Naturalny Młody Jęczmień – HIT ostatnich miesięcy
Zielony młody jęczmień to preparat o którym od jakiegoś czasu jest bardzo głośno z powodu interesujących właściwości prozdrowotnych. W tej niepozornej roślince znajdują się wszystkie aminokwasy, jakich potrzebuje ludzki organizm (czyli te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować). Ponadto liście jęczmienia są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych.
Młody jęczmień nie jest żadną nowością XXI wieku. Już tysiące lat temu znano jego prozdrowotne właściwości. Był szeroko wykorzystywany w medycynie ludowej jako poprawiający zdrowie i siły witalne organizmu. To działanie młodego jęczmienia potwierdziły badania naukowe.
Zielonego jęczmienia nie można jeść na surowo czy w formie sałatek. Można go przyjmować jedynie jako suplement diety – w formie sproszkowanego soku lub rozdrobnionej trawy jęczmiennej.
Zielony jęczmień – właściwości prozdrowotne
Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.
Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.
Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.
Młody jęczmień robi ostatnio zawrotną karierę jako specyfik oczyszczający organizm, usprawniający usuwanie toksyn z organizmu, opóźniający proces starzenia się. Suplementy diety zawierające ten preparat są bez trudu dostępne w wielu sklepach. Jakie są korzyści wynikające ze spożywania młodego jęczmienia?
Czym jest młody jęczmień?
Młody jęczmień można spotkać w postaci proszku z około siedmiodniowych łodyżek jęczmienia. Nie jest to, jak sądzą niektórzy, zmielona trawa jęczmienna, lecz sok. Młode listki ścina się, płucze, a następnie wyciska sok w specjalnych wyciskarkach. Następnie tak uzyskany płyn jest wirowany, następuje odparowanie części wody pod ciśnieniem, w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura spowodowałaby utratę części składników zawartych w jęczmieniu, na przykład niektórych witamin. Tak przygotowany proszek trafia na półki sklepów.
Skład chemiczny:
Przyjrzyjmy się bliżej, jakie składniki są zawarte w wysuszonym, sproszkowanym jęczmieniu.
Wartość odżywcza w 100 g proszku:
Białko 30-40 g
Węglowodany przyswajalne 25-35 g
Błonnik 3-6 g
Tłuszcze 3-4 g
Wartość energetyczna 315 kcal
Zawartość witamin w 100 g proszku:
Witamina C – 457 mg
Tiamina – 0,4 mg
Ryboflawina – 2,4 mg
Niacyna – 3,6 mg
Pirydoksyna -17,8 mg
Kwas pantotenowy – 5,1 mg
Kwas foliowy – 946 μg
β-karoten – 1320 μg
Witamina – E 7,4 mg
Witamina – K 776 μg
Zawartość składników mineralnych w 1 g proszku:
Mangan 0,14 mg
Potas 68,3 mg
Chrom 1,09 μg
Magnez 3,96 mg
Żelazo 0,13 mg
Wapń 5,48 mg
Miedź 0,015 mg
Fosfor 3,94 mg
Cynk 0,03 mg
Krzem 0,04 mg
Sód 4,74 mg
Bor 26,2 μg
Co jeszcze wchodzi w skład młodego jęczmienia?
Zawartość białka w sproszkowanym soku z trawy jęczmiennej wynosi około 30-40 g w 100 gramach suplementu. Jaki jest skład aminokwasowy tego białka? Kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, alanina, leucyna, lizyna, prolina, fenyloalanina to tylko niektóre z aminokwasów występujących w młodym jęczmieniu. Znaleźć w nim możemy aminokwasy egzogenne, niezbędne dla człowieka, które muszą być dostarczane z pożywieniem, takie jak wspomniana wyżej leucyna czy fenyloalanina. Producenci często podają zawartość chlorofilu, która wynosi ok. 300 mg w 100 g produktu.
Skład takiego jęczmienia może budzić podziw, ale jest on podany dla proszku, nie sporządzonego z niego roztworu. Podobnie rzecz się ma na przykład z mlekiem w proszku i zwykłym płynnym mlekiem – to pierwsze, z racji zdecydowanie mniejszej zawartości wody, ma znacznie wyższe wartości składników odżywczych czy mineralnych.