Naleśniki gruszkowo-żurawinowe (przepis)

Nalesniki-gruszkowo-zurawinoweCzas przygotowania: ok. 30 minut + 30 minut na wyrośnięcie ciasta

Składniki na 4 porcje:

Ciasto naleśnikowe:

  • 25 g masła
  • 60 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 125 ml mleka
  • 2 Jaja
  • Olej do smażenia

Kompot gruszkowy:

  • 500 g gruszek (np. anjou)
  • Odrobina białego wina (lub soku jabłkowego)
  • 1 kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu
  • 80 g całych suszonych owoców żurawiny amerykańskiej
  • 2-3 łyżki stołowe soku z żurawiny (100% prawdziwego soku z żurawiny)

Masa orzechowa:

  • 80 g orzechów włoskich
  • Sok z 1/2-1 pomarańczy
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego

Do dekoracji:

  • Listki mięty
  • Cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

  1. Roztopić masło. Mąkę, sól i cukier wrzucić do jednej miski, wymieszać razem z mlekiem i jajami a na koniec dodać roztopione masło. Ciasto pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Gruszki poćwiartować i obrać w razie potrzeby. Następnie pokroić na kawałki i usunąć z nich nasiona. Włożyć do garnka z winem, obrać imbir i zetrzeć do tego. Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ, a następnie dodać laskę i miąższ do reszty. Gruszki dusić pod przykryciem ok. 5 minut tak, żeby nie były zbyt miękkie. Wymieszać wszystko razem z miodem i żurawiną amerykańską. Dodać do smaku soku z żurawiny amerykańskiej.
  3. Orzechy zmielić drobno w maszynce elektrycznej. Mieszać z sokiem z pomarańczy i cukrem trzcinowym, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Na lekko rozgrzanym oleju smażyć naleśniki aż do momentu, gdy nabiorą złoto-brązowy odcień. Następnie usmażone naleśniki posmarować masą orzechową i złożyć w trójkąt. Gotowe naleśniki polać kompotem z gruszek (wyjąć laski wanilii) i wedle uznania przybrać listkami mięty oraz posypać cukrem pudrem.

 

Rada: Można podawać z lodami waniliowymi

 

 

Wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna: 500 kcal / 2094 kJ

Białko: 9,4 g

Tłuszcz: 24,9 g

Węglowodany: 62 g

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  5 września 2014 12:48

    Mmmm pycha!

    Odpowiedz
  2. bbo  5 września 2014 12:55

    Pyszne i pięknie podane!

    Odpowiedz
  3. MelaNika  18 lipca 2016 16:12

    Wyglądają bardzo smakowicie i na pewno są też sycące, a z owoców można zastosować nie tylko gruszki, ale na przykład jabłka, które świetnie komponują się z żurawiną.

    Odpowiedz
  4. AnnStyl  21 stycznia 2017 21:03

    Przepis niezły i chyba smakują te naleśniki wybornie. Ale ja wolałabym ten kompot raczej na gęsto bo jak poleje się naleśniki kompotem to chyba za bardzo nasiąkną. Moim zdaniem gęstszy sos z tego kompotu jak dla mnie byłby lepszy. Ale w sumie wystarczy go odparować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany