Naleśniki – do wyboru, do koloru

Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Naleśniki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszło do codziennego menu w polskich domach. Jak wynika z analizy Foodpanda.pl – serwisu, dzięki któremu można zamawiać jedzenia online, najwięcej wariantów smakowych występuje właśnie w przypadku tej potrawy – wyróżnić można blisko 100 rodzajów naleśników. Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów  – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.

Czerwone nalesniki

Czerwone naleśniki jarosza

Potrzebne nam będą:

  • mąka (2,5 szklanki)
  • jajka (2 szt.)
  • woda (1 szkl.)
  • koncentrat pomidorowy (mały)
  • szczypta soli
  • cebula
  • papryka czerwona (1 szt.)
  • pieczarki (30 dag)
  • puszka kukurydzy
  • żółty ser (5 dag)
  • kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem  i odcedzoną kukurydzę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.

 Zielone nalesniki

Zielone naleśniki z kurczakiem

Potrzebne nam będą:

  • mąka (2,5 szklanki)
  • jajka (2 szt.)
  • mleko (1 szklanka)
  • masło (2 łyżki)
  • mrożony szpinak (50 dag)
  • szczypta soli
  • starta gałka muszkatołowa
  • pierś z kurczaka
  • ogórek
  • pomidor
  • ser feta

Przygotowanie:

Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy. W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni. Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę. Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (236 głosów, średnia: 4,45 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  12 czerwca 2013 07:39

    o zielone z kurczakiem ym zjadła, ale mi smak przyszedł na sniadanie

    Odpowiedz
  2. Brunia28  18 czerwca 2013 11:25

    ja nie specjalnie przepadam za nalesnikami;P

    Odpowiedz
  3. Masza  31 lipca 2013 19:26

    Naleśniki uwielbia moja rodzinka,ja także,aczkolwiek nie za często.Ze szpinakiem to bym zjadła,ale tylko ja.Reszta domowników z każdym innym nadzieniem.

    Odpowiedz
  4. scrabble  18 kwietnia 2015 20:59

    Spróbuję zrobić te ze szpinakiem, jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 11:21

    Zielone z kurczakiem najbardziej mnie zainteresowały. Na pewno wypróbuje przepis.

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  1 lipca 2015 22:24

    Nasze naleśniki w zależności jak je przyżądzimy można porównać do tortili

    Odpowiedz
  7. sylwiawes  6 sierpnia 2016 10:16

    Zielone z kurczakiem muszą być świetne 🙂

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  28 grudnia 2016 18:52

    A ja czasami robię zielone naleśniki z młodym jęczmieniem. Do ciasta dodaję jeszcze sproszkowany młody jęczmień i wychodzą zielone. Też fajnie się prezentują z jakimiś dodatkami lub kolorową sałatką. Ale te czerwone tutaj zaprezentowane tez mi się podobają. Z przecierem pomidorowym akurat nie robiłam. ale z sokiem z buraków to tak. Wtedy wychodzą takie buraczkowe lub różowe.

    Odpowiedz
  9. marcia7  23 stycznia 2017 20:01

    na wesoły obiad

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany