Nana ice cream – dietetyczny trend deserowy, który warto wypróbować w nowym roku!
Deser zwany nana ice cream podbija Internet i stoły wszystkich miłośniczek zdrowych słodyczy. Co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Dietetyczne lody z… bananów!
Po Świętach Bożego Narodzenia zaczynamy zwykle planować nowe diety. Stajemy wtedy przed dylematem: zrzucić nadprogramowe kilogramy dodając do checklisty kolejne ćwiczenia czy rezygnując z deseru? Na szczęście są sposoby, dzięki którym nie trzeba dokonywać tego trudnego wyboru. Nana ice cream to lody, które możemy jeść nawet na diecie! To dlatego, że podstawą przepisu są mrożone banany. Te owoce dają deserowi właściwą lodom, puszystą konsystencję, a do tego są pełne zdrowych składników odżywczych!
Nana ice cream nie zawierają śmietany, mleka ani cukru. Dlatego możesz nimi poczęstować wegan czy po prostu osoby będące na diecie. Banany są wprawdzie wysokokaloryczne, ale zawierają dużo węglowodanów i błonnika, taki deser możesz więc potraktować jako… drugie śniadanie lub podwieczorek! Banany są też doskonałym źródłem potasu, magnezu, żelaza i cynku. Zawierają także witaminę C, witaminy z grupy B (głównie B3 i B6) oraz witaminy A i E. Dzięki temu bogactwu zdrowych składników zapobiegają tak groźnym chorobom, jak nowotwory, ale też łagodniejszym dolegliwościom, takim jak skurcze, wzdęcia czy zgaga. Wpływają też kojąco na rany i podrażnienia, wspomagają trawienie i pracę układu nerwowego. A do tego mogą być przyrządzane na różne sposoby, a także stosowane w kosmetyce.
Nana ice cream – jak zrobić bananowe lody?
Przygotuj dojrzałe banany. Zielonkawe banany się do tego nie nadają. Wykorzystaj dobrze dojrzałe owoce – mogą mieć nawet czarne plamki. Byle nie były zgniłe!
Banany obierz i pokrój na kawałki. Pokrojone banany skrop sokiem z cytryny – dzięki temu nie ściemnieją i będą miały dodatkowy kwaskowy posmak, który doskonale komponuje się z naturalną słodyczą bananów. Owoce umieść w pojemniku odpowiednim do mrożenia lub w strunowym woreczku albo po prostu zawiń je w folię spożywczą. Włóż je do zamrażalnika.
Gdy banany będą już dobrze zmrożone, zmiksuj je na gładką masę. Użyj do tego blendera kielichowego lub ręcznego, malaksera lub wyciskarki wyposażonej w mincer. Pamiętaj – im dłużej miksujesz banany, tym bardziej ich konsystencja będzie przypominała lody!
Lody bananowe będą pyszne same w sobie. Jeżeli jednak chcesz je „dosmaczyć” jest na to wiele sposobów. Miksując, możesz dodać do nich mleko roślinne – np. orzechowe albo migdałowe. Byle bez przesady – zbyt dużo mleka rozrzedzi nam lody na smoothie. Możesz także dodać do lodów kawałki innych świeżych lub suszonych owoców. Daktyle, ananas, żurawina – wybór jest szeroki! Możesz też dodać kakao, syrop klonowy, owoce leśne… cokolwiek sobie wymarzysz. Gotowe lody możesz też posypać orzechami, wiórkami kokosowymi czy granolą.
Jak Wam się podoba ten pomysł na dietetyczny deser?