Nauka zdrowia od najmłodszych lat
Niestety w obecnych czasach aż czworo z pięciorga nastolatków, którzy mają problem z otyłością, zmaga się z tą przypadłością również w wieku dorosłym. Problemy z wagą prowadzą do poważnych schorzeń w późniejszym życiu. Są one bardzo często winą niewłaściwych przyzwyczajeń, które niestety pomagają pielęgnować dorośli. Dlatego już od najmłodszych lat warto uczyć dziecko co jeść, aby być zdrowym.
Dziecko w wieku szkolnym jest doskonałym ?materiałem? na to, aby w przyszłości stać się swoim osobistym dietetykiem. Już kilka prostych wskazówek wystarczy, aby maluchy zaczęły odróżniać to, co jest wartościowe i pożywne od tego, co zbędne i niezdrowe w naszym jadłospisie.
Kęs zdrowia
Czekoladę na jabłka, colę na wodę, chipsy na marchewkę ? dzieci same chętnie dokonają zmiany w swoich nawykach żywieniowych, jeśli tylko umiejętnie je do tego przekonamy. Wspólne zakupy w warzywniaku, rodzinne gotowanie, kolorowe, ciekawie przyrządzane, zdrowe dania, a także książki, programy i gry edukacyjne to tylko niektóre sposoby, jakie możemy wykorzystać, by uczyć najmłodszych, jak prawidłowo się odżywiać. Na szczęście z roku na rok proekologiczny i odpowiedzialny tryb życia zyskuje coraz więcej zwolenników. Nie jest to jednak kwestia mody, ale przede wszystkim troski o zdrowie. Statystyki na temat naszych nawyków żywieniowych są bezlitosne. Jeśli nie zaczniemy prawidłowo się odżywiać grozi nam epidemia otyłości. W naszym kraju obserwujemy bowiem obecnie dziesięciokrotnie większe tempo wzrostu nadwagi wśród dzieci i dorosłych niż w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich 30 lat. Dlatego odpowiednią wiedzę na temat tego, jak ważna jest zbilansowana dieta, powinniśmy kształtować już od najmłodszych lat.
Bardzo często otyłość dzieci to wina niewłaściwych przyzwyczajeń, które niestety przekazują im dorośli. ? Błędnie definiując potrzebę dostarczania organizmowi optymalnej dawki glukozy, załączamy do drugiego śniadania dziecka kolejne ciastko czekoladowe zamiast bardziej wartościowych a mniej tuczących owoców ? mówi Maria Jakubowska specjalista ds. żywienia z Fundacji Banku Ochrony Środowiska. ? Na co dzień komponując swój jadłospis również odżywiamy się niezdrowo i monotonnie. Nie dostarczamy organizmowi niezbędnych składników i witamin. Spożywamy przetworzone produkty, gotowe posiłki lub fast foody. Wszystkie one charakteryzują się wysoką gęstością energetyczną, czyli dużą ilością kalorii w małej masie produktu oraz niską wartością odżywczą, co jest zgubne w skutkach dla naszego organizmu ? dodaje. Dlatego warto pamiętać, że kubki smakowe i gust kulinarny nie są nam dane raz na zawsze i ulegają mniejszym lub większym zmianom. Dlatego warto eksperymentować, komponować, jeść i podsuwać dziecku zdrowe produkty oraz nowe smaki.
Zdrowie w planie
To rodzice w dużej mierze decydują o tym, co je dziecko. Jednak nie bez znaczenia pozostaje również szkoła. To w niej maluch spędza większość dnia i spożywa posiłki. Dlatego coraz więcej pedagogów kładzie nacisk na poszerzanie wiedzy uczniów w tym zakresie. Angażują się w specjalnie przygotowane lekcje, ale także biorą udział w konkursach. Nauczyciele i uczniowie malują wspólnie prozdrowotne plakaty, przygotowują inscenizacje, piszą książki kucharskie i tworzą klasowe ogródki ziół. Wszystko po to, aby zaszczepić zdrowego ducha i wiedzę na temat odżywiania u najmłodszych. ? Wiele tych kreatywnych działań szkoły wykonują pod naszym patronatem, biorąc jednocześnie udział w specjalnie zorganizowanym dla nich konkursie ? mówi Barbara Lewicka-Kłoszewska z Fundacji Banku Ochrony Środowiska, która z wieloma szkołami w Polsce prowadzi projekt ?Aktywnie po Zdrowie?, promując zdrowe odżywianie. ? Zainteresowanie tematem prawidłowego żywienia było bardzo duże. Do naszego programu zgłosiło się 1099 zespołów. Jest to najlepszy dowód na to, że wielu pedagogów zdaje sobie sprawę z wagi problemu i stara się mu zaradzić. Dlatego wraz z nowym rokiem szkolnym postanowiliśmy kontynuować nasz projekt i ruszamy z drugą edycją akcji ? podsumowuje B. Lewicka-Kłoszewska. Dla uczniów, rodziców i nauczycieli Fundacja przygotowała również specjalną stronę internetową całej akcji, na której osoby zainteresowane tematami zdrowego żywienia mogą znaleźć wiele ciekawych informacji na temat stylu życia, diety oraz porady ekspertów.
Otyłość jest chorobą, co więcej ? chorobą groźną i w pewnym sensie „zakaźną”. Dlatego warto zaszczepić w naszym dziecku zdrowie i już od najmłodszych lat uczyć, jak zdrowo się odżywiać. Zwracajmy więc uwagę na to, co jedzą nasze dzieci, ale również zastanawiajmy się, co sami mamy na talerzu.
Przeczytaj także: Jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie u dzieci
Jak chronić dziecko przed otyłością?