Olej kokosowy – rodzaje tłuszczu kokosowego

O oleju kokosowym mówi się ostatnimi laty bardzo dużo. Zaliczany do grona tak zwanych superfoods olej kokosowy wzbudza wiele kontrowersji – ma swoich zwolenników, ale i gorących przeciwników. Na rynku dostępnych jest wiele typów oleju kokosowego – można śmiało stwierdzić, że olej kokosowy olejowi kokosowemu nierówny. Jakie rodzaje olejów kokosowych dostępne są na rynku? Które wybierać i jak stosować olej kokosowy?

olej kokosowy

 

Olej kokosowy nierafinowany

Najlepszym olejem kokosowym jest nierafinowany olej kokosowy typu virgin. Jest to zdecydowanie najzdrowszy rodzaj oleju kokosowego. Jest to tłuszcz tłoczony z młodych i świeżych owoców, dodatkowo jest to olej najmniej przetworzony. Cechą charakterystyczną takiego oleju jest jego przyjemny naturalny zapach kokosa.

Olej kokosowy nierafinowany jest produkowany bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych czy wysokiej temperatury. Tłoczy się go w bardzo niskiej temperaturze (dlatego nazywany jest olejem z tłoczenia na zimno).

Olej kokosowy rafinowany

Rafinowany olej kokosowy, to olej tłoczony z suszonego miąższu orzecha kokosowego, czyli kopry. Po wytłoczeniu olej jest rafinowany, dodatkowo wybielany i pozbawiany zapachu – taki olej nie pachnie kokosem i nie ma prawie żadnych wartości odżywczych (które traci w procesie rafinacji). Dodatkowo, aby olej kokosowy mógł być dłużej zdatny do spożycia, pooddaje się go działaniu wodorotlenku sodu (zadaniem tej substancji jest usunięcie wolnych kwasów tłuszczowych). Niektórzy producenci dodatkowo uwodorniają olej kokosowy, aby miał on taką samą formę niezależnie od warunków atmosferycznych. W tym miejscu warto przypomnieć, że nierafinowany olej kokosowy może przyjmować formę od stałej białej do płynnej przezroczystej (jest to uzależnione od temperatury otoczenia).

Olej kokosowy rafinowany jest bardzo tanim tłuszczem – stosuje się go również jako bazę wielu kosmetyków.

 

Olej kokosowy extra virgin

Określenie extra virgin nawiązuje do terminologii związanej z oliwą z oliwek – chodzi oczywiście o pierwsze tłoczenie. W przypadku oleju kokosowego trudno mówić, aby któryś z olejów był extra virgin a pozostałe nie, ponieważ z raz wytłoczonej kopry kokosowej nie da się wytłoczyć oleju, więc de facto każdy olej kokosowy to olej extra virgin, pod warunkiem, że nie jest później przetapiany i rozlewany do słoików przez innego dystrybutora.

Frakcjonowany olej kokosowy

Kilka lat temu na rynku pojawił się również frakcjonowany olej kokosowy. Jest to olej, który na stałe zachowuje ciekłą postać – nawet jeżeli włożymy go do lodówki. Produkt ten powstał na potrzeby klientów, dla których płynna postać jest wygodniejsza. Niestety, w związku z procesem frakcjonowania, z oleju usunięto jego najcenniejsze składniki, między innymi kwas laurynowy. Taki olej kokosowy, poza tym, że nadaje się do smażenia, nie niesie za sobą żadnych korzyści dla konsumenta.

Olej kokosowy – stosowanie

W związku z tym, że najzdrowszym i najbardziej wskazanym do codziennego stosowania jest zdecydowanie olej kokosowy nierafinowany, to właśnie o tym oleju będziemy pisać. Olej kokosowy nierafinowany w ok. 90% składa się z tłuszczu nasyconego. Co ciekawe, posiada stosunkowo niski próg topnienia – zmienia swoją postać już przy temperaturze 24 stopni. Cechuje się również wysoką temperaturą dymienia – to właśnie dlatego jest jednym z najlepszych tłuszczy do smażenia.

Ogromną zaletą oleju kokosowego jest jego wysoka odporność na warunki atmosferyczne – nie musi być trzymany ani w cieniu ani w chłodzie – nie jełczeje i nie psuje się przez bardzo długi czas. Samodzielna zmiana konsystencji oleju kokosowego (np. pod wpływem ocieplającej się temperatury otoczenia) nie wpływa na właściwości oleju kokosowego.

Olej kokosowy – który wybrać?

Jeśli chcesz stosować olej kokosowy w swojej kuchni czy do naturalnej kosmetyki, wybieraj olej dobrej jakości. Kupuj w sprawdzonych źródłach – wybieraj olej od producenta, a nie dystrybutora (różnica jest taka, że producent od razu po wytłoczeniu rozlewa olej do słoików, a dystrybutor kupuje większa ilość, np. beczkę, przetapia olej do postaci płynnej i dopiero rozlewa do słoików). Jeśli zależy ci na zdrowym oleju, wybierz olej ekologiczny, co do którego możesz mieć pewność, że pochodzi z upraw ekologicznych, więc kokosy nie miały żadnej styczności z chemią czy pestycydami.

Artykuł powstał przy współpracy z Laboratorium Biooil.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (170 głosów, średnia: 4,48 z 5)
loading... zapisuję głos...