Przepis Nigelli Lawson: CIASTO LODOWE

Ciasto lodowe

Składniki na ciasto lodowe:

  • 2 litry lodów
  • 180g pieczonych orzeszków w miodzie
  • 200g chipsów czekoladowych bądź ciasteczek z masła orzechowego
  • 60 g posiekanego batonika Crunchie
  • 150g pokruszonych ciasteczek Bourbon
  • sos czekoladowy oraz toffi

 

Opis przygotowania:

Poczekać aż lody lekko się rozmrożą, by były miękkie. Tortownicę o długości około 20 cm wyłożyć folią spożywczą z każdej strony tak, by wystawała ponad brzegi. Lody przełożyć do miski, wymieszać z orzeszkami, 150g chipsów czekoladowych (lub ciasteczek z masła orzechowego), posiekanym batonikiem i ciasteczkami Bourbon. Przełożyć całość do tortownicy, wygładzić i przykryć folią. Wstawić do zamrażarki. Ciasto należy wyjąć
z tortownicy i odwinąć z folii spożywczej, następnie posypać pozostałą częścią chipsów czekoladowych, ciasteczek z masła orzechowego bądź ciasteczkami Bourbon. Ciasto pokroić na kawałki, ozdobić sosem czekoladowym oraz toffi. Podawać tuż po wyjęciu.

logo

Przepis pochodzi z Polsat Food Network. Z Nigellą Lawson na Polsat Food Network spotkać się można w dwóch programach: ,,Nigella ucztuje” (w dni powszednie o 11:00, 17:00 i 21:00) oraz ,,Nigella ekspresowo” (w weekendy o 11:00, 15:00 i 19:30).

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (236 głosów, średnia: 4,64 z 5)
loading... zapisuję głos...