Nowy rok a nowa forma śniadania. Zobacz, jak wita się dzień przy fińskim stole…
Fińskie przysłowie mówi, że „nowy dzień pokazuje nową drogę”. W tym prostym stwierdzeniu kryje się wielka mądrość, którą warto wziąć sobie do serca. Jak najlepiej zacząć nowy dzień? Oczywiście od wartościowego śniadania spożytego w spokojnej, radosnej atmosferze, najlepiej w gronie bliskich. W tej dziedzinie także możemy zainspirować się mieszkańcami Suomi. Nowy rok jest ku temu znakomitą okazją. Postanawiamy przecież żyć lepiej, dbać o siebie, bardziej cieszyć się codziennością. Jednak by przenosić góry, najpierw przydadzą się drobne zmiany nawyków…
Śniadanie po fińsku
Finowie to naród bardzo specyficzny, od którego można się wiele nauczyć. Pierwszy posiłek jadają przeważnie krótko po przebudzeniu, przed wyjściem do pracy lub szkoły. Nie stronią od ciężkich zajęć, obowiązków, muszą także borykać się z trudnym klimatem, dlatego ich śniadanie jest solidne i pełnowartościowe. Każdemu odwiedzającemu ten kraj z pewnością rzucił się w oczy duży wybór pieczywa i bułeczek, zarówno słonych jak i słodkich. Do fińskich specjałów należy także pyszne masło, idealnie komponujące się ze świeżymi wypiekami.
Mieszkańcy krainy tysiąca jezior uwielbiają mleko i jego przetwory, po które sięgają chętnie o różnych porach dnia. Mają także słabość do serów, a na ich talerzach jest kolorowo, dzięki bogatym w witaminy warzywom.
Różnorodność jest jedną z podstaw fińskiego menu. Dzięki niej każdy posiłek to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych wspierających dobrą kondycję fizyczną i intelektualną mieszkańców tego państwa.
Blisko natury
W Finlandii duży nacisk kładzie się na pokarmy zdrowe i ekologiczne. Żywność wzbogacaną sztucznymi dodatkami i konserwantami omija się natomiast szerokim łukiem. Cenniejsze są dary natury, dzięki którym Finowie żyją długo i cieszą się krzepą. Jedzenie to paliwo do wykonywania codziennych obowiązków, dlatego w Suomi najwięcej konsumuje się we wczesnych porach, a im później, tym posiłki są mniejsze. Tak też jest przecież najzdrowiej.
Nowy, wspaniały dzień
Jest rześki ranek, czyste niebo, w kuchni unosi się zapach kawy. Zaczyna się nowy dzień… co przyniesie? Wiele zależy od atmosfery poranka i solidnego, zjedzonego wraz z najbliższymi śniadania. Idealnym postanowieniem noworocznym jest uczynienie z pierwszego posiłku dnia prawdziwego rytuału. Warto wstać kwadrans wcześniej i przygotować śniadanie z najwyższą starannością. Na przykład wyjść do pobliskiej piekarni po świeże, pełnoziarniste pieczywo lub słodką chałkę i posmarować kanapkę zdrowym tłuszczem roślinnym, bogatym w kwasy omega-3, takim jak Finuu. Do tego warzywo lub dżem z domowej spiżarni i już zwykły posiłek staje się wartościowy oraz z pewnością doda niezbędnej energii. Ważne, aby bez pośpiechu delektować się każdym kęsem, uśmiechnąć się do siebie i pamiętać, że oto przed nami nowy, fascynujący dzień.