Naleśniki – do wyboru, do koloru

Mogą być słodkie lub wytrawne, są proste w wykonaniu i smakują każdemu. Naleśniki, bo o nich mowa, to danie kuchni francuskiej, które na dobre weszło do codziennego menu w polskich domach. Jak wynika z analizy Foodpanda.pl – serwisu, dzięki któremu można zamawiać jedzenia online, najwięcej wariantów smakowych występuje właśnie w przypadku tej potrawy – wyróżnić można blisko 100 rodzajów naleśników. Poniżej prezentujemy jedne z bardziej oryginalnych wariantów  – czerwone naleśniki z farszem warzywnym oraz zielone, nadziewane kurczakiem.

Naleśniki – do wyboru, do koloru

Czerwone naleśniki jarosza

Potrzebne nam będą:

  • mąka (2,5 szklanki)
  • jajka (2 szt.)
  • woda (1 szkl.)
  • koncentrat pomidorowy (mały)
  • szczypta soli
  • cebula
  • papryka czerwona (1 szt.)
  • pieczarki (30 dag)
  • puszka kukurydzy
  • żółty ser (5 dag)
  • kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Mąkę, jajka i koncentrat mieszamy. Następnie dodajemy wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki. W międzyczasie kroimy wszystkie składniki na farsz. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy do niej pieczarki, potem  i odcedzoną kukurydzę. Zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionową i dusimy, aż warzywa staną się miękkie. Gdy woda nieco odparuje, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Farsz studzimy, a następnie nakładamy go na naleśniki. Każdy chwilę podsmażamy.

Zielone naleśniki z kurczakiem

Potrzebne nam będą:

  • mąka (2,5 szklanki)
  • jajka (2 szt.)
  • mleko (1 szklanka)
  • masło (2 łyżki)
  • mrożony szpinak (50 dag)
  • szczypta soli
  • starta gałka muszkatołowa
  • pierś z kurczaka
  • ogórek
  • pomidor
  • ser feta

Przygotowanie:

Do roztopionego, ale ostudzonego dodajemy składniki na ciasto – mąkę, jajka, mleko. Wszystko mieszamy. W międzyczasie gotujemy rozmrożony, posiekany szpinak i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki. Kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ulubionych przyprawach, a następnie podsmażamy na patelni. Ogórka, pomidora oraz fetę kroimy w kostkę. Na każdego naleśnika nakładamy pokrojone warzywa, kurczaka oraz fetę. Składamy na pół i podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Do takich naleśników świetnie pasuje sos czosnkowy lub majonezowy.

Smacznego!

Przepisy na różne ciasto na naleśniki

Przepisy na różne ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki może być różnorodne, począwszy od smaku (słodkie, wytrawne) po wielość składników. Mona użyć białej mąki, pełnoziarnistej lub kukurydzianej. Podobnie jest z mlekiem - drugim podstawowym składnikiem - od słodkiego - kokosowego lub waniliowe po mleko sojowe dla alergików. Oto różne przepisy na ciasto naleśnikowe.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (259 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  12 czerwca 2013 07:39

    o zielone z kurczakiem ym zjadła, ale mi smak przyszedł na sniadanie

    Odpowiedz
  2. Brunia28  18 czerwca 2013 11:25

    ja nie specjalnie przepadam za nalesnikami;P

    Odpowiedz
  3. Masza  31 lipca 2013 19:26

    Naleśniki uwielbia moja rodzinka,ja także,aczkolwiek nie za często.Ze szpinakiem to bym zjadła,ale tylko ja.Reszta domowników z każdym innym nadzieniem.

    Odpowiedz
  4. scrabble  18 kwietnia 2015 20:59

    Spróbuję zrobić te ze szpinakiem, jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  22 czerwca 2015 11:21

    Zielone z kurczakiem najbardziej mnie zainteresowały. Na pewno wypróbuje przepis.

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  1 lipca 2015 22:24

    Nasze naleśniki w zależności jak je przyżądzimy można porównać do tortili

    Odpowiedz
  7. sylwiawes  6 sierpnia 2016 10:16

    Zielone z kurczakiem muszą być świetne 🙂

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  28 grudnia 2016 18:52

    A ja czasami robię zielone naleśniki z młodym jęczmieniem. Do ciasta dodaję jeszcze sproszkowany młody jęczmień i wychodzą zielone. Też fajnie się prezentują z jakimiś dodatkami lub kolorową sałatką. Ale te czerwone tutaj zaprezentowane tez mi się podobają. Z przecierem pomidorowym akurat nie robiłam. ale z sokiem z buraków to tak. Wtedy wychodzą takie buraczkowe lub różowe.

    Odpowiedz
  9. marcia7  23 stycznia 2017 20:01

    na wesoły obiad

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany