Nowa superbohaterka: Chlorella – dla naszego zdrowia
O czym mowa? O chlorelli – nowej superbohaterce.
Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki! Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina! Posiada też niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. O czym mowa? O chlorelli – nowej superbohaterce.
Chlorella to alga o wielkości od 2 do 12 mikronów. W swoim składzie zawiera bardzo duże ilości witamin i minerałów. 60 procent chlorelli stanowi białko, które zawiera dziewiętnaście aminokwasów. Chlorella bogata jest również w witaminę B12, której ma w swoim składzie więcej niż wątroba wołowa, witaminę A, beta karoten, żelazo czy cynk. „Ten mikroskopijny organizm jest nieoceniony w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy to wątroba potrzebuje realnego wsparcia w walce z toksynami osłabiającymi nasz organizm. Nie ma takiego drugiego produktu naturalnie występującego w przyrodzie, a łączącego tak wiele korzystnych cech detoksykacyjnych z wysoką wartością odżywczą”– podkreśla dr inż. Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, pracownik naukowy w Zakładzie Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Chlorella jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu – stąd też wzięła się jej nazwa. Chlorofil występuje w organizmach samożywnych (rośliny, algi, bakterie fotosyntetyzujące) i jest odpowiedzialny jest za dostarczanie energii pozyskanej w procesie fotosyntezy. Odgrywa także niezwykle ważną rolę w usuwaniu toksycznych substancji ze wszystkich komórek.
Udowodniona zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń to prawdziwa ulga dla wątroby, której jedną z kluczowych ról jest wyeliminowanie szkodliwych substancji z organizmu człowieka. W ciągu jednej minuty przez wątrobę przepływa nawet do 1,5 litra krwi, która czeka na oczyszczenie. Nasz organizm nieustannie narażony jest na toksyczne związki chemiczne, które mogą występować w jedzeniu, piciu, kosmetykach, wdychanym, zanieczyszczonym powietrzu czy lekach. Nawet jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, dokonujemy właściwych wyborów żywieniowych, pijemy dużo wody i uprawiamy sport na świeżym powietrzu, to i tak narażamy się na absorbcję toksyn i obciążenie wątroby. A wątroba, poza tym, że jest głównym narządem odtruwającym organizm, jest też odpowiedzialna za magazynowanie witamin i składników mineralnych, metabolizm, produkcję żółci i termoregulację. Jest jednym w kluczowych organów, od którego zależy zdrowie, a nawet życie. Ponieważ sama wątroba nie boli ani nie daje żadnych innych oznak swojego zmęczenia, często zapominamy o tym, jak ważna jest jej dobra kondycja. Już niedługo będziemy mogli nią zadbać i, poza zdrowym stylem życia, realnie wesprzeć jej pracę. To właśnie ona codziennie dba o nasze zdrowie, warto zrobić coś dla niej i włączyć chlorellę do swojej codziennej diety.
Chlorella:
- Jednokomórkowy organizm o wielkości od 2 do 12 mikronów
- Występuje zarówno w wodach słodkich i słonych
- W 60% składa się z białka
- Zawiera ponad 70 substancji będących źródłemważnych dla człowieka substancji odżywczych, w tym 19 aminokwasów
- Jest bogata m.in. w:
Witaminę A | 55,500 IU/ 100g |
Beta Karoten | 180,8 mg |
Chlorofil | 1,469 mg |
Ryboflawinę | 4,8 mg |
Witaminę B6 | 1,7 mg |
Witaminę B12 | 125,9 mg |
Witaminę C | 15,6 mg |
Kwas foliowy | 26,9 mg |
Wapń | 165 mg |
Magnez | 315 mg |
Cynk | 71 mg |
Żelazo | 167 mg |
- Poprzez dużą zawartość chlorofilu (stąd nazwa) posiada niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu
z toksyn. Stanowi dla ludzkiego organizmu naturalne antidotum dla pestycydów - Chlorofil zawarty w Chlorelli wspomaga proces trawienny i wpływa bardzo korzystnie na wchłanianie pozostałych substancji odżywczych w niej zawartych oraz tych, pochodzących z codziennej diety