Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym do doskonałe danie nie tylko dla wegetarian. Instrukcja krok po kroku jak zrobić to danie

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo - śmietanowym

fot. MSM Mońki

Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym – krok po kroku

Krok 1 – potrzebujesz:

Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:

  • – 300 ml mleka
  • – 1 szklanka mąki pszennej
  • – 1 jajko
  • – sól, cukier do smaku
  • – garść młodego szpinaku
  • – olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.

Krok 2 – potrzebujesz:

Składniki na farsz:

  • – 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
  • – 200 g młodego szpinaku
  • – 7 ząbków czosnku
  • – pieprz grubo mielony do smaku
  • – klarowane masło do podsmażenia naleśników

Wykonanie:

Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.

Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.

Krok 3 – potrzebujesz:

Składniki na sos serowy:

  • – 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g                           .
  • – 150 ml kwaśnej śmietany 12%
  • – pieprz czarny do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać razem z naleśnikami

Przepisy na różne ciasto na naleśniki

Przepisy na różne ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki może być różnorodne, począwszy od smaku (słodkie, wytrawne) po wielość składników. Mona użyć białej mąki, pełnoziarnistej lub kukurydzianej. Podobnie jest z mlekiem - drugim podstawowym składnikiem - od słodkiego - kokosowego lub waniliowe po mleko sojowe dla alergików. Oto różne przepisy na ciasto naleśnikowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (295 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Hidari11  4 października 2016 10:16

    Wyglądają bardzo ładnie, apetycznie, nadają się do wzięcia do pracy i na uczelnię.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  4 października 2016 11:07

    Robię podobne naleśniki,są pyszne.

    Odpowiedz
  3. mama_kazala  4 października 2016 12:21

    uwielbiam, tylko trochę roboty z tym jest 😀

    Odpowiedz
  4. Wusia  4 października 2016 13:53

    Pychotka, robię podobne.

    Odpowiedz
  5. as_sa  4 października 2016 21:01

    Mmm…pychotka 🙂

    Odpowiedz
  6. madzia513  4 października 2016 23:31

    Jak dla mnie to odrobinę za kaloryczne. Od święta spoko ale nie na zwykły obiad i nie często

    Odpowiedz
  7. Aneta  5 października 2016 11:27

    Ale super przepis, z pewnością wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  8. malgosia  6 października 2016 09:10

    Musi być pyszne,zrobię.

    Odpowiedz
  9. nungal  6 października 2016 11:54

    uwielbiam szpinak z czosnkiem i serem feta. Mogłabym go wcinać codziennie na tony, dlatego też chętnie dodaję go do wszelkich potraw. Na szczęście moi domownicy przekonali się w końcu do szpinaku i tez go uwielbiają

    Odpowiedz
  10. mama88  6 października 2016 16:50

    Mniam:P dawno nie jadłam takich naleśników. Osobiście wolę naleśniki w wersji wytrawnej choć na słodko czasem tez zdarzy mi się zrobić.Smakowicie wyglądają te naleśniczki aż chce się jeść!

    Odpowiedz
  11. Justyna  27 października 2016 16:55

    Uwielbiam połączenie szpinaku i sera… Nigdy jeszcze nie jadłam naleśników w tej wersji, chyba najlepsza pora to zmienić. Szkoda, że u mnie w domu tylko ja lubię szpinak, mąż i syn raczej za nim nie przepadają. Najwyżej więcej zostanie dla mnie:-)

    Odpowiedz
  12. framboise  11 listopada 2016 11:28

    robie takie nalesniczki bardzo czesto i uwielbiam szpinak w ciescie nalesnikowym. dodatkowo sos czostnokowy i jest pyszne danie 🙂

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 06:39

    Są smaczne i zdrowe, też takie robię.

    Odpowiedz
  14. Edlarda  27 grudnia 2016 15:12

    Pysznie uwielbiam szpinak 🙂

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  28 grudnia 2016 19:15

    Ale fajnie wyglądają.

    Odpowiedz
  16. efffciaa  11 maja 2017 15:40

    Robiłam takie naleśniki , zanim jeszcze znalazłam tutaj ten przepis 🙂 są nie tylko doskonałe w smaku , ale również świetnie wyglądają i potrafią zrobić furorę na stole 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany