Czy warto jeść nasiona chia?

Niedawno Unia Europejska zabroniła sprzedaży jogurtów i deserów z nasionami chia. Mają one wiele zalet, ale też sporo wad. Promuje się je jako superfoods, jednak ich nadmierne spożywanie może doprowadzić do wielu negatywnych reakcji w naszym organizmie. Puddingi i desery z nasionami były hitem ostatnich miesięcy. Dlaczego UE zabrania ich sprzedaży i przestrzega przed spożywaniem popularnej przekąski?

chia

pixabay.com

Zobacz też: Naturalne suplementy diety – produkty spożywcze zamiast tabletek

Popularna przekąska

Nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzą z Ameryki Południowej. Były, zaraz po fasoli i kurczaku, trzecią najważniejszą uprawą dla Azteków. Zawierają sporo kwasów omega-3, żelaza, błonnika, potasu, fosforu. Nasiona są też bogate w wapń. W ciągu kilku ostatnich lat nastąpił nagły skok zainteresowania nimi, a ich spożycie znacząco wzrosło. Zaczęto je dodawać prawie do wszystkiego (koktajli, puddingów, kasz, sałatek, naleśników, płatków śniadaniowych, chleba, dżemów, sosów, zup…) i promować jako doskonałe remedium na wiele problemów zdrowotnych – otyłość, raka, depresję, choroby serca, cukrzycę, czy kłopoty z trawieniem.

Jak się jednak okazuje nasiona szałwii hiszpańskiej wcale nie są takie zdrowe. Ich spożywanie nie tylko może przynieść odwrotny skutek, ale także znacznie zaszkodzić. O czym warto pamiętać, sięgając po popularne nasiona? Dlaczego zachować umiar w ich spożywaniu?

Nasiona chia – druga strona medalu

chia

pixabay.com

Trudno je strawić

Nasiona mają sporą zawartość błonnika i twardą celulozową łupinkę. Zbyt duże ilości przekąski mogą powodować zaparcia, wzdęcia lub biegunkę. Najlepiej spożywać je ze sporą dawką płynów (np. wody), które pomagają je strawić. Duża zawartość błonnika może też upośledzać wchłanianie wielu składników odżywczych. Nasion nie powinny spożywać osoby ze stanami zapalnymi jelit i chorobami przewodu pokarmowego.

 Znacznie pęcznieją

Nasiona szałwii hiszpańskiej mają ogromną zdolność do pęcznienia. Podobno ich objętość zwiększa się do 12 razy. Pęcznienie, które daje uczucie wypełnienia, sytości według badań wcale nie pomaga w utracie zbędnych kilogramów. Żywność, do jakiej nasiona są dodawane, zyskuje więcej kalorii i tłuszczów oraz ekspresowo wypełnia żołądek. Przekąska zamiast pomóc w utrzymaniu sylwetki, może przyczynić się do otyłości. Dodatkowo zalepiając żołądek, nasiona przeszkadzają w absorbowaniu cennych składników odżywczych. Pęcznienie może też spowodować trudności z przełykaniem oraz kłopoty z układem pokarmowym. Opisano przypadek młodego człowieka w USA, któremu napęczniałe nasiona, zamknęły światło jelita i trzeba je było usunąć operacyjnie.

Wchodzą w reakcje z lekami

Nasiona są bogate w kwasy tłuszczowe i związki, które mogą rozrzedzić krew, zapobiegać jej krzepnięciu oraz wpływać na poziom glukozy w organizmie. Dlatego też przy stosowaniu leków, należy uważać na dietę. Osoby mające kłopoty z nadciśnieniem lub hormonami, chorujące na cukrzycę powinny raczej unikać popularnych nasion. Mogą one nasilać działanie leków obniżających ciśnienie, zwiększać ryzyko krwawienia, wpływać na aktywność leków kontrolujących poziom cukru we krwi. Nasiona szałwii hiszpańskiej wpływają również na hormony i zaburzają gospodarkę estrogenową.

Mogą powodować raka prostaty

Olej z nasion może mieć działania antynowotworowe w przypadku tkanki gruczołowej piersi, ale zawiera też kwas alfa-linolenowy, który bywa problemem u osób znajdujących się w grupie ryzyka zachorowania na raka prostaty. Kwas ALA zwiększa ryzyko chorób męskiego gruczołu krokowego.

Prowokują reakcje alergiczne

Popularne nasiona mają w sobie różne białka, które mogą uczulać. Chia nie powinni spożywać alergicy, kobiety w ciąży, osoby z zaburzeniami trawienia i chorobami autoimmunologicznymi.

Reakcja alergiczne jakie mogą wystąpić to m.in. pokrzywka, wysypka, łzawienie lub wymioty. Rzadziej pojawia się kaszel, świszczący oddech, trudności w przełykaniu, chrypka, nudności i zawroty głowy Nasiona mogą też znacznie podrażnić jelita.

Nasz zamiennik – siemię lniane

Skutki nadużywania nasion nie są w pełni zbadanie, dlatego też należy uważać na popularną przekąskę i nie spożywać jej w zbyt dużych ilościach. Według niektórych dietetyków 1 łyżka dziennie to nawet za dużo! Badania nad wpływem nasion szałwii hiszpańskiej na nasz organizm nadal trwają, a jogurty i desery z popularną przekąską nie mogą być sprzedawane na terenie UE. Dlatego też polecamy sięgać po sprawdzone, rodzime produkty, np. siemię lniane i przypominamy, by korzystać z nich rozsądnie, z umiarem.

Produkty, które spalają kalorie

pixabay.com

Nasiona ziaren lnu są bogate w błonnik i kwasy omega- 3. Siemię uważane jest za niezbędne podczas detoksu, gdyż zawiera dużo lignanów, działających jak szczoteczki wymiatające z organizmu wszystko to, czego chcemy się jak najszybciej pozbyć. Siemię działa oczyszczająco i przyspiesza przemianę materii. Badania wykazują, że zapewnia ochronę przed szkodliwym promieniowaniem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (249 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...