olej cynamonowy może wspierać zapobieganie występowania zawału serca.

Olejek cynamonowy pomaga również opanować ciężkie krwawienia, poza tym wykazuje  zdolność do kontrolowania i stabilizowania poziomu cukru we krwi. Wielu diabetyków zauważyło, że zwiększając ilość spożywanego cynamonu, można zmniejszyć ilość dawki insuliny.

Zawartość wapnia oraz błonnika w oleju cynamonowym wspomaga leczenie chorób serca, chorób wieńcowych i nadciśnienia. Dlatego warto go stosować profilaktycznie, jeszcze zanim te choroby wystąpią.

 

Olejek cynamonowy na trądzik i stany zapalne skóry głowy

 

Przypisuje się mu działanie bakteriobójcze, dlatego można go stosować na trądzik, który jest czesto problemem nastolatków w okresie dojrzewania. Z tego powodu olejek jest składnikiem wielu kosmetyków. Łagodzi również stany zapalne skóry głowy takie jak np. zapalenie mieszka włosowego.

Olejek cynamonowy posiada także wspaniałe i potwierdzone właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne. Zawartość aldehydu cynamonowego może wesprzeć proces leczenia nowotworu jelita grubego!

 

Olejek cynamonowy – jak go stosować?

 

W połączeniu z olejkiem ze słodkich migdałów czy olejkiem z awokado, olejek cynamonowy może być stosowany bezpośrednio na skórę lub do kąpieli. Można też go umieścić dyfuzorze czy inhalatorze.

W okresach wzmożonego występowania zachorowań na grypę poleca się rozprowadzić olejek w powietrzu, a także rozpylić na ubraniach lub w samochodzie w czasie jazdy. Podczas zakażeń bakteryjnych specyfik można stosować rozpylony w powietrzu bądź miejscowo (należy wmasowywać rozcieńczony olejek w miejsce objęte zakażeniem).

W razie ukąszeń owadów unikniemy podrażnień dzięki wykorzystaniu wymieszanej kropli olejku z trzema kroplami olejku bazowego, czyli na przykład z awokado.

Jeśli mamy problemy z oddychaniem (astma) wystarczy rozpylić w powietrzu rozcieńczony olejek cynamonowy. Można też go wmasować w szyję oraz klatkę piersiową.

W przypadku cukrzycy za pomocą 1-2 kropel olejku możemy regulować poziom cukry we krwi. Zaś  w celu zwiększenia odporności dodajemy do kąpieli.

Miksturę można wykorzystać jak afrodyzjak wmasowując w dolne partie brzucha czy jako środek czystości w walce z grzybami i pleśnią. Obecność tego naturalnego produktu odgoni zmęczenie, rozgrzewając i poprawiając krążenie krwi. Przydaje się również w różnego rodzaju zakażeniach – najczęściej rozcieńczony wmasowywane w rejony dotknięte zakażeniem.

Jak widać olejek cynamonowy ma wiele zastosowań i naprawdę warto go mieć w swoim domu!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (35 głosów, średnia: 4,77 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  2 października 2019 09:15

    Nie wiedziałam,że tyle właściwości ma olejek cynamonowy.

    Odpowiedz
  2. Skosa Sandra  2 października 2019 14:13

    Ma wiele dobroczynnych właściwości. Potwierdzam jego działanie na trądzik nawet w wielu dorosłym. Słyszałam, że dodaje się go do domowych maseczek na włosy,bo również poprawia ich wygląd.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany