Nigviziani badirdzhani – Danie gruzińskie na Boże Narodzenie
Nigviziani badirdzhani
wg Konstantego Oganezowa – szefa kuchni Knorr w Rosji i w Gruzji
Czas gotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 bakłażan
- olej do głębokiego smażenia
- 200 g orzechów włoskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki
- 1 kostka Przyprawy w Mini kostkach Czosnek Knorr
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sproszkowanych kwiatów nagietka (do kupienia w zielarskich sklepach)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- cukier
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrój bakłażana w grube plastry, posyp solą i pozostaw na 5 minut. Odciśnij dobrze sok. Tak przygotowanego bakłażana smaż na głębokim tłuszczu, aż zrobi się zupełnie miękki. Po usmażeniu ułóż go na pergaminie, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Włóż oczyszczone orzechy do moździerza bądź do miksera i rozbij na jednolitą masę. Dodaj około 50 ml zimnej wody, sok z cytryny, szczyptę ostrej papryki i Przyprawę w Mini kostkach Czosnek Knorr. Dodaj pozostałe składniki – powinna powstać gęsta, ale miękka masa. Nakładaj pastę na plastry bakłażana i zwijaj w roladki. W kuchni gruzińskiej do dekoracji tego dania używa się owocu granatu.