Olej z opuncji figowej – cenny, orientalny eliksir, który działa jak naturalny botoks!

Wraz z powszechnym powrotem do naturalnych metod pielęgnacji, oczy wielu „kosmetomaniaczek” zwróciły się w stronę organicznych produktów, wśród których istotne miejsce zajęły odżywcze oleje. Rzesze kobiet o różnych typach cery i włosów zaczęły regularnie olejować twarz i kosmyki, szybko zauważając spektakularne rezultaty. Najważniejszą kwestią stało się jednak poszukiwanie oleju idealnego, które dla wielu z nas trwa do dziś. Zdaje się, że nasza redakcja właśnie go znalazła! Przedstawiamy rewolucyjny olej z opuncji figowej – złoto orientalnych kaktusów, działające jak naturalny botoks!

olej z opuncji figowej

www.pixabay.com

Olej z opuncji figowej – cenny, orientalny eliksir, który działa jak naturalny botoks!

Olej z opuncji figowej nazywa się cennym nie tylko w przenośni. Jest bowiem najbardziej kosztownym olejem na świecie, a bajońskie kwoty, jakie trzeba zapłacić za ten „eliksir piękności” wynikają zarówno z bogactwa jego właściwości, jak i z procesu pozyskiwania. Do wytłoczenia jednego litra oleju potrzeba aż milion nasion opuncji! Sama, podobna ozdobnemu kaktusowi, roślina może być zaś uprawiana jedynie w odpowiednio ciepłym i suchym klimacie, co sprawia, że jej uprawy są stosunkowo rzadkie.

 

Opuncja figowa – tropikalny owoc o meksykańskich korzeniach

olej z opuncji figowej

www.pixabay.com

Co to jest opuncja figowa? To należąca do rodziny kaktusów roślina o jadalnych tropikalnych owocach, charakteryzujących się soczystym, orzeźwiającym miąższem. Po raz pierwszy została odkryta w Meksyku, gdzie mówi się na nią „nopal”. Obecnie uprawiana jest także w krajach basenu Morza Śródziemnego (szczególnie w Tunezji i Maroku), na niektórych Wyspach Kanaryjskich oraz w suchych obszarach Afryki. Kaktus opuncji osiąga wysokość nawet do 4 metrów, zaś jego owoce ważą około 150 gram każdy. W zależności od odmiany mogą różnić się odcieniem. Spotyka się białe, żółte i czerwone owoce, a każda „kula” mieści w sobie około 300 nasion.

Co ciekawe, opuncję figową uprawiano do niedawna głównie przez wzgląd na sok i miąższ z jej owoców, z których wytwarza się przetwory, herbaty czy leki. W wielu krajach spożywa się je zresztą także na surowo, jako świeże pożywne owoce. Pestki były natomiast odrzucane jako niepotrzebne odpadki i dopiero gdy zaczęto rozważać ich wykorzystanie w nurcie zero waste, okazało się, że zawierają wartościowy olej.

 

Jak pozyskuje się olej z opuncji figowej?

opuncja

www.unsplash.com; Raychel Sanner

Aby uzyskać olejek z opuncji najwyższej jakości, należy zebrać odpowiednią ilość pestek i rozłożyć je do wysuszenia na słońcu. Porządnie wysuszone ziarna tłoczy się następnie na zimno przy użyciu mechanicznej prasy. W całym procesie nie ma mowy o wykorzystaniu rozpuszczalników ani innych chemicznych substancji. Ostatnim etapem jest dokładna filtracja oleju, po której nadchodzi czas na pakowanie. I gotowe! Tak przygotowany olej jest sprzedawany na miejscu, w lokalnych sklepikach, chętnie okupowanych przez turystów, a także wysyłany do krajów całego świata i tam dystrybuowany.

Co zawiera olej z opuncji figowej?

olej z opuncji figowej

www.pixabay.com

Olej opuncjowy jest wysoce ceniony przez wzgląd na obecne w nim składniki. To im zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Chcesz wiedzieć, co składa się na jego supermoc? Oto 4 najważniejsze komponenty:

 

Kwasy omega-6

To grupa kwasów linolowych, odpowiedzialnych za utrzymanie optymalnego nawilżenia skóry oraz za budowanie jej ochronnego płaszcza hydrolipidowego. Gdy ich zawartość w organizmie jest niewystarczająca, grozi nam atopowe zapalenie skóry. Dodatkowo kwasy omega-6 odbijają szkodliwe promieniowanie UV, dzięki czemu olejek z opuncji może poszczycić się obecnością naturalnych filtrów.

 

Kwasy omega-9

To druga najważniejsze grupa kwasów zawartych w oleju z opuncji, funkcjonująca też pod nazwą kwasu oleinowego. Biorą one udział m.in. w konstruowaniu i regenerowaniu komórek, stanowią składnik lipidów chroniących włosy oraz sebum. Ich niedobór wywołuje nadmierną suchość naskórka i kosmyków.

 

Tokoferole

Olejek z opuncji stanowi ponadto prawdziwą skrabnicę naturalnej witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Jej obecność w organizmie pomaga chronić błony komórkowe oraz DNA przez szkodliwym wpływem wolnych rodników.

 

Fitosterole

To związki o specyficznej strukturze chemicznej, tworzące cement międzykomórkowy oraz sebum. Zwiększają one spójność powłoki rogowej naskórka i wzmacniają hydrolipidową warstwę ochronną skóry.

 

Właściwości oleju z opuncji

olejek z opuncji

www.pixabay.com

Olej z opuncji sprawdza się doskonale w naturalnej pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów. W pierwszym przypadku pełni rolę nawilżacza i osłony przed promieniami UV. Świetnie radzi sobie z odżywianiem, zmiękczaniem, wygładzaniem i napinaniem zmęczonej, zwiotczałej skóry. Błyskawicznie niweluje zmarszczki i rysy mimiczne, dodając cerze blasku. Jego działanie jest przy tym na tyle intensywne i łatwo zauważalne, że bywa nazywany nieinwazyjnym botoksem. Co więcej, szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze tłustej czy lepkiej warstwy. Jest także bardzo wydajny – wystarczy aplikować po dwie krople rano i wieczorem, delikatnie wmasowując go opuszkami palców, by pokryć olejkiem całą powierzchnię twarzy. By zatrzymać nawilżenie głęboko w skórze na wiele godzin, warto następnie nałożyć na twarz ulubiony krem. Olejek nadaje się również do stosowania pod makijaż.

W przypadku olejowania włosów olejek z opuncji gwarantuje ochronę koloru, zdrowy połysk i regenerację uszkodzeń. Świetnie sprawdza się w roli filtra na słoneczne dni. Nic dziwnego, że olejek ten znajdziemy  nie tylko sprzedawany osobno, bez żadnych dodatków, jak i pod postacią komponentu w wielu różnych kosmetykach. Dodaje się go obecnie do serów, kremów BB i CC, balsamów i kremów do rąk czy stóp, kosmetyków do i po opalaniu, a także do szamponów, odżywek, mgiełek i masek na włosy. Coraz częściej spotyka się też całe serie kosmetyków z olejkiem albo przynajmniej ekstraktem z opuncji.

 

Co sądzicie o olejku z opuncji? Miałyście już okazję go używać? Jakie domowe zabiegi z jego użyciem polecacie? Nie zapomnijcie zostawić komentarza!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (52 głosów, średnia: 4,94 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Biomedka  29 września 2020 08:16

    Mama mojej przyjaciółki regularnie używa właśnie tego oleju i bardzo sobie chwali jego działanie. Ponoć robi efekt wow. ☺

    Odpowiedz
  2. Skosa Sandra  29 września 2020 10:00

    Doskonale znam olej z opuncji figowej, bo miałam przyjemność go stosować. To skarbnica składników odżywczych, dlatego tak porządany. Działa wspaniale na skórę i włosy to muszę potwierdzić, ale jest kosztowny. 10 ml kosztuje jakieś 60 zł w drogerii. Nieco taniej jest natomiast w sklepach zielarskich.

    Odpowiedz
  3. janka1312  29 września 2020 17:49

    wygląda ciekawie..

    Odpowiedz
  4. Wusia  1 października 2020 18:44

    owoce opuncji – b.dobre. Może warto spróbować oleju?

    Odpowiedz
  5. j.dudek71  2 października 2020 17:01

    Kupuję taki olej,a polecam też arganowy jako mocno odżywczy i przeciwstarzeniowy.

    Odpowiedz
  6. Slowage  3 października 2020 11:43

    Niestety ale nie mogę się tutaj z tym zgodzić. Olej z opuncji figowej faktycznie bardzo pomaga na skóre i warto jest sobie go kupić ale nie wpływa na botoks. Daje nawilżenie i faktycznie może wygładzić niektóre zmarszczki, ale jedynie te które są spowodowane nieodpowiednim nawilżeniem skóry. Na pewno nie zmniejszy zmarszczek, które są powodowane przez mocną mimikę. Tutaj na pewno nie będzie miał takiego działania. Botoks tutaj ma zdecydowanie większą moc.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  4 października 2020 15:14

    Olejki mają moc i warto mieć i stosować,dobre nawilżenie i gładka skóra

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany