Nietypowy przepis – konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią
Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem. Co więcej, dzięki unikalnej formule Konfitur-Fix DIAMANT konfitura ta może mieć wiele zastosowań. Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując ją bardziej słodką (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.

fot. mat. nadesłane Diamant
Składniki:
- 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 400 g malin
- 1 opakowanie Konfitur-Fix
- 350-500 g Cukru białego DIAMANT
- 10-20 listków bazylii
- 4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix DIAMANT oraz wybraną ilość cukru białego DIAMANT (350-500 g). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.

Konfitura truskawkowa z pieprzem krok po kroku
Wczoraj robiłam przetwory z malin i jagód.Jak żyję i jak od ładnych paru lat robię wszelakie konfitury,takich jeszcze nie robiłam.Przepis zapiszę i zrobię.Zobaczymy czy będą mi i mojej rodzince smakowały.
Trochę roboty z tym jest, ale warto spróbować, bo jest to ciekawe połączenie 🙂
bardzo ciekawy przepis, może kiedyś spróbuję
uwielbiam wszelkie takie komfitury ;D
Całkiem niezły pomysł
Nie typowe połączenia. Ale takie lubię najbardziej.
Ciekawe jak smakuje
Pomidory z bazylia jak najbardziej – pasują idealnie , ale gdzie do tego jeszcze maliny ??? O takim przepisie w życiu nie słyszałam , chociaż maliny dodają smaku to tak jakby keczup zcukrem zjeść 🙂
Pomidory i maliny – moze byc ciekawie i aromatycznie. Łamcie przepisy i szukajcie nowych smaków.
Dziwne, ale Pycha, ślinka leci.
Jestem bardzo ciekawa smaku.
Zastanawia mnie ten smak. Ale przyznam, że to przepis dla tych co mają w nadmiarze maliny. Bo ja raczej wolałabym zrobić z samych malin, a z pomidorów osobno jakiś przecier, gdyż jedno i drugie musiałabym zakupić.
Nie sądziłam,że pomidory i maliny…Ja uwielbiam robić konfitury i szukać nowych smaków.Dlatego ten przepis bardzo mnie zaintrygował!Ja robię konfitury metodą „pod kocyk” – słoiki do góry dnem i przykrywam ręcznikiem.Tak stoją od wieczora do rana i gotowe!Teraz zimą,to cudownie otwierać słoik z „zamkniętym” latem…
Faktycznie nietypowy przepis