Odwracane ciasto mandarynkowe na zimowe wieczory
Mandarynki to owoce, które nieodmiennie kojarzą nam się z zimą. Zanim przyjdzie wiosna, warto wykorzystać sezon na cytrusy i upiec ciasto mandarynkowe, które osłodzi nam długie, zimowe wieczory.
Składniki:
• 85 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
• 85 ml soku pomarańczowego
• 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
• 3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy)
• 190 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 120 g cukru pudru Diamant (dodatkowo do posypania mandarynek)
• 85 ml mleka
• 1 duże żółtko
• 3 duże białka w temperaturze pokojowej
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• Syrop trzcinowy Złocisty Diamant i bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
Natłuść tortownicę o średnicy 24 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Mandarynki pokrój na plastry i posyp je cukrem pudrem (np. trzcinowym Diamant), po czym karmelizuj je na maśle z obu stron, po czym ułóż na dnie tortownicy.
W rondlu rozpuść 2 łyżki masła, odmierz 1 łyżkę i odstaw. Dodaj 85 ml soku pomarańczowego i cukier trzcinowy (np. Dry Demerara Diamant) i gotować, aż masa przybierze konsystencję karmelu. Mandarynki polej gotowym sosem. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
Do odłożonego masła dodaj połowę cukru trzcinowego, mleko, żółtko i wanilię. Dobrze wymieszaj. Dodaj masę do mąki i dokładnie połącz. Ubij białka na sztywno i kontynuuj ubijanie, powoli dodając pozostały cukier. Gotowe białka z cukrem delikatnie połącz z ciastem.
Ciasto wyłóż na mandarynkach. Piecz około 30-40 minut, do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu odwróć.
Smacznego!