Olejek anyżowy

Właściwości anyżu znane były już w starożytnej Grecji, Egipcie czy Rzymie. Przede wszystkim stosowano go wtedy w celach leczniczych. Dzisiaj, olejek anyżowy wykorzystuje się przede wszystkim w aromaterapii. Okazuje się, że leczenie zapachem jest możliwe i co więcej, niezwykle skuteczne. Nie jest to jednak olej który nakładamy na włosy czy stosujemy jako olejek na cellulit

anyż

Jak pozyskuje się olejek anyżowy?

Olejek pozyskuje się w procesie destylacji z parą wodną. Oleum Anisi, bo tak brzmi jego łacińska nazwa, to płyn, który pobiera się z biedrzeńca anyżu. Co ważne, jest to jeden z nielicznych olejków eterycznych, który można zażywać także doustnie, nawet bez rozcieńczania.

Właściwości olejku anyżowego

Olejek anyżowy to jeden z tych naturalnych środków, które ma wszechstronne zastosowanie. Od dawna stosuje się go jako lek uspokajający – jest lekiem powszechnym, stosowanym przez pacjentów, którzy cierpią na padaczkę czy nerwicę. Duża dawka olejku anyżowego skutecznie łagodzi stany histerii. Jako lek uspokajający zażywają go również chorzy na depresję czy cierpiący z powodu bezsenności.

Ale to nie wszystko, bowiem olejek anyżowy wykazuje dobroczynne działanie także przy zaburzeniach pracy układu pokarmowego. Leczy między innymi kolki i wzdęcia, jest skuteczny w walce z gazami, poprawia trawienie, niweluje przewlekłe zaparcia i biegunki, zwalcza wymioty. Działa też przeciwrobacznie, przede wszystkim usuwa pasożyty zalegające w jelitach.

Olejek anyżowy wykorzystuje się też w stanach przeziębienia: działa rozgrzewająco, rozrzedza wydzielinę w płucach oraz drogach oddechowych – szczególnie często wykorzystują go pacjenci chorzy na astmę, zapalenie płuc i oskrzeli.

Wyciąg z biedrzeńca anyżu działa też korzystnie w przebiegu reumatyzmu i artretyzmu. Posiada także właściwości antyseptyczne – przyśpiesza gojenie się ran.

Ponieważ olejek anyżowy można spożywać, bardzo często wykorzystuje się go także w kuchni, głównie do aromatyzowania potraw.

Gdzie wykorzystuje się olejek anyżowy?

Oprócz domowej aromaterapii czy kuracji leczniczych, olejek anyżowy wykorzystują także producenci artykułów spożywczych, kosmetyków a także leków farmaceutycznych. Warto wiedzieć, że tenże olejek jest także składnikiem aromatycznym w przemyśle spirytusowym – z jego dodatkiem produkowana jest słynna anyżówka.

Gdzie można nabyć olejek anyżowy?

Przede wszystkim w aptekach oraz sklepach zielarskich. Producenci przestrzegają przed nabywaniem go z niewiadomego źródła – przedawkowanie olejku anyżowego może skutkować niebezpiecznymi powikłaniami. Podrażnienie skóry to tylko jedno z nich.

Środki ostrożności

Trzeba pamiętać, że olejek anyżowy nie może być stosowany w nadmiernej ilości. Przy przedawkowaniu działa podobnie do narkotyków, przede wszystkim wpływa niekorzystnie na układ krążenia oraz układ oddechowy.

Właśnie z tych przyczyn nie powinny go używać kobiety w ciąży oraz te, które karmią piersią. Tylko minimalne ilości można podawać dzieciom. Nie mogą go stosować też pacjenci onkologiczni.

Anyż jest również trujący dla ptactwa i niewielkich zwierząt. Środek tego rodzaju powinno trzymać się w zamkniętym miejscu, chłodnym oraz zacienionym. Olejek anyżowy traci swoje właściwości pod wpływem wzmożonego działania promieni słonecznych.

Artykuł powstał w oparciu o materiały zawarte na stronie optima-plus.eu.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (122 głosów, średnia: 4,22 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  22 czerwca 2016 19:32

    Wszystkie olejki powinny stać w miejscu chłodnym i zacienionym, w ogóle powinny być w ciemnych buteleczkach i z rozwagą stosowane. A nie wiedziałam, że „duża dawka olejku anyżowego skutecznie łagodzi stany histerii”.

    Odpowiedz
  2. kasia87g  23 czerwca 2016 13:53

    trochę zapomniany ten olejek, a szkoda bo tez ma fajne właściwości

    Odpowiedz
  3. Aneta  3 października 2016 14:34

    Nie miałam chyba nigdy do czynienia z olejkiem anyżowym. Nie wiedziałam, że ma takie ciekawe właściwości, muszę się temu przyjrzeć bliżej i może zakupię 🙂

    Odpowiedz
  4. AnnStyl  13 grudnia 2016 15:56

    A ja uwielbiam cukierki anyżowe 🙂 i to nie tylko na kaszel, gdy jestem przeziębiona. Swego czasu udało mi się kupić super szwedzkie cukierki anyżowe. A od kilku lat kupuje sobie wódeczkę anyżową na święta. Taka trochę świąteczna w aromacie. Świetnie komponuje się w drinku lub grzańcu czy gorącej herbatce. Nawet kiedyś upiekłam chleb anyżowo- czarnuszkowy. Wyszło dość ciekawe połączenie. Ale przyznam, że wiele osób nie lubi anyżu.

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  10 marca 2017 04:37

    Może i ma cenne właściwości, ale ja nie cierpię anyżu pod żadną postacią. Bardzo ciekawy i przydatny artykuł. Zawsze warto czytać , i dowiadywać się cennych wskazówek dotyczących naszego organizmu

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany