Nietypowe przepisy z użyciem popcornu!
Popcorn, choć znany w Polsce już od wielu lat, postrzegany jest głównie przez pryzmat tego co jemy w kinie lub przed telewizorem. Wystrzeliwujące ziarna kukurydzy mają jednak dużo większy potencjał kulinarny – można je wykorzystać w daniach na pikantnie, na słodko, w sałatkach czy deserach. Sprawdźcie 3 przepisy ilustrujące potencjał popcornu.
W przepisach wykorzystano popcorn bez dodatku tłuszczu i soli HELIO Natura. Jego naturalny smak umożliwia przygotowanie potraw z różnych obszarów sztuki kulinarnej.
Nietypowe przepisy z użyciem popcornu! – Lekki popcorn z ziołami
Składniki:
- 3 opakowania popcornu HELIO Natura
- ½ łyżki roztopionego masła
- 1 ½ łyżeczki ziół prowansalskich (z lawendą)
- ½ łyżeczki mielonego czosnku
- sól ¼ łyżeczki
Wykonanie:
- Przygotowany według instrukcji na opakowaniu popcorn umieść w dużej misce i polej roztopionym masłem – wymieszaj
- Równomiernie posyp ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz solą – ponownie wymieszaj.
Nietypowe przepisy z użyciem popcornu! – Sałatka z popcornem i boczkiem
Składniki:
- 2 opakowania popcornu HELIO Natura
- 6 plasterków boczku
- 1/3 szklanki majonezu
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki posiekanego selera
- ½ szklanki posiekanej marchwi
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 4 zielone cebule, pokrojone na cienkie plasterki
- ½ szklanki sera cheddar pokrojonego w kostkę
- kilka liści sałaty
Wykonanie
- Przygotowany popcorn umieść w dużym naczyniu.
- Podsmaż boczek, a następnie osusz na papierowych ręcznikach. Pokrój boczek na małe kawałki.
- Wymieszaj majonez, czosnek w proszku, sól i pieprz w małej miseczce. Odstaw.
- Wymieszaj seler, marchew, paprykę i zieloną cebulę – dodaj majonez wymieszany z przyprawami
- Bezpośrednio przed podaniem popcorn połącz z pozostałymi składnikami – wymieszaj delikatnie
- Podawaj na liściach sałaty. Całość posyp serem.
Nietypowe przepisy z użyciem popcornu! – Chrupiący popcorn z migdałami i karmelem
Składniki:
- 2 opakowania popcornu HELIO Natura
- 2 szklanki całych migdałów
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1/4 szklanki syropu kukurydzianego
- 2 łyżeczki wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 225 stopni.
- Spryskaj papier do pieczenia tłuszczem w sprayu.
- Wymieszaj popcorn i migdały w dużym naczyniu.
- Wymieszaj brązowy cukier, masło i syrop kukurydziany w rondelku. Rozpuść cukier podgrzewając na niewielkim ogniu. Po rozpuszczeniu się cukru, zwiększ ogień i gotuj przez 5 minut.
- Zdejmij z ognia, wymieszaj z wanilią, ekstraktem z migdałów oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj do popcornu i migdałów.
- Rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia – piecz 60 minut w nagrzanym piekarniku. Po ostygnięciu pokrój na wybrany kształt.
Smacznego!