Nie masz pomysłu na jesienne danie? Dynia makaronowa to strzał w dziesiątkę!
Pochodzi z Ameryki, a dojrzałość konsumpcyjną osiąga po 100 dniach od zasiania kiedy to jej kolor staje się najbardziej intensywny. Dynia makaronowa, bo o niej mowa to wyjątkowe warzywo, które pozwala wyczarować nietuzinkowe i bardzo zdrowe spaghetti, której nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni.
Spis treści:
Co to jest dynia makaronowa?
Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej o lekko słodkim smaku nieco przypominający melona. Warzywo to posiada owalne owoce o żółtopomarańczowej skórce i o wadze 2-4 kg. Może być uprawiane na ciepłej, przepuszczalnej i bogatej w próchnicę glebie. Cechą charakterystyczną dyni makaronowej jest miąższ, który po ugotowaniu rozpada się na grube nitki. Ta włóknista struktura wyjątkowo dobrze wypada w roli zamiennika spaghetti do obiadowych dań.
Jak się robi dynię makaronową?
Dynia makaronowa w Polsce nie jest nadal zbyt popularna. Być może z tego powodu wiele osób nie wie jak ją przygotować, tak aby nadawała się ona do wkomponowania do posiłku i woli wybrać sprawdzone odmiany. Obawy te jednak są niepotrzebne, bo przygotowanie dyni makaronowej jest dziecinnie proste. Warzywo wystarczy przekroić na pół, lekko przyprawić solą, położyć na papierze do pieczenia i wstawić miąższem do góry do piekarnika. Dynia powinna się piec w temperaturze 180-200 stopni przez ok. 45 minut. Po tym czasie zauważymy, że miąższ rozpadał się na miękkie włókna. To znak, że proces dobiegł końcowi i można wyjąć warzywo z piekarnika. Włókniste paski przypominające spaghetti najlepiej wydobyć używając widelca.

Oryginalna w smaku dynia Hokkaido – przepis na placki z dyni, zupę dyniową i pieczoną dynię
Jakie właściwości ma dynia makaronowa?
Dynia makaronowa podobnie jak inne przedstawicielki jej gatunku jest bogata w wartościowe składniki, które dobroczynnie wpływają na zdrowie i odporność. Znajdują się w niej magnez, selen, cynk, sód, potas, wapń, kwas foliowy oraz witaminy A,B, C i E. Do tego dynia makaronowa jest bogatym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Posiada natomiast mało węglowodanów. Spożywanie tego warzywa może przyczynić się do obniżenia cholesterolu we krwi, regulowania ciśnienia tętniczego, a także zapobiegania miażdżycy i chorobom serca. Uwaga: przez dość wysoki indeks glikemiczny nie powinny jej spożywać osoby chore na cukrzycę czy insulinoodporność.
Co można zrobić z dyni makaronowej?
Dynia makaronowa jest dość neutralna w smaku dlatego nie tylko nadaje się jako zamiennik makaronu, ale także jako dodatek do innych potraw. Doskonale sprawdzi się także jako składnik puree jeśli paseczki wkomponujemy w ubite ziemniaki wraz z masłem i mlekiem lub mięsno-warzywnych zapiekanek. Dynia makaronowa świetnie nadaje się także jako składnik placków, pesto czy warzywnych muffinek. Miękkie paseczki można także zblendować i wykorzystać do przyrządzenia pysznej zupy-krem. Co ciekawe, przez fakt, że warzywo to jest dość słodkie wyśmienicie pasuje nie tylko do wytrawnych dań, ale także i deserów. Na jego bazie można przygotować smaczne ciasta czy budynie. Może być także marynowana w occie.

Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami
Dynia makaronowa – przepis na jesienne spaghetti
Zamiast kalorycznych klusek jeśli mamy taką możliwość warto wykorzystać właśnie dynię makaronową. Powód? W 100 g tego warzywa jest tylko 34kcal. Danie będzie zatem zdrowsze, dietetyczne, lekkostrawne i wyjątkowo pyszne. Jak przyrządzić dyniowe spaghetti? Oto przepis krok po kroku:
Potrzebne składniki na 4 porcje:
1 dynia makaronowa
200 g sera cheddar
puszka pokrojonych pomidorów w zalewie
500 g mięsa mielonego wołowego
szczypta soli i pieprzu
kilka pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki
½ łyżeczki słodkiej papryki
oregano
oliwa z oliwek
listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
- Dynię makaronową umyj i przekrój na pół.
- Warzywo połóż na blachę miąższem do góry, skrop lekko oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika ustawionego na 180-200 stopni na ok. 45 minut.
- Mięso podsmaż na patelni na oliwie z oliwek. Pod koniec procesu wrzuć pomidory z puszki.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i słodką paprykę.
- Dodaj 3/4 startego sera cheddar, resztę przeznacz do posypania dania.
- Całość dopraw solą, pieprzem, oregano i lekko podduś.
- Wyjmij makaronowe włókna z dyni, przełóż na talerz tworząc małe gniazdko i w jego środek wlej przygotowany wcześniej pomidorowo-mięsny sos.
- Udekoruj danie startym cheddarem, przekrojonymi pomidorkami cherry i listkami mięty.
Danie można podawać z bagietką czosnkową.
ja bardzo lubię zupę dyniową
Jeśli nie macie pomysłu na jesienne gotowanie, polecam wziąć pod uwagę dietę pudełkową. Idealne rozwiązanie dla osób zapracowanych oraz dla tych, dla których gotowani nie do końca jest takie proste 🙂
Aktualnie rozwiazanie to jest coraz bardziej przystępne cenowo i wiele firm oferuje takie posiłki.