Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym

nalesniki-ze-szpinakiem-serem-zoltym-i-sosem-serowo-smietanowym-fot-msm-monki-3

fot. MSM Mońki

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym – krok po kroku

Krok 1 – potrzebujesz:

Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:

  • – 300 ml mleka
  • – 1 szklanka mąki pszennej
  • – 1 jajko
  • – sól, cukier do smaku
  • – garść młodego szpinaku
  • – olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

Krok 2 – potrzebujesz:

Składniki na farsz:

  • – 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
  • – 200 g młodego szpinaku
  • – 7 ząbków czosnku
  • – pieprz grubo mielony do smaku
  • – klarowane masło do podsmażenia naleśników

Wykonanie:

Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.

Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.

Krok 3 – potrzebujesz:

Składniki na sos serowy:

  • – 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g                           .
  • – 150 ml kwaśnej śmietany 12%
  • – pieprz czarny do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać razem z naleśnikami

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (190 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Hidari11  4 października 2016 10:16

    Wyglądają bardzo ładnie, apetycznie, nadają się do wzięcia do pracy i na uczelnię.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  4 października 2016 11:07

    Robię podobne naleśniki,są pyszne.

    Odpowiedz
  3. mama_kazala  4 października 2016 12:21

    uwielbiam, tylko trochę roboty z tym jest 😀

    Odpowiedz
  4. Wusia  4 października 2016 13:53

    Pychotka, robię podobne.

    Odpowiedz
  5. as_sa  4 października 2016 21:01

    Mmm…pychotka 🙂

    Odpowiedz
  6. madzia513  4 października 2016 23:31

    Jak dla mnie to odrobinę za kaloryczne. Od święta spoko ale nie na zwykły obiad i nie często

    Odpowiedz
  7. Aneta  5 października 2016 11:27

    Ale super przepis, z pewnością wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  8. malgosia  6 października 2016 09:10

    Musi być pyszne,zrobię.

    Odpowiedz
  9. nungal  6 października 2016 11:54

    uwielbiam szpinak z czosnkiem i serem feta. Mogłabym go wcinać codziennie na tony, dlatego też chętnie dodaję go do wszelkich potraw. Na szczęście moi domownicy przekonali się w końcu do szpinaku i tez go uwielbiają

    Odpowiedz
  10. mama88  6 października 2016 16:50

    Mniam:P dawno nie jadłam takich naleśników. Osobiście wolę naleśniki w wersji wytrawnej choć na słodko czasem tez zdarzy mi się zrobić.Smakowicie wyglądają te naleśniczki aż chce się jeść!

    Odpowiedz
  11. Justyna  27 października 2016 16:55

    Uwielbiam połączenie szpinaku i sera… Nigdy jeszcze nie jadłam naleśników w tej wersji, chyba najlepsza pora to zmienić. Szkoda, że u mnie w domu tylko ja lubię szpinak, mąż i syn raczej za nim nie przepadają. Najwyżej więcej zostanie dla mnie:-)

    Odpowiedz
  12. framboise  11 listopada 2016 11:28

    robie takie nalesniczki bardzo czesto i uwielbiam szpinak w ciescie nalesnikowym. dodatkowo sos czostnokowy i jest pyszne danie 🙂

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 06:39

    Są smaczne i zdrowe, też takie robię.

    Odpowiedz
  14. Edlarda  27 grudnia 2016 15:12

    Pysznie uwielbiam szpinak 🙂

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  28 grudnia 2016 19:15

    Ale fajnie wyglądają.

    Odpowiedz
  16. efffciaa  11 maja 2017 15:40

    Robiłam takie naleśniki , zanim jeszcze znalazłam tutaj ten przepis 🙂 są nie tylko doskonałe w smaku , ale również świetnie wyglądają i potrafią zrobić furorę na stole 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany