Odkwaszanie organizmu: proste sposoby i przepisy
Zakwaszenie organizmu to problem, którego nie należy ignorować. Jakie są przyczyny dolegliwości? Jak się pozbyć kłopotu? Sprawdź!
Zakwaszony organizm nie pracuje prawidłowo. Kiedy brakuje Ci energii, masz złe samopoczucie, słabą odporność, być może masz zachwianą równowagę kwasowo-zasadową. Zakwaszenie organizmu wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami i może mieć także poważne skutki dla zdrowia. Jakie są przyczyny problemu? Jak przeprowadzić odkwaszanie organizmu? Podpowiadamy!
Zakwaszenie organizmu: przyczyny i objawy
Zakwaszenie organizmu jest zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej. Najczęściej to efekt stosowania nieodpowiedniej diety. Do zakwaszenia dochodzi wtedy, gdy do organizmu trafia zbyt dużo produktów żywnościowych o odczynie kwasowym (wędliny, pieczywo, ser żółty, kawa, napoje gazowane, słodycze). Organy wewnętrzne nie są w stanie ich zneutralizować, przez co dochodzi do zakwaszenia. Wpływ na zakwaszenie mogą mieć też szybkie tempo życia, stres, brak aktywności fizycznej (lub jej nadmiar), używki, odwodnienie, przyjmowanie leków, a nawet kuracje odchudzające. Nie powinno się lekceważyć problemu, bo może on przyczynić się m.in. do nadciśnienia, nadwagi, kamieni nerkowych, podwyższenia poziomu cholesterolu, miażdżycy, a nawet nowotworów.
Jakie są najpopularniejsze objawy zakwaszenia? Częste bóle głowy, wzdęcia, zgaga, problemy z koncentracją, wypryski, osłabione włosy i paznokcie, szara cera, uczucie ociężałości, nerwowość, bóle mięśni oraz stawów, nawracające infekcje, przeziębienia.
Odkwaszanie organizmu: sposoby redukujące zakwaszenie
Przedstawiamy klika sposobów na redukcję zakwaszenia w organizmie.
Dieta
Najważniejsza jest zmiana diety. Należy do codziennego menu wprowadzić produkty żywnościowe, które regulują poziom kwasowości w organizmie (m.in. awokado, papryka, seler, brokuły, szpinak, pomidory, kiwi, arbuz, kasza jaglana, jarmuż, cukinia, oliwa z oliwek). Dieta chroniąca przed zakwaszeniem powinna składać się w 70-80% z produktów zasadowych i maksymalnie 20-30% kwasowych (kawa, czarna herbata, mięso wieprzowe, żółty ser, sól, białe pieczywo, piwo, płatki śniadaniowe). W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się liczne warzywa, owoce, produkty bogate w elektrolity. Powinno się spożywać 5 małych posiłków dziennie, w regularnych odstępach i unikać jedzenia w biegu.
Odpowiednie nawodnienie
W odkwaszaniu organizmu może pomóc odpowiednia ilość wody. Najlepiej pić taką o pH równym 9,5 lub wyższym. Codziennie powinno się wypijać około 2,5 l dobrej jakości wody. Warto sięgać także po napary ziołowe (miętę, skrzyp, pokrzywę, czystek) oraz świeże koktajle z warzyw (sok z buraka, smoothie z jarmużem). Dzień można zaczynać od szklanki letniej wody z cytryną i miodem – napój przyspiesza przemianę materii, wpływa odkwaszająco i wzmacnia odporność.
Redukcja stresu
Stres bardzo negatywnie wpływa na nasz organizm. Wywołuje duże spustoszenie w naszym ciele i przyczynia się do nadwagi oraz otyłości. Dlatego też należy nauczyć się z nim walczyć. W ciągu dnia powinno się zawsze znaleźć chwilę na przyjemność – wieczorny lub poranny spacer, relaksującą kąpiel, odprężające ćwiczenia (np. jogę lub pilates). Należy też zadbać o odpowiednią ilość snu.
Aktywność fizyczna
Warto pomyśleć nad umiarkowaną aktywnością fizyczną. Ćwiczenia to także sposób na odkwaszanie organizmu. Regularne spacery, pływanie, jazda na rowerze lub umiarkowane zajęcia fitness (pilates, joga, zdrowy kręgosłup, zumba) mogą pomóc wydalić z organizmu kwasy wraz z potem. Najlepiej ćwiczyć 4-5 razy w tygodniu, od 15 minut do 1 h, w zależności od trudności aktywności.
Odkwaszanie organizmu: przepisy
Przedstawiamy kilka prostych przepisów na dania i napoje, które pomogą w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Curry z soczewicy
Składniki: 25 dkg soczewicy, czerwona cebula, marchewka, por, czosnek, imbir, kurkuma, curry, oliwa lub olej
Przygotowanie: Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj posiekane warzywa, podsmaż. Po kilku minutach dodaj przyprawy. Po chwili podlej wszystko wodą i zagotuj. Dodaj do garnka przepłukaną soczewicę. Gotuj wszystko do miękkości. Danie korzystnie wpływa na przemianę materii, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową.
Koktajl jogurtowy z owocami
Składniki: 1 kiwi, garść truskawek, mały jogurt naturalny, kilka łyżeczek siemienia lnianego oraz otrębów orkiszowych
Przygotowanie: Składniki wymieszać. Jeść na śniadanie. Koktajl pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, poprawia trawienie.
Napój odkwaszający z sodą
Składniki: 1/3 łyżki sody oczyszczonej, 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego, woda
Przygotowanie: Wymieszać składniki. Poczekać, aż mikstura przestanie się pienić. Dodać 16 łyżek wody. Wypić całość. Mieszanka pomaga zmniejszyć ilość kwasu żołądkowego.
Zielony koktajl z młodym jęczmieniem
Składniki: 1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia, szklanka wody
Przygotowanie: Składniki wymieszać. Pić 1-2 razy dziennie. Napój przyspiesza powrót organizmu do równowagi kwasowo-zasadowej. Młody jęczmień zawiera witaminy, beta- karoten, kwas foliowy.
Kasza jaglana na słodko
Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, kilka fig i daktyli, miód, sezam, mleko roślinne
Ugotować kaszę. Zostawić na 5 minut pod przykryciem. Dodać do kaszy mleko roślinne, owoce i miód. Całość posypać sezamem (lub ulubionymi orzechami). Kasza jaglana pomaga zbilansować pH w organizmie, danie pozytywnie wpływa na procesy trawienne, dodaje energii.
Powyższe informacje są jedynie sugestią i nie powinny zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem, należy skonsultować się z lekarzem.