Odkryj przed dzieckiem tajemnicę kuchni!

Zastanawiasz się, jak sprawić, aby Twoja pociecha poczuła się wyjątkowo? Jeżeli na co dzień jesteś zabiegany, masz dość kupowania kolejnych zabawek, a słodycze nie robią już na dziecku wrażenia, zadbaj o wspólne spędzenie czasu. Bez pośpiechu i zobowiązań zaaranżuj kącik kulinarny. Razem przygotujcie zdrowe przekąski, którym nie oprą się nawet uparte niejadki.

Wspólne spędzenie czasu to najlepszy prezent, jaki możesz dać dziecku. Aby było jeszcze przyjemniej, odkryj przed maluchem tajemnicę kuchni i spraw, żeby był zaangażowany. Niech efektem waszych rozwijających, kulinarnych zabaw będzie coś wyjątkowego na miarę ciastek z niespodzianką.

Świetnym pomysłem na spędzenie wspólnego czasu z dzieckiem jest domowe przygotowanie pysznych przekąsek. Kuchnia bowiem zawsze pobudza wyobraźnię i zmysły, a dodatkowe gadżety, kolorowe produkty czy naczynia, dodają uroku sprawiając, że czas jest prawdziwą przygodą – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Do przekąsek, które z powodzeniem można zrobić własnoręcznie należą rogaliki, paluchy czy kotleciki drobiowe z żółtym serem. Sukces zależy jednak od dodatków, dlatego do wspólnie przygotowanych przekąsek dobierz ser dobrej jakości i wiadomego pochodzenia. Dzięki temu, przygotowane przekąski będą nie tylko łakomym kąskiem, ale będą też zdrowe. Ser żółty jest przecież dobrym źródłem minerałów i witamin, które są niezbędne w diecie dziecka. Zawiera białko i wapń, które ogrywają kluczową rolę w rozwoju małego organizmu, ponieważ poprawiają, m.in. gęstość i wytrzymałość kości oraz wpływają na prawidłowe skurcze mięśni. Ponadto ser żółty zawiera cynk oraz chrom i witaminy z grupy A, B i D, które dodają energii, stabilizują funkcje układu nerwowego i poprawiają pamięć – uzupełnia Ewa Polińska.

Aby wspólnie spędzony w kuchni czas był źródłem wielu radości i kulinarnych doznań przygotujcie chrupiące rogaliki z żółtym serem, serowe paluchy bądź kotleciki drobiowe z ryżem i żółtym serem. Przekąski smaczne, zdrowe i budzące uśmiech.

Kotlety mielone z drobiu z ryżem i żółtym serem

Składniki:

około ½ kg piersi z kurczaka
1 szklanka ugotowanego ryżu
8 paluchów sera żółtego Gouda MSM Mońki
jajko
bułka tarta
przyprawy do smaku: sól ziołowa, czosnek granulowany, pieprz kolorowy)

Przygotowanie:

Mięso drobiowe zmielić z ugotowanym ryżem, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić. Formować okrągłe, niewielkie placki, na środku każdego dać ser żółty w kształcie palucha. Całość zawinąć jak roladę, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju, na małym ogniu, do momentu zarumienienia. Podawać ciepłe, kiedy ser jeszcze się ciągnie.

Chrupiące rogaliki z żółtym serem

Składniki:

3 arkusze ciasta francuskiego
10 łyżek startego sera Gouda MSM Mońki
1 jajko

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na równej wielkości trójkąty o długich bokach i krótszej podstawie. Na każdym trójkącie położyć po łyżeczce startego sera żółtego. Brzegi posmarować białkiem. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika. Ważne, aby rogaliki zwijać z początku nieco luźniej, a potem bardziej ściśle. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem, zgodnie z zaleceniami producenta ciasta.

Wskazówka: Do rogalików można dodawać również konfitury, lub czekoladę.

 

Serowe paluchy

Składniki:

10 dkg sera żółtego Gouda MSM Mońki
10 dkg masła
10 dkg mąki
1-2 łyżki mleka
jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z drobno utartym serem i posiekanym masłem, a następnie dodaj tyle mleka, żeby uzyskać „ścisłe” ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaw na pół godziny do lodówki, po czym rozwałkuj je na grubość 0,5 cm. Placek pokrój w paski (wielkość ciasteczek dowolna), ułóż na natłuszczonej blasze. Jajko roztrzep i posmaruj nim ciasteczka, a następnie posyp utartym serem. Przygotowane paluchy wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180°C na jasnobrązowy kolor.

Dobra rada: Jeżeli bardzo ci się spieszy, własnoręcznie wyrobione ciasto możesz zastąpić gotowym ciastem francuskim. W celu urozmaicenia smaku paluchów serowych, przed posypaniem utartym serem, można posmarować ciasto masłem czosnkowym lub keczupem. Paluchy najlepiej smakują gorące.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,49 z 5)
loading... zapisuję głos...