Niedobór witaminy B
Witaminy z grupy B pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, a ich niedobór objawia się m.in. problemami ze strony układu nerwowego. Jak zapobiec niedoborowi witaminy B, aby nie dopuścić do pojawienia się różnych dolegliwości?
Spis treści:
Witaminy z grupy B – dlaczego są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu?
Witaminy B to nie jedna witamina, a grupa różnych związków. Każdy z nich ma nieco inne działanie, ale nie można powiedzieć, że któryś jest ważniejszy dla zdrowia.
Każda witamina z grupy B jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlaczego?
- Witamina B1 (tiamina) – uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych i przemianach energetycznych.
- Witamina B2 (ryboflawina) – bierze udział w przemianach metabolicznych białek, tłuszczów i węglowodanów.
- Witamina B3 (niacyna) – pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) – wspomaga regenerację skóry i uczestniczy w przemianach metabolicznych składników odżywczych.
- Witamina B6 (pirydoksyna) – wspiera metabolizm aminokwasów i syntezę białek.
- Witamina B7 (biotyna) – jest ważna dla dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.
- Witamina B9 (kwas foliowy) – uczestniczy w syntezie DNA i RNA, zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u płodu.
- Witamina B12 (kobalamina) – potrzebna do syntezy krwinek czerwonych i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Po zapoznaniu się z funkcjami witamin z grupy B staje się jasne, że ich niedobór może zaburzać pracę różnych narządów i układów. Jakie mogą być jego przyczyny?
Przyczyny i objawy niedoboru witaminy B
Jedną z przyczyn niedoboru witaminy B może być źle zbilansowana dieta. Większość związków należących do tej grupy występuje w wielu różnych produktach, dlatego pokrycie dziennego zapotrzebowania zazwyczaj nie jest problemem. Wyjątkiem jest witamina B12, której źródłem są tylko produkty pochodzenia zwierzęcego. W związku z tym, jej niedobór może pojawić się u osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską.
W niektórych przypadkach problemem nie jest niedostateczna ilość witamin z grupy B w diecie, ale problemy z ich wchłanianiem w przewodzie pokarmowym. Ma to miejsce w przebiegu różnych chorób (np. nieswoistych chorobach zapalnych jelit) czy po usunięciu części żołądka lub jelit.
Istnieją również inne czynniki, które zwiększają ryzyko niedoboru witaminy B. Należą do nich m.in.:
- nadużywanie alkoholu,
- stosowanie niektórych leków,
- długotrwała antybiotykoterapia o negatywnym wpływie na mikrobiom jelitowy.
Po czym poznać, że doszło do niedoboru witaminy B? Mogą świadczyć o nim m.in. problemy z pamięcią i koncentracją, pęknięcia w kącikach ust (tzw. zajady), stany zapalne języka, ciągłe osłabienie i zmęczenie, drażliwość, zmiany nastroju, a także nadmierne wypadanie włosów i łamliwość paznokci.
Jeśli przyczyną niedoboru witamin jest choroba, należy wdrożyć odpowiednie leczenie. Z kolei gdy wynika on ze źle zbilansowanej diety, można sięgnąć po lek (np. Vita buerlecithin w postaci płynu) uzupełniający codzienny jadłospis o witaminy z grupy B i lecytynę.
Artykuł sponsorowany.