Olej lniany dla pięknej skóry

Olej lniany jest niezwykle cenny składnikiem pielęgnacyjnym. Podobnie jak na przykład olej z bluszczu – najlepszy olejek na cellulit. Warto więc wybierać kosmetyki, których skład oparty jest na oleju lnianym gdyż wspomagają równowagę wodno-tłuszczową skóry, ograniczają podrażnienia. Dzieje się tak, gdyż olej ten zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (zwane witaminą F), a także witaminę E.

 olej_lniany

Poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego, otrzymywany jest olej roślinny, który ma żółtawe zabarwienie i intensywny, cierpki zapach. Podstawą jego budowy są Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (nazywane witaminą F), gdyż w ponad 50% składa się z kwasu linolenowego (omega-3), w 15% z linolowego (omega-6), a w 15% z oleinowego (omega-9). Poza tym zawiera witaminę E (tokoferol), czyli przeciwutleniacz.

OIej ten stosowany jest szeroko w kosmetyce, gdyż przyspiesza regenerację nie tylko naskórka, ale i skóry właściwej. Zawarte w nim powyższe witaminy wpływają kojąco na skórę, która ma tendencję do zapaleń i chorób. Wykorzystuje się go do produkcji kremów, balsamów, olejków, maseczek czy mydeł.

Olej lniany dla pięknej skóry- Witamina F (NNKT).

Witaminą F nazywany jest zespół bardzo dobrze przyswajalnych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Ze względu na udział w produkcji fosfolipidów, pomagają one utrzymać równowagę wodno-tłuszczową skóry. Stosowanie preparatów zawierających tą witaminę, przyczynia się więc do właściwego natłuszczenia i nawilżenia skóry. Poza tym tworzy cienki film na powierzchni skóry, który chroni ją przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych.

W przypadku niedoboru NNKT dojść może do utraty jędrności skóry i wczesnego pojawienia się zmarszczek, a także do nadmiernej keratynizacji. Naskórek bywa szorstki, podrażniony, zwiotczały i pozbawiony blasku. A spadek zawartości kwasu linolowego w mieszku włosowym, prawdopodobnie przyczynia się do tworzenia zaskórników i jest jedną z potencjalnych przyczyn trądziku pospolitego.

Olej lniany dla pięknej skóry – Witamina E (tokoferol).

Obecny w oleju lnianym przeciwutleniacz, jakim jest witamina E, zmniejsza procesy utleniania. Wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyczyniają się m.in. do przyspieszania procesów starzenia skóry. Utrudnia przenikanie, przez warstwę rogową, substancji potencjalnie drażniących. Działa przeciwzapalnie, wspomaga gojenie ran, a także zapobiega powstawaniu podrażnień i oparzeń słonecznych. Poza tym poprawia ukrwienie skóry i zwiększa elastyczność tkanki łącznej.

Podobnie jak w przypadku witaminy F, efektem działania tokoferolu jest zmniejszenie TEWL (Transepidermal Water Loss), czyli transepidermalnej utraty wody. Chodzi o zapobieganie utraty wody, która już znajduje się w skórze, gdyż samo nawilżanie nie wystarczy. Dzięki temu naskórek jest bardziej nawilżony, elastyczny i miękki.

skóra, uroda, kobieta

Olej lniany dla pięknej skóry – Pantenol (prowitamina B5).

Wspomaga odżywcze działanie witaminy F, gdyż powoduje przyspieszenie odbudowy naskórka. Dzięki stymulowaniu podziałów komórkowych, które zachodzą w warstwie podstawnej naskórka, działa regenerująco. Przyspiesza gojenie, łagodzi i regeneruje uszkodzoną, podrażnioną i zaczerwienioną skórę. Łatwo przenika przez naskórek w głąb skóry, do skóry właściwej. Możesz także pokusić się o wypróbowanie olejku lnianego do usuwania makijażu – zamiast demakijażu olejem kokosowym.

linoderm_plus

Witaminę E i F, która pochodzi z oleju lnianego, a także pantenol, zawiera Linoderm Plus. Dzięki temu sprawia, że skóra długo pozostaje odpowiednio natłuszczona i nawilżona. Poza tym koi i łagodzi podrażnienia. Krem nie zawiera kompozycji zapachowej.

Zalecany jest dla dorosłych, dzieci i niemowląt już od 1. dnia życia, szczególnie w przypadku skóry:

  •  nadmiernie suchej, pękającej, atopowej
  •  niemowląt podczas pieluszkowania
  •  po oparzeniach, odparzeniach, owrzodzeniach i odleżynach
  •  trądzikowej
  •  z wypryskiem alergicznym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (149 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  6 czerwca 2016 15:22

    Ciekawe, dobrze wiedzieć 🙂

    Odpowiedz
  2. janka1312  6 czerwca 2016 22:57

    może spróbuję…

    Odpowiedz
  3. martus2833  7 czerwca 2016 09:13

    Ja polecam zarówno olej lniany jak i siemię pod postacią nasion. To prawdziwa skarbnica piękna dla skóry i włosów. Najlepiej smakuje jako komponent letnich sałatek 🙂

    Odpowiedz
  4. Melrose  9 czerwca 2016 17:39

    Uwielbiam siemię lniane <3 Dodaję je do wielu potraw zarówno słodkich, jak i słonych. Natomiast za olejami nie przepadam, nie odpowiada mi ich smak i konsystencja.

    Odpowiedz
    • Melrose  9 czerwca 2016 17:42

      Dlatego muszę uwzględniać w swojej diecie różne orzechy, jednak to nie jest żadną przeszkodą ponieważ jestem ich ogromną fanką, szczególnie lubię orzechy brazylijskie.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany