Olej konopny – zapomniany skarb
Rozróżniamy 2 rodzaje konopi – konopie indyjskie i konopie siewne. Konopie indyjskie budzą w tej chwili wiele kontrowersji, posiadają działanie narkotyczne a w Polsce ich spożywanie jest zabronione. Istnieją także dowody na to, że olej pozyskiwany z konopi indyjskich posiada działanie przeciwnowotworowe.
Konopie siewne natomiast były niezwykle popularne w Polsce, uprawiane prawie wszędzie. To nich powstawały na przykład liny i tkano materiał. Okazało się także, ze olej konopny posiada niezwykły skład, wprost idealny dla człowieka. Olej konopny jest także wykorzystywany w kosmetykach. Przeczytajcie poniżej o właściwościach tego oleju.
Olej konopny – właściwości
Olej z konopi można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Wśród olejów roślinnych – olej konopny znajduje się na szczycie listy pod względem wartości prozdrowotnych i wielości zastosowań. To, co go wyróżnia od innych olei, to idealne proporcje pomiędzy nienasyconymi kwasami tłuszczowymi – czyli kwasami omega-6 i omega-3, które wynoszą 3:1. Jeżeli te proporcje są zaburzone, to może to doprowadzić do takich chorób jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy rozwój nowotworów.
Kwasy omega-3 – m.in. zmniejszają ryzyko chorób serca i wspomagają jego pracę, łagodzą efekty reumatoidalnego zapalenia stawów a także hamują namnażanie się tkanki nowotworowej i regulują poziom cukru we krwi (źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-3)
Kwasy omega-6 – m.in.pomagają w pracy nerek oraz wątroby. Ich zbyt duża ilość może spowodować rozwój nowotworów a także sprzyjać miażdżycy (źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-6)
Ponadto olej konopny zawiera:
- witaminy – A, C, E, z grupy B. UWAGA – to także bogate źródło witaminy K, która jest niezbędna do syntezy białek i enzymów
- minerały – m.in. fosfor, cynk, magnez i wapń
- kwas gamma-linolenowy, który reguluje gospodarkę hormonalną organizmu
- fitosterole – redukują poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi
- przeciwutleniacze
- rzadko występujące białko. Biało to posiada skład zbliżony do tego, które jest w surowicy ludzkiej krwi.
Olej konopny – zastosowanie
Olej konopny warto zażywać szczególnie przy następujących problemach zdrowotnych:
- W związku z chorobami kardiologicznymi – obniża bowiem cholesterol i trójglicerydy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zakrzepicy żył głębokich a także nadciśnienia i miażdżycy
- Przy obniżonej odporności – bowiem dzięki obecności kwasów omega-3 i omega-6 wzmacnia florę jelitową
- W leczeniu stanów zapalnych – np. reumatoidalne zapalenie stawów
- W związku z zaburzeniami gospodarki hormonalnej- dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego reguluje gospodarkę hormonalną, łagodzi syndrom napięcia przedmiesiączkowego.
Olej konopny posiada także działanie antynowotworowe dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy. Olej ten posiada zielony kolor, dzięki obecnemu w składzie chlorofilowi, blokującemu przemianę zdrowych komórek w komórki rakowe.
Olej konopny – jak używać
Olej konopny posiada zielonkawy kolor i lekko orzechowy smak. Używamy w postaci surowej, na zimno – NIE WOLNO GO PODGRZEWAĆ. Dodajemy go do sałatek, sosów, past.
Kupując olej w sklepach ze zdrową żywnością zwracajmy uwagę na to, aby nie był rafinowany i był tłoczony na zimno. Olej przechowujemy w ciemnym szkle i w lodówce – od 3 do maks. 6 miesięcy .
Poza wykorzystaniem go do sałatek, warzyw czy jako składnik pesto można nim polewać chleb – zamiast używać masło lub margarynę.
O wykorzystaniu oleju konopnego dla urody – przeczytacie w następnym artykule.