Odkryj Slushy! 5 pysznych przepisów na orzeźwiające drinki z wina

Spis treści:

Letnie weekendy mają to do siebie, że wielu z nas szuka orzeźwienia w pysznych kolorowych drinkach. Powoli zbliżają się upalne wieczory, które można nieco urozmaicić serwując sobie koktajl, który łączy w sobie cechy lodowego sorbetu i pysznego drinka.  Slushy to szybki, prosty i wyjątkowo przyjemny sposób na orzeźwienie. Mamy dla Was 5 przepisów na różne wersje tego napoju!

Co to jest slushy?

Slushy to orzeźwiający drink na bazie świeżych owoców, kruszonego lodu oraz białego wina. Przypomina smakiem popularną włoską granitę, czyli słodki lód, ale przywędrował do nas z USA. Slushy to smaczna propozycja na długie, ciepłe wieczory i weekendowe spotkania z przyjaciółmi. Przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym przygotujecie ten pyszny napój w zaciszu swojego domu. 

Slushy truskawkowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 szklanki świeżych truskawek,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego, 
  • łyżka soku z limonki,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina
  • kilka listków mięty.

Wykonanie: W blenderze umieść lód i rozkrusz go. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki truskawki i pozostałe składniki. Całość zblenduj i przelej do wysokich szklanek. Dodaj listki mięty. 

Wskazówka: Slushy, ze względu na konsystencję, podajemy z szerokimi rurkami. Klasyczne nie sprawdzą się w przypadku tego napoju. 

Slushy cytrynowo-malinowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych malin,
  • 1 cytryna,
  • szklanka lodu,
  • 2 łyżki syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina.

Wykonanie: W blenderze rozkrusz lód. Połowę cytryny starannie obierz, pozbywając się białych, gorzkich części. Drugą połówkę pozostaw do ozdobienia koktajlu. Umyte maliny, cytrynę i pozostałe składniki umieść w blenderze i zblenduj z lodem. Całość przelej do wysokich szklanek. Na wierzchu umieść 2 plasterki cytryny. 

Slushy jagodowo-waniliowe (przepis na 2 porcje)

Składniki: 

  • ½ szklanki świeżych jagód,
  • 2 łyżki lodów waniliowych,
  • szklanka lodu,
  • ½ szklanki białego półwytrawnego wina.

Wykonanie: Lód umieść w blenderze i rozkrusz. Dodaj świeże jagody, lody waniliowe i wino. Całość zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach. 

Slushy brzoskwiniowe (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 3 dojrzałe brzoskwinie, 
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego,
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina.

Wykonanie: Brzoskwinie dokładnie umyj, obierz ze skórki,  usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Lód rozkrusz w blenderze, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zblenduj. Podawaj w wysokich szklankach. 

Slushy z arbuzem i kiwi (przepis na 2 porcje)

Składniki: 

  • 300 g arbuza,
  • 1 kiwi,
  • szklanka lodu,
  • łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie),
  • ½ szklanki białego półsłodkiego wina.

Wykonanie: Arbuza oczyść z czarnych pestek, kiwi obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Lód rozkrusz w blenderze. Do lodu dodaj pozostałe składniki i zblenduj. Całość przelej do wysokich szklanek. 

Pamiętaj, że każdy koktajl możesz przyrządzić także w wersji bezalkoholowej, nie dodając do niego wina lub korzystając z bezalkoholowych wersji wina, które ostatnio są coraz łatwiej dostępne.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (63 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...