Czarna fasola dla zdrowia (+przepis na rozgrzewająca zupę!)

Czarna fasola od wielu dziesiątek, a nawet setek lat jest używana w kuchniach obu Ameryk. Szczególne uznanie przysmak ten znalazł w kuchniach brazylijskiej, meksykańskiej oraz kubańskiej.

Któż z nas nie słyszał o meksykańskich burrito i tacos? W Brazylii czarna fasola to podstawa dania o nazwie feijoada, czyli rodzaju gulaszu z czarnej fasoli uważanego w tym kraju z potrawę narodową.

fasola_czarna_rolnik_kolaz_800px

Marka ROLNIK proponuje konsumentom nowość – fasolę czarną konserwową w puszce z ułatwiającym otwieranie mechanizmem easy-open. W opakowaniu znajdziemy 240g czarnego skarbu, który razem z zalewą waży 400g. Dzięki umieszczeniu nowości marki ROLNIK w zalewie unikniemy moczenia przysmaku, a tym samym oszczędzimy czas.

 Wachlarz kulinarnych możliwości

Jednym z czynników, dzięki którym czarna fasola zawdzięcza swoja popularność jest jej uniwersalność. Czarny smakołyk może bowiem stanowić główny składnik zup, gulaszy, burgerów, sałatek, past kanapkowych a nawet ciast. Czarna fasola ROLNIK może być użyta do przygotowania dań wegetariańskich i wegańskich. Także osoby preferujące dania mięsne z powodzeniem przygotują mięsno-fasolowe gulasze, burgery czy zapiekanki.

 Czarny skarbiec zdrowia

Nowość marki ROLNIK to skarbnica składników odżywczych korzystnie wpływających na   funkcjonowanie organizmu człowieka.

Spożywanie czarnej fasoli dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia. Dzieje się tak dzięki zawartym w czarnej fasoli flawonoidom, które pomagają kontrolować metabolizm tłuszczy oraz wpływają korzystnie na wydalanie cholesterolu. Czarną fasolę charakteryzuje także wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika, który odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, w tym groźnych dla  życia chorób serca. Dowiedziono, że dieta bogata w rozpuszczalny błonnik zmniejsza prawdopodobieństwo zatrzymania akcji serca oraz wylewu. Błonnik zawarty w czarnym smakołyku poprawia trawienie (przeciwdziała zaparciom), a skrobia (węglowodan złożony powoli uwalniany do krwi) zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku i redukuje napady głodu.

 Przeciwutleniacze w akcji

Czarna fasola ROLNIK jest bogata w przeciwutleniacze oraz substancje działające przeciwzapalnie, które odgrywają istotną rolę w ochronie przeciwnowotworowej, szczególnie dotyczy to nowotworu okrężnicy. Naukowcy dowodzą także, że antyoksydanty zawarte w czarnej fasoli pomagają zapobiegać zmianom DNA oraz mutacji genów – w ten sposób zmniejsza się ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.

Mikroelementy i spółka, czyli lepsze samopoczucie jesienią i zimą

Czarna fasola to roślina strączkowa obfitująca w liczne witaminy i minerały – kwas foliowy, magnez, żelazo fosfor oraz witaminy z grupy B. Obecność tych składników w diecie warunkuje: poprawne działanie układu nerwowego, regulację poziomu ciśnienia krwi, syntezę białek i odpowiednią kontrolę poziomu cukru we krwi oraz walkę ze zmęczeniem. Szczególną uwagę warto zwrócić na obecność w czarnej fasoli witaminy B1 (tiaminy), która usprawnia zdolność logicznego myślenia i przyśpiesza gojenie się ran. Skuteczną profilaktyką jesienno-zimowego obniżenia nastroju może być spożywanie czarnej fasoli również dlatego, że zawiera ona inny decydujący o dobrym samopoczuciu składnik – kwas foliowy.

Gęsta, rozgrzewająca zupa z czarnej fasoli –  w sam raz na jesienne i zimowe chłody

         Składniki:

  • 2 puszki fasoli czarnej ROLNIK
  • szklanka wody
  • ¼ szklanki drobno pokrojonej białej cebuli
  • ¼ szklanki drobno posiekanej dymki
  • ¼ szklanki drobno pokrojonej papryki
  • ¼ szklanki pokrojonych grzybów (dowolnych)
  • 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól
  • mielona papryka (ostra)
  • kminek

        Przygotowanie:

  1. Puszkę nieodsączonej czarnej fasoli zblendować w szklance wody do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Cebule, grzyby, paprykę oraz czosnek podsmażyć na oleju kokosowym.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, dodać czarną fasolę (z blendera), delikatnie mieszać na małym ogniu.
  4. Dodać druga puszkę czarnej fasoli, sól, paprykę mieloną oraz kminek. Ponownie wymieszać.

Cena w sklepie:

Fasola czarna ROLNIK (425ml) –  2,60 zł

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  28 września 2016 11:50

    Uwielbiam fasolę białą i czerwoną, ale czarnej jeszcze nie próbowałam – trzeba to zmienić 🙂

    Odpowiedz
  2. Wusia  29 września 2016 12:24

    Na jesienne chłody jak znalazł.Do wielu meksykańskich potraw dodaję czarną fasolę, ale zupy jeszcze nie robiłam.Czas nadrobić zaległości.

    Odpowiedz
  3. luna341  15 października 2016 21:23

    Czarna Fasola? nie widziałam jej w sklepach.

    Odpowiedz
  4. AnnStyl  31 grudnia 2016 18:51

    Właśnie wczoraj widziałam tą fasolę w sklepie i wahałam się czy nie zrobić żupę fasolową bo dawno jej nie robiłam. Bardzo lubię czarną fasolę i to nie tylko do zupy. Świetnie komponuje się z wszelkimi sałatkami. Ale ten przedstawiony przepis na zupę też jest ciekawy.

    Odpowiedz
  5. efffciaa  11 maja 2017 15:57

    Z czarną fasolą się chyba jeszcze nie spotkałam w sklepie , czerwoną , zieloną , żółtą i białą owszem widziałam , ale czarną jeszcze nie 🙂 ciekawe jak z inną fasolką smakuje ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany