Nietypowy przepis – konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią
Chcesz w łatwy sposób zaskoczyć swoich gości i skomponować niezwykle oryginalny smak? Jeśli tak, konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią to strzał w dziesiątkę. Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem. Co więcej, dzięki unikalnej formule Konfitur-Fix DIAMANT konfitura ta może mieć wiele zastosowań. Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując ją bardziej słodką (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.
![konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią](https://kobietamag.pl/wp-content/uploads/2013/07/Konfitura-malinowo-pomidorowa-ik-800x512.jpg)
fot. mat. nadesłane Diamant
Składniki:
- 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
- 400 g malin
- 1 opakowanie Konfitur-Fix
- 350-500 g Cukru białego DIAMANT
- 10-20 listków bazylii
- 4 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix DIAMANT oraz wybraną ilość cukru białego DIAMANT (350-500 g). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.