Nie masz pomysłu na jesienne danie? Dynia makaronowa to strzał w dziesiątkę!

Pochodzi z Ameryki, a dojrzałość konsumpcyjną osiąga po 100 dniach od zasiania kiedy to jej kolor staje się najbardziej intensywny. Dynia makaronowa, bo o niej mowa to wyjątkowe warzywo, które pozwala wyczarować nietuzinkowe i bardzo zdrowe spaghetti, której nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni.

Spis treści:

przekrojona dynia

Co to jest dynia makaronowa?

Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej o lekko słodkim smaku nieco przypominający melona. Warzywo to posiada owalne owoce o żółtopomarańczowej skórce i o wadze 2-4 kg. Może być uprawiane na ciepłej, przepuszczalnej i bogatej w próchnicę glebie. Cechą charakterystyczną dyni makaronowej jest miąższ, który  po ugotowaniu rozpada się na grube nitki. Ta włóknista struktura wyjątkowo dobrze wypada w roli zamiennika spaghetti do obiadowych dań.

Jak się robi dynię makaronową?

Dynia makaronowa w Polsce nie jest nadal zbyt popularna. Być może z tego powodu wiele osób nie wie jak ją przygotować, tak aby nadawała się ona do wkomponowania do posiłku i woli wybrać sprawdzone odmiany. Obawy te jednak są niepotrzebne, bo przygotowanie dyni makaronowej jest dziecinnie proste. Warzywo wystarczy przekroić na pół, lekko przyprawić solą, położyć na papierze do pieczenia i wstawić miąższem do góry do piekarnika. Dynia powinna się piec w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 45 minut. Po tym czasie zauważymy, że miąższ rozpadał się na miękkie włókna. To znak, że proces dobiegł końcowi i można wyjąć warzywo z piekarnika. Włókniste paski przypominające spaghetti najlepiej wydobyć używając widelca.

dynia makaronowa

Jakie właściwości ma dynia makaronowa?

Dynia makaronowa podobnie jak inne przedstawicielki jej gatunku jest bogata w wartościowe składniki, które dobroczynnie wpływają na zdrowie i odporność. Znajdują się w niej magnez, selen, cynk, sód, potas, wapń, kwas foliowy oraz witaminy A,B, C i E. Do tego dynia makaronowa jest bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Posiada natomiast mało węglowodanów. Spożywanie tego warzywa może przyczynić się do obniżenia cholesterolu we krwi, regulowania ciśnienia tętniczego, a także zapobiegania miażdżycy i chorobom serca. Uwaga: przez dość wysoki indeks glikemiczny nie powinny jej spożywać osoby chore na cukrzycę czy insulinoodporność.

Co można zrobić z dyni makaronowej?

Dynia makaronowa jest dość neutralna w smaku dlatego nie tylko nadaje się jako zamiennik makaronu, ale także jako dodatek do innych potraw. Doskonale sprawdzi się także jako składnik puree jeśli paseczki wkomponujemy w ubite ziemniaki wraz z masłem i mlekiem lub mięsno-warzywnych zapiekanek. Dynia makaronowa świetnie nadaje się także jako składnik placków, pesto czy warzywnych muffinek. Miękkie paseczki można także zblendować i wykorzystać do przyrządzenia pysznej zupy-krem. Co ciekawe, przez fakt, że warzywo to jest dość słodkie wyśmienicie pasuje nie tylko do wytrawnych dań, ale także i deserów. Na jego bazie można przygotować smaczne ciasta czy budynie. Może być także marynowana w occie.

Dynia makaronowa – przepis na jesienne spaghetti

Zamiast kalorycznych klusek jeśli mamy taką możliwość warto wykorzystać właśnie dynię makaronową. Powód? W 100 g tego warzywa jest tylko 34kcal. Danie będzie zatem zdrowsze, dietetyczne, lekkostrawne i wyjątkowo pyszne. Jak przyrządzić dyniowe spaghetti? Oto przepis krok po kroku:

Potrzebne składniki na 4 porcje:

1 dynia makaronowa

200 g sera cheddar

puszka  pokrojonych pomidorów w zalewie

500 g mięsa mielonego wołowego

szczypta soli i pieprzu

kilka pomidorków cherry

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki

½ łyżeczki słodkiej papryki

oregano

oliwa z oliwek

listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

  1. Dynię makaronową umyj i przekrój na pół.
  2. Warzywo połóż na blachę miąższem do góry, skrop lekko oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika ustawionego na 180-200 stopni na ok. 45 minut.
  3. Mięso podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Pod koniec procesu wrzuć pomidory z puszki.
  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę.
  5. Dodaj 3/4 startego sera cheddar, resztę przeznacz do posypania dania.
  6. Całość dopraw solą, pieprzem, oregano i lekko podduś.
  7. Wyjmij makaronowe włókna z dyni, przełóż na talerz tworząc małe gniazdko i w jego środek wlej przygotowany wcześniej pomidorowo-mięsny sos.
  8. Udekoruj danie startym cheddarem, przekrojonymi pomidorkami cherry i listkami mięty.

Danie można podawać z bagietką czosnkową.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (35 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...