Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym do doskonałe danie nie tylko dla wegetarian. Instrukcja krok po kroku jak zrobić to danie
Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i sosem serowo – śmietanowym – krok po kroku
Krok 1 – potrzebujesz:
Składniki na ciasto naleśnikowe ze szpinakiem:
- – 300 ml mleka
- – 1 szklanka mąki pszennej
- – 1 jajko
- – sól, cukier do smaku
- – garść młodego szpinaku
- – olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać posiekany szpinak i usmażyć naleśniki na odrobinie oleju.
Krok 2 – potrzebujesz:
Składniki na farsz:
- – 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
- – 200 g młodego szpinaku
- – 7 ząbków czosnku
- – pieprz grubo mielony do smaku
- – klarowane masło do podsmażenia naleśników
Wykonanie:
Posiekany szpinak wymieszać z serem żółty startym na tarce na grubym oczku. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, pieprz do smaku i wymieszać.
Na każdy usmażony naleśnik nałożyć farsz, zwinąć i podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Krok 3 – potrzebujesz:
Składniki na sos serowy:
- – 2 szt. serka topionego kremowego MSM Mońki 100g .
- – 150 ml kwaśnej śmietany 12%
- – pieprz czarny do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i podawać razem z naleśnikami