Nadchodzą nowe smaki! Sprawdź, co będzie modne w nowym sezonie kulinarnym!
Jeżeli są wśród Was miłośniczki dobrej kuchni, które nieustannie eksperymentują z przyprawami i ziołami, poszukują egzotycznych owoców, warzyw czy korzeni, a nawet są gotowe zamawiać orientalne dodatki w rodzaju mrożonej trawy cytrynowej z internetowych sklepów, na pewno ucieszy je wiadomość, że amerykański Instytut Technologii Żywności, opierając się na analizach agencji wywiadu rynkowego, zdradził właśnie, jakie będą nadchodzące trendy smakowe! Jesteście ciekawe, jakie nowe smaki zawrócą nam w głowie w kolejnym sezonie kulinarnym? Oto ich lista!
Nadchodzą nowe smaki! Sprawdź, co będzie modne w nowym sezonie kulinarnym!
Zobacz także: Najgorętsze trendy żywieniowe 2017 – sprawdź, co warto jeść w tym sezonie!
1) Harissa
Moda na harissę, która przywędrowała do nas z Tunezji i Libii, to zdecydowanie coś dla wielbicielek ostrych smaków. Pikantna paprykowa pasta powstająca z utartej papryczki chili, czosnku, kminku lub kolendry i – niekiedy – pomidorów doskonale skomponuje się prawie z każdym orientalnym daniem, dodając wyrazistości delikatnym czy wręcz mdłym potrawom, takim jak hummus.
2) Guanabana
Egzotyczny owoc sprowadzany z Meksyku i Kuby, zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy, czarując ich kubki smakowe nutami, przywodzącymi na myśl truskawki z ananasem i kwaśnymi cytrusami. Duży, pokryty kolczastą zieloną skórą tylko z wyglądu prezentuje się on nieco nieprzyjaźnie. Wnętrze guanabany jest bowiem prawdziwym skarbcem pełnym witamin i antyoksydantów, które pomagają walczyć z nowotworami! Owoc można dodawać do jogurtów lub wody, ale także wykorzystać do przyrządzania deserów czy lodów.
Nadchodzą nowe smaki! Sprawdź, co będzie modne w nowym sezonie kulinarnym!
Polecamy również: Ortoreksja. Kiedy dbałość o zdrowie zamienia się w obsesję
3) Szafran, chrzan, pieprz cayenne i kurkuma
Na liście modnych przypraw utrzymują się nadal złocista kurkuma oraz oczyszczający z toksyn pieprz cayenne. Dużo większym zaskoczeniem jest wzrastająca popularność – spychanego dotąd na dalszy plan i uważanego za bardzo przeciętny dodatek do dań – chrzanu, a także – kontrastującego z nim ze względu na cenę i dotychczasowy status – szafranu, który pozostaje najdroższą przyprawą świata. Miodowy smak szafranu z charakterystyczną nutą metalicznej goryczy będzie w nadchodzącym sezonie udoskonalał nasze curry, risotto oraz różne desery. Pokochają go także zdeklarowane miłośniczki paelli.
4) Cold brew i matcha
O popularności matchy nikogo nie trzeba chyba przekonywać. Internauci każdego dnia wrzucają do sieci setki zdjęć tej herbaty i przygotowywanych na jej bazie muffinek, tortów, jogurtów, czekoladek, lodów, a nawet hamburgerów.
Opisywana przez nas ostatnio kawa „parzona na zimno” według analityków rynku spożywczego również będzie robić coraz większą furrorę, stając się składnikiem ciast i szeroko rozumianych deserów. Nic dziwnego – jej orzeźwiający smak i kofeinowa energia potrafią naprawdę uzależnić!
Nadchodzą nowe smaki! Sprawdź, co będzie modne w nowym sezonie kulinarnym!
6) Produkty lokalne
To trend, którego rozwój obserwujemy już od jakiegoś czasu. Od zachłyśnięcia się zagranicznymi frykasami przeszliśmy płynnie do zawężenia poszukiwań w obrębie własnego podwórka, doceniając świeżość, naturalność i ekologię towarzyszącą rodzimym uprawom. Sezonowe owoce i warzywa, kupione od znajomego rolnika czy na sprawdzonym targu, zaczną być wkrótce przez nas jeszcze bardziej doceniane i staną się bazą wielu potraw powstających w naszej kuchni!