Olej kokosowy zastosowanie – dlaczego jest cenny dla zdrowia i urody

Olej kokosowy zastosowanie ma różnorodne. Pomijając oczywiste zastosowania spożywcze, sam olej kokosowy  z owocu używamy na włosy i do pielęgnacji ciała. Poniżej znajdziesz szczegółowo omówione różnorodne zastosowanie tego – tak modnego ostatnio – naturalnego produktu.

Kokos – kalpa vriksha – w w sanskrycie oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. I tak jest faktycznie. Biały i mięsisty miąższ orzecha może być jadany na surowo lub ugotowany i starty na wiórki. Używa się go również przy produkcji kosmetyków – wygładza i rozjaśnia skórę. W młodym orzechu  znajdziemy przezroczysty płyn, tzw. „wodę kokosową”, która używana jest jako napój chłodzący i izotoniczny ze względu na dużą zawartość elektrolitów. Ma także zastosowanie w przypadkach biegunki, wymiotów i problemów żołądkowych. Woda orzecha kokosowego jest zbliżona do osocza krwi ludzkiej  i może być używana w awaryjnych przypadkach jako dożylne uwodnienie płynne, kiedy brak innego płynu (info. na podstawie https://pl.wikipedia.org/wiki)

Olej kokosowy tłoczony jest jest z owocu – nie orzecha i ostatnio robi istną furorę.   Sprzyja bowiem urodzie, zdrowiu i doznaniom smakowym.

Olej kokosowy zastosowanie

 

Pozyskiwany na zimno olej kokosowy stanowi esencję wartościowych składników: jest w nim bogactwo witamin B1, B2, B6, C, E, żelaza, cynku i fosforu. Zawiera także unikalne zestawienie kwasów tłuszczowych, w tym 90% nasyconych, o średniej długości łańcuchów, uznawanych za bardzo zdrowe, szybko metabolizowane i traktowane jako doskonale źródło energii. W przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych, tworzonych przez trójglicerydy o długim łańcuchu (obecne np. w mięsach i serach), te zawarte w oleju kokosowym obniżają poziom złego cholesterolu i nie powodują miażdżycy. Olej z owoców palmy kokosowej zwiera jedno z najwyższych w przyrodzie stężeń kwasu laurynowego (do 51%), który występuje jeszcze tylko w mleku matki i ma za zadanie budować odporność organizmu. Działanie antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne nadaje mu miano naturalnego antybiotyku.

 

Olej kokosowy zastosowanie – dla zdrowia 

Olej kokosowy tak dobrze wpływa na zdrowie człowieka, że w wielu przypadkach wykazuje niemal taką samą skuteczność działania jak produkty farmaceutyczne. Znajdujące się w nim trójglicerydy średniołańcuchowe regulują poziom cukru we krwi i tym samym zapobiegają cukrzycy i otyłości – to ważna informacja dla osób będących na diecie i sportowców. Jest paliwem energetycznym, które nie zostaje zamienione w tkankę tłuszczową, a tym samym zwalcza rozpowszechnioną otyłość brzuszną. Szybko zaspokaja głód i wpływa na zmniejszenie apetytu, zmniejszając poziom złego cholesterolu (LDL). Wspiera organizm także przy przeziębieniach (wzmacnia system immnunologiczny), chorobach skóry (łuszczyca, grzybica, łupież) oraz tarczycy. Płukanie ust olejem także przyczynia się do poprawy zdrowia. Kawa z olejem kokosowym i masłem  – ożywia i „stawia na nogi”.

Olej kokosowy zastosowanie – dla urody                                         

Organiczny olej kokosowy to kosmetyk uniwersalny – sprawdza się w pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Kosmetolog Magdalena Jochemska, ekspert marki naturalnych kosmetyków aptecznych  be organic, potwierdza jego szerokie zastosowanie. Olej kokosowy nawilża, odżywia i wygładza. Zwalcza wolne rodniki i działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny SPF 10. Wykazuje też powinowactwo do bariery lipidowej naskórka, dlatego szybko się wchłania, nie pozostawiając uczucia lepkości, i nie zapycha porów. Olej działa także bakteriobójczo, pomagając w zwalczaniu niedoskonałości skóry.

Jak wprowadzić kokosową rewolucję? Wystarczy jedno opakowanie tłoczonego na zimno oleju kokosowego, który służyć nam będzie jako odżywka do włosów (kilka kropli wcieramy we włosy od połowy ich długości i pozostawiamy na 1-2 godziny, po czym spłukujemy), balsam do ciała (niewielką ilość wmasowujemy w skórę i pozostawiamy do wchłonięcia), olejek do kąpieli (porcję wielkości orzecha włoskiego rozpuszczamy w ciepłej wodzie), środek do demakijażu (nakładamy na zwilżony wacik – zmywa nawet wodoodporny tusz), krem do stóp (wmasowujemy obficie w skórę, nakładamy bawełniane skarpetki i pozostawiamy na noc), krem pod oczy (delikatnie wmasowujemy na wysokości wewnętrznego kącika oka) oraz krem do twarzy na noc. Olej skutecznie zmiękcza skórki przy paznokciach, działa jako balsam do ust i ochronny krem do rąk lub zamiennik pianki do golenia. Pasjonatki domowych SPA wykorzystują go jako składnik naturalnego peelingu, pasty do zębów (o działaniu odświeżającym i antybakteryjnym) czy dezodorantu.

Olej kokosowy zastosowanie – dla smaku

Bywa określany mianem superfood – pokarmu o szczególnych właściwościach odżywczych. Ceniony przez wielbicieli deserów ze względu na egzotyczny aromat, jest niezastąpiony jako tłuszcz do smażenia naleśników, frytek z dyni,  esencjonalnego curry, dodatek do koktajli czy kawy, a także jako składnik ciast i ciasteczek lub wytrawnych wypieków czy przyprawa do potraw orientalnych typu stir-fry oraz smażenia drobiu. Olej to także zdrowy dodatek do porannej owsianki, ryżu na słodko lub baza polewy czekoladowej oraz… naturalny afrodyzjak.

Zaletą tego zdrowego tłuszczu jest jego wyjątkowa odporność na tzw. temperaturę dymienia (200 stopni Celsjusza), oraz fakt, że nie podlega on procesowi jełczenia. Olej kokosowy przechowywany w ciepłych pomieszczeniach staje się płynny, zwłaszcza gdy temperatura otoczenia osiągnie 22-25 stopni. I choć zmiana jego stanu skupienia nie wypływa na utratę właściwości, to warto, aby był trzymany w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych.

olejek kokosowyOlej kokosowy – na co zwracać uwagę przy zakupie?

Aby w pełni wykorzystać zalety oleju kokosowego, należy go poszukać w wersji organicznej, z certyfikowanych upraw, tłoczonego ręcznie, na zimno – np. sięgnąć po 100-procentowy organiczny olej kokosowy be organic. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że kupiliśmy najzdrowszy i najbardziej uniwersalny olej na świecie, a nasza skóra, zdrowie i kubki smakowe będą bez przeszkód czerpać kokosowe zyski z bogactwa natury.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (250 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martus2833  12 września 2015 14:38

    Mam ten kosmetyk w domu; udało mi się otrzymać go do testowania w jednym z konkursów internetowych. W sumie to mój pierwszy olej kokosowy 🙂
    U mnie sprawdza się do pielęgnacji całego ciała i włosów. Próbowałam nakładać go na twarz, ale miałam wrażenie że jest za ciężki.

    Odpowiedz
  2. truskawka89  12 września 2015 15:04

    moje włosy go uwielbiają i nakładam go na noc wtedy działa cuda

    Odpowiedz
  3. Jaworka  12 września 2015 19:04

    Mam olej kokosowy wygrałam w konkursie ale raczej chciała bym go użyć w kuchni nie jako kosmetyk ale na razie nie wiem gdzie

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  13 września 2015 08:30

    Mam i stosuje.

    Odpowiedz
  5. myreality  13 września 2015 10:42

    Fajny artykuł. Olej kokosowy mam, stosuję do celów kosmetycznych jak i w kuchni. Jest najlepszy!

    Odpowiedz
  6. Żanett  13 września 2015 13:29

    Stosuję olej kokosowy na wszystko poza włosami – one go nie chcą 🙂

    Odpowiedz
  7. Wusia  13 września 2015 22:03

    Lubię ten zapach. Z zamieszczonych opisów wynika, że jest extra-muszę poszukać w drogeriach.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  14 września 2015 09:01

    Ja dopiero przymierzam się do zakupu oleju.

    Odpowiedz
  9. Ewelina  14 września 2015 12:09

    używam, lubię. Niestety obecnie mam tylko ten rafinowany 🙁

    Odpowiedz
  10. Uśmiechnij się :)  14 września 2015 16:05

    Miałam olej kokosowy z KTC. Używałam go głównie na włosy, bo z taką myślą go kupiłam. Jednak mam zamiar podejść do niego kolejny raz i wykorzystać jego wszystkie możliwości 😉

    Odpowiedz
  11. j.dudek71  14 września 2015 16:15

    Olej jest cudowny,ja stosuje na ciało i w kuchni.Polecam z 1 tłoczenia,ekologiczny,pachnie kokosem i smakuje!

    Odpowiedz
  12. Aneta  15 września 2015 11:33

    Używam od jakiegoś czasu oleju kokosowego do smażenia, jeszcze nie używałam go w formie kosmetyku.

    Odpowiedz
  13. bbo  15 września 2015 15:23

    Bardzo go lubię w kosmetykach. W kuchni nie korzystam… ale pomyślę o tym.

    Odpowiedz
  14. AnnaKwasniak  15 września 2015 18:17

    Ten olej jest wspaniały

    Odpowiedz
  15. kobiecymokiem  17 września 2015 08:41

    Perełka kosmetyczna i nie tylko 😉

    Odpowiedz
  16. Anita  29 września 2015 20:06

    dzisiaj po nim patrzyłam, ale jakoś nie umiem się przekonać..

    Odpowiedz
  17. MelaNika  2 czerwca 2016 14:13

    Używam oleju kokosowego zarówno do pielęgnacji ciała i włosów jak i w kuchni, do przygotowania zdrowszych wersji niektórych potraw.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany