Niebieskie talerze – czy jedzenie z nich naprawdę sprawdza się w odchudzaniu? Kolor zastawy a apetyt
Nie od dziś wiadomo, że kolory mają niebagatelne znaczenie dla naszej psychiki. Dlatego tak dużą wagę przywiązuje się do barw na ścianach w poszczególnych pokojach. Jedne z nich bowiem działają uspokajająco, a inne są energetyczne i dają kopa do działania. Nie inaczej rzecz się ma w kwestii doboru barw zastawy, na jakiej podaje się dania. W końcu nie bez kozery mawia się, że „je się oczami”. Ile jest prawdy w tym, że niebieskie talerze powodują mniejszy apetyt, a czarne są idealną opcją dla niejadków?
Spis treści:
Czy kolor talerza ma znaczenie?
Okazuje się, że w zależności od tego na jakiej zastawie zostanie nam zaserwowany posiłek zależy to ile go zjemy i jak będzie nam smakować. Nasze postrzeganie aromatu, jak i jego intensywności mogą się zwiększać lub zmniejszać, a wpływ na ich odczuwanie ma właśnie w dużej mierze kolor talerza, na którym spożywamy posiłek. Barwy zatem mogą „projektować” nasze doznania podniebienne. Podobnie jest z apetytem – w zależności od koloru naczynia może on spadać lub wzrastać. Ile zatem jest prawdy w tym, że niebieskie talerze sprawiają, że zjemy mniejszą porcję? I jak to wygląda w przypadku innych barw stołowej zastawy? Sprawdzamy!
Jak działa woda z cynamonem na odchudzanie? Zobacz jak ją stosować, aby wspomóc dbanie o szczupłą sylwetkę:
Niebieskie talerze trickiem na odchudzanie?
Czy rzeczywiście niebieskie talerze to sprawdzony trick na odchudzanie? Tak twierdzą Ci, którzy spróbowali tej nietypowej metody na „własnej skórze”. Kolor ten należy do zimnej palety barw, nie jest więc atrakcyjny z punktu widzenia kulinariów i nie budzi skojarzeń ze smacznym daniem. Niektórym może także kojarzyć się z czymś nieświeżym czy zepsutym. Co więcej, może nawet wpływać na odczucia smakowe sprawiając, że serwowane danie będzie nam wydawać się zbyt słone. Być może właśnie dlatego kolor ten skutecznie hamuje apetyt. Otrzymując danie na takiej zastawie prawdopodobnie zjemy nieco mniej, niż gdyby posiłek został zaserwowany na białym talerzu.
Kolor zastawy stołowej a apetyt
Jakie barwy zastawy stołowej wybierać, aby posiłek smakował wybornie a apetyt dopisywał? Okazuje się, że istnieją na te sprawdzone patenty.
Fenomen białych talerzy
Zastawa w kolorze białym jest elegancka i ponadczasowa. Z tego właśnie powodu jest tak często wybierana i chyba próżno szukać kogoś kto takiej w domu nie posiada. Czy jednak zastanawialiście się kiedyś dlaczego to właśnie białe talarze królują w restauracjach czy kawiarniach na całym świecie? Przypadek? Oczywiście, że nie! Taki kolor zastawy ponoć wzmaga apetyt, a na tym jak wiadomo zależy właścicielom lokali gastronomicznych. Podanie dania na białym talerzu może zatem sprawić, że klient na jednym posiłku nie poprzestanie.
Jakie barwy wykorzystać w kuchni, aby zaostrzyć apetyt? Dowiesz się z poniższego artykułu:
Czerwone talerze na brak apetytu
Ponoć czerwony talerz to idealna opcja na zachęcenie niejadka do jedzenia. Taki kolor zastawy stołowej jest bardzo energetyczny, więc pobudza do działania, a co za tym idzie motywuje do zjedzenia posiłku. Apetyt więc rośnie i istnieje duża szansa na to, że danie zostanie zjedzone w całości. Poza tym do dania na czerwonym talerzu może przekonać się nawet najbardziej wybredna kulinarnie osoba.
Różowa zastawa wzmaga uczucie słodyczy
Zapewne każdy z nas wielokrotnie miał okazję jeść deser na białym talerzu. Okazuje się, że jednak podanie słodkości na zastawie w kolorze różu jeszcze bardziej wzmaga uczucie słodyczy. Tak właśnie instynktownie barwę tę odbiera nasz mózg, a jak wiadomo, to on jest centrum dowodzenia także dla naszych zmysłów.
Czarne talerze – większa gorycz
Choć trzeba przyznać, że kolorowe jedzenie podane na czarnym talerzu wygląda bardzo apetycznie to okazuje się, że taki kolor zastawy stołowej niestety psuje nieco odczuwanie jego smaku. Ponoć spożywając posiłek z czarnego talerza w naszym odczucie jest on bardziej gorzki niż w rzeczywistości. Podobnie rzecz się ma w przypadku szarej porcelany.
Zielone talarze – zdrowsze jedzenie?
Dania serwowane na zielonej zastawie wydają się zdrowsze? Jest w tym ziarnko prawdy. Taki kolor kojarzy się naszemu umysłowi z roślinami. Podanie więc dania złożonego z owoców czy warzyw właśnie na takie zastawie ma zatem głęboki sens. Będzie wzmagać ochotę na spałaszowanie zdrowego posiłku.
Przeczytaj także o kulturze spożywaniu śniadań „pod chmurką”. O tym trendzie piszemy tutaj: