Oryginalne kwiaty ogrodowe na bukiety – nie tylko goździki czy gerbery
Spis treści:
Czy jest coś przyjemniejszego niż piękny bukiet żywych kwiatów w domu? A gdyby tak móc komponować go samodzielnie z roślin znajdujących się w naszym ogrodzie? Uprawa kwiatów ciętych staje się coraz popularniejsza – nie tylko wśród doświadczonych ogrodników, ale także wśród amatorów, którzy chcą cieszyć się świeżymi bukietami prosto z własnej działki czy balkonu. To sposób zarówno na stworzenie wyjątkowej dekoracji wnętrza, jak i sposobność do oszczędności – bukiety z kwiaciarni potrafią być kosztowne, a samodzielna uprawa daje nam dostęp do świeżych kwiatów przez cały sezon. Joanna Legutko, doradca ogrodniczy podpowiada, jakie gatunki nadają się na bukiety oraz jak o nie dbać.
Kwiaty cięte do własnego ogrodu – jak wybrać?
Świeże kwiaty w domu to bardzo efektowny i uroczy dodatek. Ale zamiast kupować gotowe kompozycje w kwiaciarni, coraz więcej osób odkrywa radość z samodzielnej uprawy kwiatów ciętych.
– Obserwujemy wyraźny wzrost zainteresowania ogrodnictwem, także wśród mieszkańców miast, którzy szukają sposobów na wprowadzenie naturalnych akcentów do swojego życia. Własna uprawa kwiatów to nie tylko oszczędność, ale także możliwość tworzenia niepowtarzalnych kompozycji, które odpowiadają osobistym upodobaniom. Mogą one być mniej formalne, a nawet chaotyczne, ale dzięki temu nadają wnętrzu autentycznego, naturalnego charakteru – mówi Joanna Legutko, doradca ogrodniczy, wiceprezes zarządu W.Legutko.
Jakie kwiaty cięte do ogrodu? Oryginalne gatunki
Najpopularniejsze kwiaty cięte wykorzystywane do przygotowywania bukietów to róże, goździki, gerbery, lilie czy piwonie – klasyki, które stanowią podstawę niemal każdej kompozycji. Jednak planując własne rabaty, warto sięgnąć także po mniej znane, ale równie efektowne gatunki, które będą cieszyć oko zarówno w ogrodzie, jak i świetnie sprawdzą się w nietuzinkowych bukietach, np.:
- aminek egipski (Ammi majus) – delikatne, koronkowe kwiatostany dodające lekkości bukietom.

fot. freepik
- celozja kłosowa ‘Flamingo pink’ (Celosia spicata) – efektowne, różowe kwiatostany w formie kłosów.

fot. feepik
- chaber bławatek ‘Black ball’ (Centaurea cyanus) – niezwykle dekoracyjne, niemal czarne kwiaty.

fot. freepik
- driakiew, wdówka purpurowa (Scabiosa atropurpurea) – purpurowe, pełne kwiaty o długich łodygach.

fot. pixabay
- marchew ozdobna ‘Purple’ (Daucus carota) – koronkowe kwiaty w odcieniach bieli lub fioletu.

fot. pixabay.com
- onętek, kosmos ‘Velouette’ (Cosmos bipinnatus) – nietypowe, rubinowo-białe kwiaty.

fot. pixabay.com
- orlaja wielkokwiatowa (Orlaya grandiflora) – subtelne, białe kwiatostany przypominające śnieżynki.
Jak i kiedy wysiewać oraz sadzić kwiaty cięte?

fot. freepik
Wysiew kwiatów na bukiety zależy od gatunku i ich wymagań. Niektóre rośliny są wrażliwe na przymrozki, ale wymagają wcześniejszego startu, dlatego warto wysiewać je w inspektach, na parapecie lub w szklarni. Należą do nich np. celozja kłosowa, driakiew purpurowa oraz kosmos 'Velouette’. Po ostatnich przymrozkach (zwykle w maju) można przesadzić je do gruntu.
Są też gatunki, które dobrze znoszą niższe temperatury i można siać je bezpośrednio na rabaty już na przełomie kwietnia i maja. Należą do nich np. chaber bławatek, aminek egipski oraz orlaja wielkokwiatowa.
Kwiaty cebulowe z kolei, takie jak lilie czy dalie, sadzi się wiosną bezpośrednio do gruntu, natomiast tulipany i narcyzy, najlepiej sadzić jesienią. Byliny, np. piwonie czy rudbekie, można sadzić zarówno wiosną, jak i jesienią.
Jak komponować bukiety – podstawowe zasady
- Balans i harmonia – kluczowe jest odpowiednie dobranie dominujących kwiatów (np. driakiew, celozja), uzupełniających (np. aminek, orlaja) i tła (np. krwawnik, kłosowiec).
- Kolory – pastelowe kompozycje są delikatne, jednokolorowe bukiety eleganckie, a kontrastowe – dynamiczne i nowoczesne.
- Struktura bukietu – wysokie kwiaty umieszczamy centralnie, a mniejsze dopełniają całość.

fot. freepik
– Odpowiednie przygotowanie kwiatów po ścięciu pozwoli, by długo cieszyły oko. Przede wszystkim warto usuwać dolne liście, które gdy są zanurzone w wodzie przyspieszają rozwój bakterii. Łodygi najlepiej przycinać pod skosem ostrym nożem lub sekatorem, co zwiększa powierzchnię pobierania przez roślinę wody. Aby przedłużyć żywotność kwiatów, warto pamiętać o regularnej wymianie wody, nawet codziennie oraz dodać do niej odżywkę do kwiatów. Można wykorzystać też domowe rozwiązania – łyżeczka cukru odżywi rośliny, a odrobina kwasku cytrynowego działa odkażająco. Z kolei kilka kropel octu jabłkowego pomoże ograniczyć rozwój drobnoustrojów. Nie należy też stawiać bukietów w pełnym słońcu, gdyż z jednej strony intensywne promienie słoneczne mogą powodować usychanie kwiatostanów, a z drugiej przyspieszają procesy gnilne w wodzie – wyjaśnia Joanna Legutko.
Uprawa kwiatów bukieciarskich to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale też szansa na tworzenie unikalnych, naturalnych dekoracji wnętrz. Wprowadzenie elementu natury do wnętrz działa kojąco na nasze zmysły, a tworzenie własnoręcznych kompozycji rozwija zdolności manualne i odstresowuje. Warto eksperymentować z różnymi gatunkami, aby każdy bukiet był niepowtarzalny.