Nalewka z kasztanów – pyszny trunek i wspaniałe naturalne lekarstwo, w sam raz na jesień!

Kasztany kojarzą się z końcem lata, jesiennymi stroikami i dzieciństwem, kiedy to w deszczowe popołudnia wykonywało się z nich ludziki i koniki poprzetykane zapałkami. Dorośli jednak także mogą czerpać z nich pożytek, szczególnie dla zdrowia. Wystarczy, że przygotują prostą i błyskawiczną nalewkę z kasztanów!

Nalewka z kasztanów posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Jesienią i zimą doskonale rozgrzewa wyziębiony organizm i niweluje obrzęki. Wspiera procesy trawienne, koi stany zapalne żołądka i jelit, pomaga przy bólach korzonków oraz działa rozkurczowo, m.in. na mięśnie brzucha, dzięki czemu będzie naszym sprzymierzeńcem na przykład w czasie miesiączki. Nalewkę można przy tym także stosować zewnętrznie – do smarowania obolałych stawów, zimnych stóp o słabym krążeniu czy mięśni, jak również w wspomagająco podczas walki z żylakami. Jeśli więc zmagacie się z podobnymi problemami, koniecznie zapoznajcie się z naszym przepisem!

nalewka z kasztanów

źródło: www.pixabay.com

Nalewka z kasztanów – pyszny trunek i wspaniałe naturalne lekarstwo, w sam raz na jesień!

 

Nalewka z kasztanów – przepis

 

Składniki (na litr nalewki):

  • Dojrzałe, umyte kasztany (od 10 do 15 sztuk)
  • Litr wódki

 

Sposób wykonania:

Umyte i wysuszone kasztany poprzekrawaj na pół ostrym nożem (jeśli jednak są naprawdę duże, lepiej będzie przekroić je na ćwiartki). Wrzuć kasztany do wysokiego, wyparzonego wcześniej słoika i zalej wódką tak, by je przykryła. Szczelnie zamknij słoik i odstaw go w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Co 4 dni potrząsaj jednak słoikiem, by upewnić się, że nalewka będzie równomiernie przesycać się wyciągiem z kasztanów. Po upływie dwóch tygodni odcedź nalewkę i przelej ją do wyparzonej butelki. 

Gotowe! Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu, na przykład w lodówce. 

Uwaga: Opcjonalnie możesz też dodać do nalewki suszone kwiaty kasztanowca (ok. 50 g). Przed dodaniem należy wówczas rozkruszyć je palcami. Takie kwiaty powinny być jednak zebrane i ususzone wiosną. Odpowiednie dostaniesz w sklepie zielarskim. 

Tak uzyskaną nalewkę możesz pić, odmierzając sobie po 10 do maksymalnie 30 kropli dziennie. Przed zastosowaniem warto na wszelki wypadek skonsultować ten pomysł ze swoim lekarzem. W razie potrzeby możesz również wykorzystać ją do stosowania zewnętrznego, wcierając płyn w obolałe, spuchnięte, usiane pękającymi naczynkami albo objęte skurczem miejsca na ciele. Dodatkowo nalewka może być wykorzystana w leczeniu oparzeń bądź odmrożeń.

 

Czy próbowałyście kiedyś nalewki kasztanowej? Jeśli ją przyrządzicie, napiszcie nam o swoich odczuciach na jej temat!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (35 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  30 sierpnia 2019 10:53

    Zrobię taką nalewkę.

    Odpowiedz
  2. janka1312  30 sierpnia 2019 18:07

    nie słyszałam o takiej nalewce, chętnie zrobię 🙂

    Odpowiedz
  3. m258  1 września 2019 08:00

    chyba zrobie

    Odpowiedz
  4. Jaworka  2 września 2019 08:30

    Słyszałam o nalewce z kasztanów ale z zielonych jeszcze podobno bardzo dobra na żołądek a te przepis wypróbuję ale z połowy składników

    Odpowiedz
  5. Amaretta  3 września 2019 01:50

    Bardziej jako ciekawostka, ale nigdy w życiu bym nie skosztowała 🙂

    Odpowiedz
  6. klaudiaban  3 września 2019 15:11

    „Słyszałam o nalewce z kasztanów ale z zielonych jeszcze podobno bardzo dobra na żołądek a te przepis wypróbuję ale z połowy składników” W odpowiedzi na ten komentarz. Na żołądek to się robi z zielonych, ale orzechów włoskich, ale z kasztanów to chyba nie 🙂

    Odpowiedz
  7. klaudiaban  3 września 2019 15:15

    Kasztany są składnikiem bardzo wielu maści, balsamów czy kremów do stóp więc taka nalewka myślę, że również by pomogła 🙂 Dobrze mieć takie cenne informacje, zawsze można skorzystać. Przepis może się przydać. Szczególnie, że teraz surowca nie brakuje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany