Nietypowe przepisy z użyciem popcornu!

Popcorn, choć znany w Polsce już od wielu lat, postrzegany jest głównie przez pryzmat tego co jemy w kinie lub przed telewizorem. Wystrzeliwujące ziarna kukurydzy mają jednak dużo większy potencjał kulinarny – można je wykorzystać w daniach na pikantnie, na słodko, w sałatkach czy deserach. Sprawdźcie 3 przepisy ilustrujące potencjał popcornu.

W przepisach wykorzystano popcorn bez dodatku tłuszczu i soli HELIO Natura. Jego naturalny smak umożliwia przygotowanie potraw z różnych obszarów sztuki kulinarnej.

nietypowe przepisy z użyciem popcornu (1)

Nietypowe przepisy z użyciem popcornu!  – Lekki popcorn z ziołami

Składniki:

 

  • 3 opakowania popcornu HELIO Natura
  • ½  łyżki roztopionego masła
  • 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich (z lawendą)
  • ½  łyżeczki mielonego czosnku
  • sól  ¼  łyżeczki

 

 

Wykonanie:

 

  1. Przygotowany według instrukcji na opakowaniu popcorn umieść w dużej misce i polej roztopionym masłem – wymieszaj
  2. Równomiernie posyp ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz solą – ponownie wymieszaj.

 

Nietypowe przepisy z użyciem popcornu!  – Sałatka z popcornem i boczkiem

Składniki:

 

  • 2 opakowania popcornu HELIO Natura
  • 6 plasterków boczku
  • 1/3 szklanki majonezu
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki posiekanego selera
  • ½ szklanki posiekanej marchwi
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 4 zielone cebule, pokrojone na cienkie plasterki
  • ½ szklanki sera cheddar pokrojonego w kostkę
  • kilka liści sałaty

 

Wykonanie

 

  1. Przygotowany popcorn umieść w dużym naczyniu.
  2. Podsmaż boczek, a następnie osusz na papierowych ręcznikach. Pokrój boczek na małe kawałki.
  3. Wymieszaj majonez, czosnek w proszku, sól i pieprz w małej miseczce. Odstaw.
  4. Wymieszaj seler, marchew, paprykę i zieloną cebulę – dodaj majonez wymieszany z przyprawami
  5. Bezpośrednio przed podaniem popcorn połącz z pozostałymi składnikami – wymieszaj delikatnie
  6. Podawaj na liściach sałaty. Całość posyp serem.

 

Nietypowe przepisy z użyciem popcornu!  – Chrupiący popcorn z migdałami i karmelem

Składniki:

 

  • 2 opakowania popcornu HELIO Natura
  • 2 szklanki całych migdałów
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki syropu kukurydzianego
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 225 stopni.
  2. Spryskaj papier do pieczenia tłuszczem w sprayu.
  3. Wymieszaj popcorn i migdały w dużym naczyniu.
  4. Wymieszaj brązowy cukier, masło i syrop kukurydziany w rondelku. Rozpuść cukier podgrzewając na niewielkim ogniu. Po rozpuszczeniu się cukru, zwiększ ogień i gotuj przez 5 minut.
  5. Zdejmij z ognia, wymieszaj z wanilią, ekstraktem z migdałów oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj do popcornu i migdałów.
  6. Rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia – piecz 60 minut w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu pokrój na wybrany kształt.

 

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (140 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  3 października 2015 12:28

    Jestem zaskoczona takim wykorzystaniem popcornu.

    Odpowiedz
  2. Żanett  3 października 2015 15:25

    Ja także. Z ciekawości wypróbuję przepis z ziołami 🙂

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  3 października 2015 16:21

    Ja chętnie zrobię salatke z popcornem.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  3 października 2015 19:20

    Wypróbuję również popcorn z ziołami.

    Odpowiedz
  5. Wusia  3 października 2015 20:08

    Niestety nie toleruję tego zapachu, ale jak ktoś lubi -to te przepisy są dobrą odmianą nudnego popcornu.

    Odpowiedz
  6. bbo  3 października 2015 20:35

    Ta sałatka z boczkiem ciekawa.

    Odpowiedz
  7. nieidealniezidealnizowana  3 października 2015 22:08

    Ja chyba wolę jednak w standardowej wersji 😀

    Odpowiedz
  8. ewka  4 października 2015 10:22

    chyba pozostanę przy tradycyjnym spożyciu

    Odpowiedz
  9. Ewelina  4 października 2015 19:56

    wolę jednak tradycyjny popcorn 😛

    Odpowiedz
  10. martus2833  4 października 2015 20:13

    Bardzo ciekawe propozycje, chętnie zaskoczę swoich gości jedną z nich.

    Odpowiedz
  11. Patriszia  4 października 2015 21:05

    Mnie zaciekawił ten z migdałami i karmelem 🙂

    Odpowiedz
  12. Gocha  5 października 2015 07:41

    Co też ludzie nie wymyślą 🙂 Ciekawe przepisy

    Odpowiedz
  13. Kmakolagwa  6 października 2015 16:18

    Bardzo ciekawe połączenia. Kilka z nich wypróbuje.

    Odpowiedz
  14. Aneta  13 października 2015 10:35

    Sałatka z popcornem i boczkiem mnie zaciekawiła 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany