Nowe smaki kuchni polskiej

Przez wieki kuchnie świata zmieniały się. Pojawiały się kolejne produkty i przyprawy lub powracały te, o których już dawno zapomniano. Ta ewolucja nie ominęła również kuchni polskiej, która wciąż jest odkrywana na nowo i obecnie przeżywa swój renesans. Wielu szefów kuchni wciąż próbuje ożywić i odświeżyć tradycyjną kuchnię polską i stworzyć jej nowe, zaskakujące oblicze. Teraz, dzięki współpracy Grzegorza Łapanowskiego i producentów sosów Kikkoman oraz TABASCO® pojawiła się szansa, by odkryć kolejną odsłonę rodzimych kulinariów.

Nowe smaki polskiej kuchni (2)

Polska ma bogatą tradycję kulinarną, wypracowaną przez wieki, jednak zawirowania historyczne sprawiły, że w polskiej kuchni pojawiło się wiele nowych potraw. W naszych kulinariach widać wpływy rosyjskie, niemieckie, austriackie, żydowskie, francuskie i litewskie, ale również orientalne. Dlatego też często trudno jest jednoznacznie określić stopień polskości konkretnego dania. Niemniej jednak, mimo wpływu wielu kultur, dzięki przywiązaniu do własnych korzeni polska kultura kulinarna zdołała przetrwać. Z tej odwiecznej mieszanki smaków i aromatów wpływów powstały dania, które na stałe wpisały się do kanonu. W trakcie tych rewolucji bardzo istotnym elementem były również przyprawy. Bez nich nie mogły się obejść nasze narodowe dania, takie jak zupy, gulasze czy pieczone mięsiwa, kuszące niezwykłym aromatem.

Nowe smaki polskiej kuchni (1)

Dzisiejsza moda i liczne programy kulinarne pokazały jak wybierać produkty wysokiej jakości i odważnie łączyć rodzime składniki z tymi, zaczerpniętymi z innych kultur. Polacy rozsmakowali się w sosie sojowym, poznali aromat i definicję umami – głębokiego („piątego”) smaku bardzo pożądanego w kuchni. Odkryli, że nawet jeśli nie gustują w kuchni azjatyckiej to sosem sojowym można podkreślić intensywność smaku tradycyjnych polskich dań. Jest uniwersalny, a dzięki delikatnemu i zarazem charakterystycznemu aromatowi idealnie pasuje do wszelkich sosów, dressingów, do warzyw, grzybów, mięs i ryb. Świetnie uzupełnia smak klasycznej zupy pomidorowej czy kapuśniaka. Jest także wygodną bazą do marynat – w połączeniu z miodem tworzy teriyaki, które odmieni smak pieczonego boczku, grillowanej karkówki czy popularnego kurczaka z makaronem.

Nowe smaki polskiej kuchni (3)

Bazą dzisiejszych potraw nadal są tradycyjne przepisy jednak wzbogacone domieszką nowoczesności. W dawnej kuchni polskiej często pojawiał się ocet i pikantna papryka, będące dwoma podstawowymi składnikami sosów tabasco. Teraz, wykorzystanie tej kultowej mieszanki do podkreślenia smaku i nadania ostrości polskiej kuchni stało się jeszcze łatwiejsze. Kilka kropli w unikalny sposób zaostrza smak potraw – tych z grilla, z pieca czy gotowanych. Sos jest uniwersalny znakomicie komponuje się z wszelkimi rybami, mięsem, a także warzywami i sosami. Fani dodają go nawet do jajecznicy, babeczek czy czekolady. Porządny wołowy stek czy tatar z dodatkiem pikantnego sosu wywoła uśmiech na twarzy każdego smakosza, podobnie jak pstrąg z pieczonymi pomidorami i tabasco zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia.

W ramach współpracy miedzy TABASCO®, Kikkomanem i Grzegorzem Łapanowskim prezentujemy propozycje wykorzystania naturalnych sosów przyprawowych pokazując ich szeroką gamę zastosowań w kuchni polskiej. Dzięki temu powstały przepisy, które mogą stać się inspiracją do kulinarnych poszukiwań, tworzenia nowych smakołyków, wyzwalania inwencji w komponowaniu nowych lub modyfikowania już znanych potraw.

 

Oto przykładowe receptury na tradycyjne dania w nowej odsłonie:

Grzyby z patelni z ziolami i pieczona swinka

Grzyby z patelni ze świeżymi ziołami i pieczoną świnką z TABASCO®

  • 4 porcje równych żeberek (każde z co najmniej 5 kostkami)
  • 500g średnich pieczarek
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • Sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO®
  • Pęczek włoszczyzny
  • Ziele  angielskie
  • Kilka gałązek natki pietruszki i kopru
  • Liść laurowy
  • Cukier trzcinowy
  • Sól, czarny pieprz
  • Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Żeberka oczyścić i umyć. W rondlu nastawić warzywny bulion (włoszczyzna, ziele angielskie, liść laurowy, opalona cebula, pomidory, sól, pieprz). Wrzucić do niego żeberka i gotować je do miękkości. Jak się ugotują wyjąć i delikatnie osuszyć. Na patelni rozgrzać olej i na nim przesmażyć żeberka aż nabiorą delikatnie brązowego koloru. Pod koniec zalać je syropem przygotowanym z sosu sojowego, cukru trzcinowego, TABASCO® i odrobiny bulionu. Dusić kilka minut aż sos trochę odparuje. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Skarmelizować je na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Obficie posypać posiekaną natką i koprem. Podawać razem z żeberkami.

Kapusniak na wedzonym zebrze

Kapuśniak na wędzonym żebrze z sosem sojowym i chili

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 300g wędzonych żeberek
  • 100g wędzonego boczku
  • ½ papryczki chili
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 łyżki masła
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 lub 1,5 litra bulionu
  • Kminek
  • Kmin rzymski
  • Sos sojowy Kikkoman
  • Olej sezamowy
  • Czarny pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać szczyptę kminku i kminu rzymskiego i smażyć mieszając co jakiś czas. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i nadal smażyć kilka minut na niewielkim ogniu. Wlać bulion, dodać 1-2 łyżki sosu sojowego i miód. Wrzucić wędzone żeberka i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Garnek przykryć i gotować do momentu aż warzywa zmiękną a mięso odda swój aromat. Kapustę delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić na drobne kawałki i dodać do zupy. Gotować jeszcze kilkanaście minut. Doprawić  do smaku pieprzem i ewentualnie sosem sojowym. Wędzony boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Przed podaniem dodać kilkanaście kropli oleju sezamowego. Zupę podawać z mięsem z żeberek, przesmażonym boczkiem, chili i pietruszką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (167 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  2 marca 2013 09:25

    Na Grzyby z patelni ze świeżymi ziołami i pieczoną świnką z TABASCO aż cieknie mi ślinka!

    Odpowiedz
  2. Mazzi  2 marca 2013 09:48

    mniam, ,mniam! Trzeba wykorzystac te przepisy na obiad, bo czesto nie mam pomyslu.

    Odpowiedz
    • m258  2 marca 2013 16:12

      właśnie dobre sa podpowiedzi, bo na okrągło rosół i pomidorowa to nie bardzo ;p

      Odpowiedz
  3. Masza  31 lipca 2013 09:53

    Oj tak grzybki,bądź żeberka w takiej wersji też bym zjadła.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  19 marca 2015 19:56

    Świetne połączenia. Wyglądają bardzo apetycznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany