Olej rzepakowy źródłem zdrowia – używasz go w swojej kuchni?

Czy wiedziałyście, że olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych olejów na świecie? O tym dlaczego tak jest i w jaki sposób doszło do tego, że o nim zapomnieliśmy i zastąpiliśmy oliwą z oliwek dowiecie się czytając poniższy tekst. Warto na powrót przekonać się do używania go w kuchni, jednak w odpowiedni sposób. 

Zobacz także: Czy wino jest zdrowe ? Czyli zalety picia tego trunku

olej rzepakowy sałatka

Ponad dwadzieścia lat temu olej produkowany z rzepaku zyskał złą sławę. Jej przyczyną był kwas erukowy znaleziony w jego składzie, który przewyższał dopuszczalne normy. To właśnie wtedy zalecono stosowanie oliwy z oliwek jako najlepszej dla niego alternatywy.

Jednak w efekcie innowacyjnych prac w latach 60-tych XX wieku udało się wyhodować rzepak bezerukowy „0”, a następnie odmiany podwójnie ulepszone “00”. To właśnie z nich jest obecnie produkowany olej rzepakowy, bogatszy niż oliwa z oliwek. – mówi Aleksander Szałajko, starszy specjalista ds. komunikacji z ZT „Bielmar”, firmy produkującej olej rzepakowy „Beskidzki”.

Olej rzepakowy zawiera ponad dziesięć razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek i przeżywa swój ogromny renesans.

Znany jako “oliwa Północy” lub “oliwa Europy Północnej” jest dobrym źródłem steroli roślinnych (które wspomagają nasz organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi) oraz naturalnych antyoksydantów, takich jak polifenole, czy tokoferole potocznie nazywane witaminą E. – tłumaczy Dorota Osóbka, dietetyk, właścicielka Poradni Żywieniowej Food Line.

Największą jego zaletą jest rodzaj i ilość zawartych w nim kwasów tłuszczowych. Zawiera przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia, podobnie jak oliwa z oliwek, a w przeciwieństwie do olejów z innych roślin oleistych zalecanych do innych zastosowań kulinarnych. Prawie 60% zawartych w oleju rzepakowym kwasów tłuszczowych to jednonienasycony kwas oleinowy.

Olej-rzepakowy

Dodatkowo olej ten spośród innych wyróżnia niska zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, ocenianych jako najmniej korzystne dla naszego zdrowia. Olej rzepakowy zawiera ich ponad dwukrotnie mniej niż oliwa z oliwek.

Znajdziemy w nim też cenne dla naszego zdrowia niezbędne nienasycone kwasy tłuszczone (NNKT): kwas linolowy – z grupy omega-6 oraz alfa-linolenowy – z grupy omega-3. Obu grup potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak nie potrafimy ich sami wytworzyć. Właśnie dlatego tak ważne jest dostarczanie ich w pożywieniu. Ale kluczowa jest tu nie tylko ilość, ale i właściwa proporcja między obiema grupami. Optymalny i zalecany w profilaktyce chorób serca i układu krążenia stosunek spożycia kwasów omega-6 do omega-3 wynosi 2:1 – tłumaczy Dorota Osóbka.

Właśnie takie proporcje w składzie kwasów tłuszczowych ma olej rzepakowy. Lepiej wypada tylko olej lniany, posiadający znacznie więcej omega-3 niż omega-6, jednak ten jest bardzo nietrwały i absolutnie nie nadaje się do smażenia czy pieczenia.

Warto zaznaczyć, że olej rzepakowy w zestawieniu z oliwą z oliwek jest od niej ponad dziesięć razy bogatszy w kwasy omega-3! Jest także naszym produktem lokalnym, a więc takim, który nasz organizm toleruje najlepiej.

Mieszkańcy krajów Basenu Morza Śródziemnego częściej niż Polacy jedzą ryby i owoce morza, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. To dlatego oliwa z oliwek idealnie dopełnia ich dietę w kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Polacy spożywają zdecydowanie mniej ryb i dlatego olej rzepakowy będzie dla zdrowia rodaków o wiele bardziej odpowiednimówi Dorota Osóbka.

Olej rzepakowy

Zdaniem dietetyk zdrowotne właściwości zawartych w oleju rzepakowym kwasów tłuszczowych omega-3 są liczne.

Zmniejszają poziom triglicerydów i złego cholesterolu (LDL) we krwi, a podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL), mają działanie przeciwzapalne, zmniejszają aktywność prozakrzepową krwi zapobiegając powstawaniu zakrzepów i zatorów, regulują pracę układu krwionośnego, zapobiegając chorobom serca. – wylicza Dorota Osóbka. – Jednocześnie wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządu wzroku oraz pozytywnie wpływają na skórę. Warto też dodać, że w wielu badaniach wykazano korzystną rolę kwasów omega-3 w profilaktyce chorób nowotworowych.

Mamy dla Was przepis z wykorzystaniem oleju rzepakowego!

Sałatka z sosem na bazie oleju rzepakowego, idealna do potraw z grilla

 

Składniki:

1 sałata lodowa

2 pomidory

1 papryka żółta

1 ogórek

1 awokado

pęczek rzodkiewki

kiełki słonecznika

garść uprażonych płatków migdałowych

Składnik na sos:

2 łyżki soku z cytryny

6 łyżek oleju rzepakowego „Beskidzki”

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

1-2 ząbki wyciśniętego czosnku

szczypta soli i pieprzu

Sposób przyrządzania: Sałatę porwij, pomidory pokrój w łódeczki, paprykę,  ogórki i awokado w paski, a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Wymieszaj składniki w misce, dodaj kiełki słonecznika. Posyp płatkami migdałowymi, które wcześniej upraż przez minutę na suchej patelni. W osobnym naczyniu połącz składniki na sos – olej, cytrynę, musztardę, czosnek, pieprz i sól. Polej sosem sałatkę. Będzie idealna do mięsa z grilla.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (131 głosów, średnia: 4,78 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  12 sierpnia 2015 10:31

    W mojej kuchni olej rzepakowy to podstawa.

    Odpowiedz
  2. martucha180  12 sierpnia 2015 14:11

    W mojej też!

    Odpowiedz
  3. Wusia  12 sierpnia 2015 15:41

    Po latach wróciłam do oleju rzepakowego,którego używam głównie do smażenia.

    Odpowiedz
  4. martus2833  12 sierpnia 2015 18:04

    W mojej kuchni olej rzepakowy gości od dawna. W zasadzie używam obydwu jego rodzajów: tłoczony na zimno znajduje zastosowanie we wszelkiego rodzaju sosach i dressingach, na rafinowanym natomiast smażę.

    Odpowiedz
  5. Olejnik  12 sierpnia 2015 18:42

    ja również go używam :0

    Odpowiedz
  6. Jaworka  12 sierpnia 2015 21:45

    Salatka świetna a olej rzepakowy tez używam

    Odpowiedz
  7. Gocha  12 sierpnia 2015 21:53

    Ja używam oleju ryżowego: lepiej smakują mi smażone na nim mięsa. Ale muszę się zastanowić skoro rzepakowy jest tak zdrowy 🙂

    Odpowiedz
    • luna341  23 lutego 2016 19:03

      Na oleju ryżowym można smazyć mięso ?Nie miałąm o tym pojęcia

      Odpowiedz
  8. marczella  13 sierpnia 2015 10:34

    Oczywiście, że go używam 🙂

    Odpowiedz
  9. scrabble  13 sierpnia 2015 16:29

    Mam i ja 🙂

    Odpowiedz
  10. Anita  24 sierpnia 2015 15:45

    ja niestety nie używam, chociaż nie raz chciałam się zabrać do tego.

    Odpowiedz
  11. luna341  23 lutego 2016 19:01

    W mojej kuchni olej rzepakowy jest na pierwszym mijescu ,zaraz po nim oliwa z oliwek i olej palmowy.Olej rzepakowy jest najlepszy jeśli chodzi o obróbke termiczną.oliwa natomiast najbardziej smakuje mi na surowo

    Odpowiedz
  12. Margaretkaw  5 kwietnia 2017 16:16

    Używam stałe oleju rzepakowego, w sumie na przemian z kokosowym, ale kiedyś zdarzało mi się smażyć na słonecznikiem, ponieważ nie miałam pojęcia, że jest to szkodliwe.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany