Olej kokosowy i jego rodzaje – właściwości i zastosowanie
Kobiety, które zaczynają swoją kosmetyczną przygodę z naturalnymi olejkami, często jako swój pierwszy naturalny kosmetyk wybierają olej kokosowy. Czy jest to dobry wybór? Jakie zastosowanie ma olejek kokosowy w kosmetyce? Jakie zbiera opinie i – najważniejsze – jak wybrać odpowiedni olejek kokosowy?
Olej kokosowy w kosmetyce vs olej kokosowy w kuchni – czy się różnią?
Niestety tak. Olej kokosowy, który zamierzamy postawić w łazience powinien być nierafinowany dzięki temu jego walory kosmetyczne, cenne składniki zostaną zachowane – to one decydują o tym, że olejek kokosowy jest doskonałym kosmetykiem. Ten olej stosujemy, jeśli chcemy przyrządzić kuloodporną kawę – czyli kawę z olejem kokosowym i masłem.
Do czego służy rafinowany olej kokosowy?
Rafinacja sprawia, że olejek kokosowy zostaje poddany obróbce termicznej, która pozbawia go nie tylko większości minerałów i innych cennych składników, ale również zapachu, smaku i aromatu. Rafinowany olej kokosowy służy głównie do smażenia (jest odporny na działanie wysokiej temperatury) – jego zaletą jest również jego cena: olejek kokosowy rafinowany jest kilka razy tańszy niż ten tłoczony na zimno, a ponadto termin jego przydatności jest znacznie dłuższy. Olejek kokosowy do smażenia (rafinowany) zbiera dobre opinie również dlatego, że ma wysoki punkt dymienia, a zatem nie rozpada się w wysokiej temperaturze na szkodliwe dla zdrowia aldehydy i ketony.
Do czego służy nierafinowany olej kokosowy?
Nierafinowany olej kokosowy służy przede wszystkim do pielęgnacji urody. Jest doskonały jako maska na włosy i skórę głowy, zastąpi balsam do ciała i krem do twarzy, sprawdzi się też jako mleczko do demakijażu, krem do dłoni i stóp, a nawet jako balsam do ust. Mało kto wie, że olej kokosowy świetnie wybiela zęby – jego ssanie sprawia, że zęby stają się jaśniejsze. Olej kokosowy jako wybielająca zęby pasta, oraz odżywka na włosy zbiera najlepsze opinie.
Nierafinowany olej kokosowy jest pozyskany w procesie tłoczenia na zimno miąższu znanych wszystkim orzechów kokosowych. Taki proces pozwala mu zachować wszelkie witaminy i składniki odżywcze, które wspaniale pielęgnuje ciało i włosy. Warto o tym pamiętać i sięgać po nierafinowany olej kokosowy do pielęgnacji, zaś rafinowany wykorzystywać do smażenia.